Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2261 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Szybka zupa serowa na obiad. Ekspresowe danie z makaronem z zupki chińskiej
Zupa serowa to świetny przepis do zrobienia, gdy mamy mało czasu na gotowanie. Szczególnie zupa będzie świetnie rozgrzewać w chłodne dni. Najważniejszym...
Kto wygrał „MasterChefa" w Polsce? Oto zwycięzcy wszystkich edycji
Znamy zwycięzcę 11. edycji popularnego programu kulinarnego „MasterChef”. Finał mogliśmy śledzić na antenie TVN w niedzielę 4 grudnia 2022 roku. Jak zwykle nie...
Sałatka z zupek chińskich na imprezę. Przepis na szybką przekąskę
Zupa Błyskawiczna, która potocznie określana jest zupką chińską, dla wielu osób jest daniem jedzonym w podróży lub na szybkie zaspokojenie głodu. Pierwotnie...
Śledzie z boczniaków na Boże Narodzenie. Wegański przepis na danie
Wegańskie śledzie z boczniaków to danie inspirowane tradycyjną rybą w korzennej marynacie. Nazwa pochodzi od podobieństwa w strukturze i smaku dzięki...
Bagietki, croissant i foie gras dla smakoszy. Kuchnia francuska według Taste Atlas
Kuchnia francuska to połączenie prostych składników z niewielką ilością luksusowych produktów. Liczy się przyjemność płynąca z jedzenia oraz odpowiedni proces...
Pasztet z żurawiną na Boże Narodzenie. Przepis na mięsną przystawkę
Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych 12 potraw. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez domowego pasztetu. Bożonarodzeniowym...
Grzaniec bezalkoholowy na zimę. Przepis nie tylko dla przemarzniętych abstynentów
Grzaniec to napój, po który z chęcią sięgają zziębnięci ludzie. Gdy za oknem plucha, wiatr i padający śnieg wiele osób poszukuje rozgrzewających napojów....
Ciasto jak 3 bit bez pieczenia. Przepis na prosty deser z kajmakiem
Ciasto 3 bit nawiązuje składnikami do popularnego batonika dostępnego w sklepach spożywczych. Herbatniki przekłada się kajmakiem, budyniem i ubitą śmietanką, a...
Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika
- Chciałabym, aby domki z piernika były nie tylko inspiracją do ich budowy, ale również do tego, jak możemy patrzeć na otaczający nas świat i ludzi - mówi...
Sos winegret do sałatek. Przepis na prosty dodatek, który nadaje wyjątkowy smak
Miłośnicy gotowania i wyraziście doprawionych sałatek z pewnością znają sos winegret. Najprostszy sos łączy w sobie smak kwaśny, słodki i słony. Smakosze...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None