Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2253 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Międzynarodowy Dzień Bez Diety. Czym jest cheat day i co jeść tego dnia?
6 maja przypada w kalendarzu Międzynarodowy Dzień Bez Diety. Zadaniem tego dnia jest przypomnienie o akceptacji własnego ciała i niepatrzenie tylko na rozmiar...
Najciekawsze łowiska ryb w Polsce. Zobacz, gdzie zjeść świeżą rybę
W Polsce istnieje wiele łowisk funkcjonujących zgodnie z zasadą „złów i wypuść”. Jednak są też bary i restauracje, które specjalizują się w podawaniu ryb...
Ciasto z TikToka ma 15 milionów wyświetleń. „Sugarlady” zrobiła amerykańskie ciastka
Agata Stankiewicz to współautorka dwóch książek kucharskich o pieczeniu ciast i współprowadząca program „Dziewczyny z wypiekami”, w którym towarzyszyła jej...
Soczysta karkówka z grilla. Rewelacyjny przepis Pascala Brodnickiego
Jednym z najpopularniejszych dań podczas majówki czy imprez w plenerze jest karkówka z grilla, która jest uwielbiana przez miłośników mięsa. Szczególnie...
Kuchnia Hogwartu oczaruje fanów Harry’ego Pottera. Przepisy na żaby i czerwone ciasto
2 maja przypada Międzynarodowy Dzień Harry'ego Pottera. Jest to związane z ostatecznym pokonaniem Voldemorta przez popularnego czarodzieja. Obecnie nie ma już...
Dieta na długie życie. Co jeść, aby dożyć 100 lat?
Według informacji płynących z Japonii, 19 kwietnia 2022 zmarła najstarsza osoba na świecie. Była nią Kane Tanaka. W dniu śmierci miała 119 lat. Czym się żywiła?...
Kurczak w 15 minut! Pascal Brodnicki proponuje przepis z 5 składników. Pyszny przepis
Pascal Brodnicki, znany kucharz i osobowość telewizyjna, tym razem na swoim kanale na Youtube zaprezentował przepis na kurczaka do zrobienia w 15 minut. Smażony...
Najpopularniejsze bary mleczne w Polsce. Sprawdź, gdzie zjeść tani i smaczny obiad
Bary mleczne sięgają czasów PRL-u. Tanie, smaczne i pożywne posiłki przyciągały swoim menu zarówno biednych studentów, zapracowanych robotników, jak i osoby...
Brytyjczyk Kevin Aiston był gwiazdą telewizji, teraz stawia na kuchnię
Kevin Aiston znany jest głównie z programu „Europa da się lubić!”, który był emitowany na antenie TVP2. Sympatyczny Brytyjczyk dał się poznać jako strażak i...
Kucharki z Czarnobyla. Oto fragment książki „Rosja od kuchni” Witolda Szabłowskiego
26 kwietnia, 36 lat temu doszło do wybuchu w elektrowni atomowej w Czarnobylu, w okolicach Prypeci. W książce „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem,...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None