Retro awanturka. Sprawdź przepis na sycącą pastę z twarogu i ryby w sosie pomidorowym. To nie tylko smak PRL-u

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kanapka z awanturką to pyszna pasta rybna prosto z PRL-u. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak ją przygotować krok po kroku.
Kanapka z awanturką to pyszna pasta rybna prosto z PRL-u. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak ją przygotować krok po kroku. Anna Daniluk
Tanie, pożywne i szybkie przepisy szczególnie doceniano w książkach kucharskich z okresu komunizmu. Autorki polecały głównie sposoby na proste dania, w których można było wykorzystać między innymi konserwy. Wśród nich najpopularniejsza była pasta na kanapkę z ryby konserwowej i sera białego, znana jako awanturka. Zobacz przepis na najprostsze smarowidło na kanapkę.

W skrócie

W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbara Bytnerowiczowa proponowała pastę z twarogu i wędzonej ryby oraz pastę z twarogu i konserwy rybnej. Traktując te przepisy jako bazę, można przygotować np.: pastę z makreli z twarogiem i cebulą. Jednak w PRL-u trudno było o świeżą rybę, więc tym można tłumaczyć popularność past rybnych na bazie „ryby z puszki”. Zobacz przepis na pastę rybną awanturkę.

Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć domową awanturkę!

Awanturka - przepis na pastę ze szprotek

Pasta z twarogu i ryby konserwowej
Liczba porcji: 8 kanapek,
Przygotowanie: 10 minut.

Składniki:

  • 125 g twarogu półtłustego,
  • 1/ 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym,
  • 1 /4 cebuli,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ser biały trzeba dokładnie rozetrzeć widelcem lub blenderem ręcznym ze szprotkami w zalewie pomidorowej.
  2. Konsystencję można dozować przy pomocy sosu pomidorowego z konserwy.
  3. W tym czasie należy posiekać drobno cebulę i połączyć z pastą rybną.
  4. Następnie należy doprawić pastę ze szprotek solą, czarnym pieprzem i słodką mieloną papryką.
  5. Posmarowane pastą kromki chleba na koniec trzeba ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć kroki przygotowania awanturki

Tani przepis na śniadanie, czyli awanturka

Awanturka to pasta rybna, która znana jest niemal w całej Polsce. Jej podstawowe składniki to ryby oraz twaróg. Pozostałe składniki urozmaicają recepturę i często były wybierane według upodobań danej osoby. Na obozach harcerskich i rajdach krajoznawczych zajadano się pastą z makreli i twarogu. Najczęściej wybierano makrelę wędzoną. Jednak pasta z ryby wędzonej i twarogu może być zmieniana poprzez użycie:

  • szprotki wędzonej,
  • szprotek w sosie pomidorowym,
  • byczków w sosie pomidorowym,
  • szprotek w oleju.

Najbogatsza w składniki awanturka na kanapkę przygotowywana była z dodatkiem śmietany, majonezu, musztardy, pokrojonej drobno cebuli, a nawet posiekanych ogórków konserwowych. Całość doprawiana była solą i pieprzem. Twaróg z rybą wędzoną to dla wielu osób wspomnienie smaków dzieciństwa lub beztroskiej młodości.

Zobacz także: Ryby z rtęcią i toksynami. Te gatunki mogą zaszkodzić. Jak wybierać ryby?

Ryba konserwowa – właściwości

Konserwy rybne to dla wielu osób wygodny sposób na zjedzenie tuńczyka, makreli, śledzi, sardynek, szprotek lub byczków. Jednak można mieć wątpliwości, czy są zdrowe. Dzięki jedzeniu ryb konserwowych można dostarczyć organizmowi witaminy A, D i z grupy B, a także białka. Warto sięgać po ryby pochodzące z certyfikowanych połowów i z miejsc, które mają ograniczony dostęp do metali ciężkich.

Co zrobić z ryby w kuchni?

Miłośnikom ryb polecamy zrobić sałatkę śledziową, która zasmakuje nie tylko w piątek. A do smażonych ryb polecamy zrobić pożywną surówkę. Szczególnie dobrze będzie smakować łosoś smażony na klarowanym maśle. Natomiast smakosze delikatniejszych ryb mogą sięgnąć po klopsiki z dorsza.
Warto wiedzieć, że pasta z twarogu i ryby będzie także świetnym zamiennikiem masła na kanapce.

Kanapka z awanturką to pyszna pasta rybna prosto z PRL-u. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak ją przygotować krok po kroku.

Retro awanturka. Sprawdź przepis na sycącą pastę z twarogu i...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie