Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2248 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Szparagi to najlepsze warzywo wg Makłowicza. Rady i przepisy od mistrzów kuchni
Szparagi to hit wiosny. Istnieje na nie wiele sposobów. Warto zrobić szparagi z piekarnika, patelni i z grilla. Swoich zwolenników mają zarówno szparagi...
Ciężki orzech i "kurosanty". Najzabawniejsze błędy językowe związane z jedzeniem
Język polski nie należy do łatwych. Poza tym każdemu mogą się przydarzyć drobne wpadki. Ile razy w piekarni widzieliśmy „kurosanty” albo na przykład „ponczki”?...
Pierogi z kiszonym czosnkiem, karkówką i pod egidą Syrenki. Najciekawsze pierogarnie
Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez pierogów. Są one znakiem rozpoznawczym naszej kulinarnej tradycji. Jedni przygotowują je ściśle według wielowiekowych...
Przepis na pieczony schab od Joanny Brodzik, tradycyjnie odcinany jak u mamy i babci
Joanna Brodzik to znana aktorka, a także autorka książki kucharskiej „Umami. Opowieści i przepisy”. Na jej kartach dzieli się historią swojej rodziny i...
Obiad za 6 złotych jest hitem TikToka. Przepis na danie z pięciu składników
Tiktokerka Paula Bonowicz–Golec z kanału Wszamto znana jest z prezentowania w sieci atrakcyjnie wyglądających dań. Dzieli się m.in. przepisami na tanie potrawy,...
Grill wege. Skrzydełka z kalafiora, żeberka z kukurydzy. Wrzuć warzywa na ruszt
Warzywa z grilla nie muszą być podane w nudny sposób. Rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej pokazuje, że można wrzucić na ruszt jarzyny, owoce...
TOP 10. Najpiękniejsze restauracje w Polsce. Te wnętrza zachwycają!
Wyjątkowe menu, niezwykły klimat, a także nietuzinkowe wnętrza. Idąc do restauracji zwracamy uwagę nie tylko na potrawy, które mają nacieszyć nasze...
Sklepik samoobsługowy na uczelni stawia na uczciwość klientów i nie weryfikuje opłat
Maciej Kawecki, ekspert zajmujący się na co dzień tematyką popularnonaukową, w szczególności technologią, w jednym z ostatnich wpisów na swoim Facebooku...
Lody majonezowe, ze szpinakiem i prosecco. Te lodziarnie stawiają na nietypowy smak
Co powiecie na lody o smaku suszonej śliwki, piwa albo szpinaku? Z kolei Magda Gessler w swojej lodziarni proponuje prosecco albo czarny sezam. Konkurencja na...
7 kwiatów jadalnych do użycia w kuchni. Zobacz przepisy
Jadalne kwiaty to często bardzo intrygujący element dekoracyjny dania. Nierzadko wykorzystywany jest do dekoracji tortów, ale nie tylko. Wiosną oraz latem warto...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None