Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2252 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Dawne przepisy były wegańskie. Prof. Jarosław Dumanowski o kuchni staropolskiej
Borago i gałgan to tylko niektóre składniki mogące zadziwić w kuchni staropolskiej. O tym, co jadano w dawnych czasach, o najstarszych książkach kucharskich i...
Smaczne podróże. Zobacz, zaskakujące muzea w Polsce i na świecie pobudzające apetyt
Muzeum Popcornu w Stanach Zjednoczonych, Muzeum Rogalowe w Poznaniu, Muzeum Currywurst w Niemczech... Na całym świecie ludzie darzą jedzenie wyjątkową sympatią....
Jak przyrządzić boczniaki? Pyszne grzyby na rodzinny obiad. Zobacz przepisy
Wraz ze wzrostem zainteresowania wegetarianizmem, coraz chętniej sięga się po boczniaki. Nic w tym dziwnego. Boczniak jest grzybem niskokalorycznym i daje wiele...
Polacy jedzą mniej mięsa. Zaskakujący raport o produkcji mięsa
Młode Polki i młodzi Polacy zdecydowanie ograniczają spożycie mięsa i deklarują zmniejszenie jego jedzenia w przyszłości. Zmiany spowodowane są głównie troską o...
Kucharka, poetka i reformatorka. Eliza Acton budziła emocje jak Ćwierczakiewiczowa
Eliza Action to znana brytyjska kucharka, której „Modern cookery for private families” należy do kanonu książek kucharskich. Już w dniu jej publikacji stała się...
Festiwal Europa na widelcu wraca do Wrocławia. Makłowicz zaprasza smakoszy
Festiwal kulinarny Europa na widelcu wraca po pandemicznej przerwie do Wrocławia. Tym razem wydarzenie potrwa między 27 maja a 5 czerwca 2022 i odbędzie się na...
Sfermentowany śledź, rekin i wino z węży. Oto Muzeum Obrzydliwego Jedzenia
Ser casu marzu z Włoch, owoc durian z Tajlandii i hákarl, czyli danie z fermentowanego rekina z Islandii to niektóre z odrażających posiłków. W Szwecji...
Wystawa ogórków kiszonych, pokaz rogali w Poznaniu. Pomysły na kulinarną Noc Muzeów
Noc Muzeów jeden dzień w trakcie którego można skorzystać z wyjątkowej oferty instytucji kulturalnych. W tym roku przypada w weekend 13-14 maja. Warto sprawdzać...
Czym są mikroliście? Jak uprawiać i stosować w kuchni
Mikroliście to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je stosować zamiennie z kiełkami i urozmaicać wygląd nudnych kanapek. W Stanach Zjednoczonych...
Międzynarodowy Dzień Bez Diety. Czym jest cheat day i co jeść tego dnia?
6 maja przypada w kalendarzu Międzynarodowy Dzień Bez Diety. Zadaniem tego dnia jest przypomnienie o akceptacji własnego ciała i niepatrzenie tylko na rozmiar...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None