W skrócie
Surówka to pyszne uzupełnienie każdego obiadu. Mam dla ciebie przepis na szybką do przygotowania i pyszną surówkę z pora i jabłka. Świetnie smakuje podana do kotleta schabowego, pieczonej karkówki,kotlecików z kurczaka lub pieczonych pałek z kurczaka. Surówkę proponuję doprawić wyrazistym w smaku sosem z majonezu i musztardy. Jeśli jednak nie przepadasz za takimi smakami to dodaj klasyczny sos winegret na oliwie lub oleju rzepakowym.
Surówka z pora i jabłka - przepis na obiad
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 pory,
- 1 jabłko,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić surówkę z pora i jabłka?
- Pory umyj, zdejmij pierwszą warstwę i odkrój ciemnozieloną część i korzonek.
- Pokrój pory na małe kawałki, przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą, po 2 minutach odcedź na sitko.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Przełóż jabłko do miseczki, skrop sokiem z cytryny, dodaj pory i wymieszaj.
- W oddzielnej miseczce przygotuj sos: wymieszaj majonez, ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem.
- Polej surówkę sosem i wymieszaj.
Zobacz także inne przepisy na surówki ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?