W skrócie
Kulinarnym hitem lat PRL był pyszny deser nazywany hucznie blokiem czekoladowym. Taki deser przygotowywano z margaryny, kakao, cukru i mleka w proszku. Do tego dodawano pokruszone herbatniki, a na święta – bakalie, np. rodzynki lub orzechy. Gotową masę przekładano do podłużnej blaszki, a gdy całość zastygła, krojono deser na duże kawałki. Mamy dla ciebie przepis na ten pyszny smakołyk, który jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Tak przygotowywały go nasze mamy i babcie.
Zobacz w galerii, jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku. Kliknij w przycisk!
Przepis na blok czekoladowy
Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: ok. 20 minut,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:
- 200 g margaryny lub masła,
- 3 czubate łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 50 ml wody,
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
- ok. 200 g pokruszonych herbatników,
- opcjonalnie rodzynki lub ulubione orzechy,
- opcjonalnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy (16g).
Jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku?
- Zacznij od przygotowania kakaowej masy. Do garnka włóż masło, kakao, cukier i wodę.
- Całość rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Pogotuj ok. 2 minut.
- Przelej masę do miski do miksowania i poczekaj ok 5 minut, by odrobinę przestygła.
- W tym czasie połam herbatniki na kawałki.
- Następnie włącz mikser na małe obroty i zacznij miksować masę dosypując stopniowo mleko w proszku.
- Na koniec wsyp herbatniki i wymieszaj łyżką.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe!
Blok najlepiej odstawić na ok. 1,5 godziny, by masa nieco stwardniała i ładnie się kroiła. Możesz go wzbogacić dosypując oprócz herbatników także rodzynki lub orzechy.
Blok czekoladowy, deser bez czekolady
W chudych latach PRL panie domu musiały wykazać się prawdziwą zaradnością, by przygotować pyszne dania z dostępnych wówczas składników. Brakowało schabu - powstał przepis na kotlety z mortadeli czy kotlety jajeczne. Nie było prawdziwej czekolady, a jedynie wyrób czekoladopodobny - przygotowywano pyszne desery z kakao i masą z mleka w proszku. Taki tradycyjny blok czekoladowy można podarować np.: zamiast ciastka na Dzień Babci i Dziadka.
Wypróbuj także: Czekoladowe kulki raw z pistacjami na pożywną przekąskę. Przepis na prosty deser z nerkowcami i daktylami. Idealne do drugie śniadanie
Blok czekoladowy, czyli rarytas z czasów PRL. Najlepszy prze...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria do pieczenia!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?