Pischinger to torcik wiedeński składający się z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową i oblany czekoladowym lukrem. Do jego przygotowania używa się: masła, śmietanki, posiekanych orzechów włoskich oraz czekolady o dużej zawartości kakao. To produkty, które trudno było zdobyć w chudych latach PRL. Mądre gospodynie domowe sprytnie sobie z tym porodziły i stworzyły tańszą wersję tego klasycznego przepisu - wafle z masą z mleka w proszku.
Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na taki smakołyk. Wafle przekładane kakaową masą z mleka w proszku robi się szybko i bardzo prosto. Ważne, by kontrolować gęstość przygotowywanej masy, ponieważ w miarę jej stygnięcia będzie ją coraz trudniej rozsmarować.
Przepis na wafle z mlekiem w proszku
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na ok. 30 wafelków
poziom trudności: łatwy

Składniki:
- 1 opakowanie wafli,
- 250 g margaryny,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 60 ml wody,
- 3 czubate łyżki kakao,
- ok. 1,5 szklanki mleka w proszku.
Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku?
- Do garnuszka włóż margarynę, cukier i kakao.
- Dodaj odrobinę wody ok. 1/4 szklanki i całość doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.
- Pogotuj ok. 2 min. Odstaw masę do wystudzenia.
- Przelej kakaową masę do miski miksera, ustaw go na najmniejsze obroty i stopniowo wsypuj mleko w proszku.
- Smaruj wafle przygotowaną masą.
- Przykryj całość np. drewnianą deską, by wafle były przyciśnięte i dobrze się połączyły. Gotowe!
Wafle z mlekiem w proszku. Pyszny deser z lat PRL-u. Przepis...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Serwetki i obrusy na Twój stół!
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?