Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2248 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
7 kwiatów jadalnych do użycia w kuchni. Zobacz przepisy
Jadalne kwiaty to często bardzo intrygujący element dekoracyjny dania. Nierzadko wykorzystywany jest do dekoracji tortów, ale nie tylko. Wiosną oraz latem warto...
Bazyliszka, królowa przypraw. Poznaj jej właściwości i przepis na pesto z bazylii
Bazylia, zwana też bazyliszką, bazylkiem ogrodowym albo bazylią wonną, to zioło najczęściej dodawane do pomidorów, makaronu i dań kuchni włoskiej. W dawnych...
Bosacka kupiła truskawki w zaskakującej cenie. Jak odróżnić polskie od zagranicznych?
Z końcem maja i początkiem czerwca rusza sezon na truskawki. Te popularne owoce już teraz są dostępne w sklepach. Pytanie tylko: polskie czy zagraniczne?...
Tatar z krewetkami i czekoladowa chmurka. Mamy przepisy z programu MasterChef Junior
Finał programu „MasterChef Junior” za nami. W ostatnim odcinku show TVN-u konkursowe dania przygotowały młode adeptki kulinarnej sztuki - Hela Kłobucka, Ewa...
Najpiękniejszy tort weselny. Jakie są ceny i trendy? Zobacz zdjęcia
- W tortach weselnych króluje klasyka – opowiada Maria Lechel, właścicielka pracowni cukierniczej z Babimostu. Tort ślubny rustykalny, z żywymi kwiatami czy...
Kim są zwycięzcy programu „MasterChef Junior”?
W niedzielę, 15 maja poznaliśmy zwyciężczynię siódmej edycji popularnego programu TVN „MasterChef Junior”. W finale 2022 zmierzyły się utalentowane, młode...
Czysta piętnastka. Warzywa i owoce bez pestycydów, które można bezpiecznie jeść
Rolnictwo nastawione na wysoki zysk stosuje coraz więcej środków ochrony roślin. W głównej mierze ma to wpłynąć na eliminację szkodników, atrakcyjny wygląd...
Dawne przepisy były wegańskie. Prof. Jarosław Dumanowski o kuchni staropolskiej
Borago i gałgan to tylko niektóre składniki mogące zadziwić w kuchni staropolskiej. O tym, co jadano w dawnych czasach, o najstarszych książkach kucharskich i...
Smaczne podróże. Zobacz, zaskakujące muzea w Polsce i na świecie pobudzające apetyt
Muzeum Popcornu w Stanach Zjednoczonych, Muzeum Rogalowe w Poznaniu, Muzeum Currywurst w Niemczech... Na całym świecie ludzie darzą jedzenie wyjątkową sympatią....
Jak przyrządzić boczniaki? Pyszne grzyby na rodzinny obiad. Zobacz przepisy
Wraz ze wzrostem zainteresowania wegetarianizmem, coraz chętniej sięga się po boczniaki. Nic w tym dziwnego. Boczniak jest grzybem niskokalorycznym i daje wiele...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None