W skrócie
Najważniejszymi składnikami grzańca bezalkoholowego jest wysokiej jakości czarna herbata. Mogą być to herbaty aromatyzowane bergamotką. Grzaniec bezalkoholowy świetnie przyjmuje egzotyczne przyprawy np.: ziarna kardamonu, laskę cynamonu lub gałązkę rozmarynu. W przepisach na grzaniec bezalkoholowy często pojawia się tłoczony sok jabłkowy. Zachęcam do korzystania z soku malinowego, który dodatkowo ma właściwości wzmacniające odporność. Zobacz przepis na grzaniec bezalkoholowy.
Grzaniec bezalkoholowy – przepis z herbaty
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- 200 ml wody,
- 1 -2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty,
- 2 goździki,
- 1 laska cynamonu,
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
- 1 plaster świeżej, wyparzonej pomarańczy ze skórką,
- 2 łyżki soku malinowego lub wiśniowego,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.
Jak zrobić grzaniec bezalkoholowy?
Przygotowanie:
- Do dużego garnka należy wlać wodę i dodać liściastą, czarną herbatę.
- Należy gotować przez około 3 minuty.
- Następnie należy dodać suszone goździki, 1 laskę cynamonu i świeży starty imbir.
- Całość należy zagotować i odstawić na 5 minut.
- Następnie grzaniec bezalkoholowy należy przecedzić przez sitko do dużego kubka.
- Do grzańca bezalkoholowego należy dodać sok malinowy, plaster pomarańczy i opcjonalnie łyżeczkę miodu do smaku.
- Zamiast naparu herbacianego można użyć wyciskanego soku jabłkowego.
- Trzeba go podgrzać z przyprawami tak jak w powyższym przepisie.
Grzaniec dla dzieci
Grzaniec bezalkoholowy to znakomity napój także dla dzieci. Można go zrobić ze świeżo tłoczonym sokiem jabłkowym lub z samą wodą wymieszaną z:
Taki grzaniec dla dzieci można dosłodzić domowym sokiem wiśniowym lub malinowym. Zamiast cytryny można dodać sok z pigwy albo pokroić pigwę w plastry.
Dodatki do grzańca bez alkoholu
Warto wiedzieć, że do grzańca bezalkoholowego można użyć też suszone owoce. Wcześniej można przygotować bazę do napoju, czyli ugotować w wodzie suszone jabłka, gruszki i śliwki. Do takiego wywaru można dodać suszoną żurawinę, suszone wiśnie, a nawet suszone morele. Ważne, aby nie były one siarkowane, czyli miały naturalnie ciemny kolor wynikający z suszenia ich w wysokiej temperaturze.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?