Pierniki katarzynki nie tylko na święta. Tradycyjny przepis na korzenne ciastka dla kawalerów. Liczy się wyjątkowy kształt

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne katarzynki to pierniczki związane z historią Torunia.
Tradycyjne katarzynki to pierniczki związane z historią Torunia. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Katarzynki to wyjątkowe pierniki przypominające kształtem sześć kółek zrośniętych ze sobą. Aromatyczne katarzynki można oblać polewą czekoladową lub nadziewać powidłami śliwkowymi. Ich wypiek miał znaczenie podczas obchodów Katarzynek, czyli dnia w którym, kawalerowie wróżyli sobie przyszłą żonę. Podpowiadamy przepis na katarzynki z darmowego e-booka „The Polish Table” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.

W skrócie

Mniej popularnym świętem niż andrzejki są katarzynki. Według ludowej tradycji w wigilię imienin Katarzyny, związanych ze wspomnieniem świętej Katarzyny Aleksandryjskiej, mężczyźni mieli okazję wróżyć sobie dobrą żonę. Popularnym wierzeniem było odczytywanie znaczenia snu w nocy z 24 na 25 listopada. W podobny sposób postępowały panny w wigilię imienin Andrzeja. Podpowiadamy przepis na domowe katarzynki, którymi można było obdarować swoją wybrankę.

Przepis na katarzynki

Liczba porcji: na około 30 sztuk.
Czas przygotowania:1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki żytniej,
  • 130 g miodu płynnego,
  • 10 g cukru,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 10-12 g ulubionej przyprawy do pierników,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Jak zrobić katarzynki?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy przyprawy i miękkie masło. Na koniec dodajemy miód z cukrem.
  2. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.
  5. Przy pomocy foremki w kształcie katarzynek wykrawamy pierniczki.
  6. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pierniczki pieczemy przez 11-13 minut w 175 stopniach Celsjusza.

Pochodzenie katarzynek

Według jednej legendy opisywanej przez Magdalenę Tomaszewską-Bolałek pewien młynarz mieszkał w pobliżu Torunia wraz ze swoją córką Katarzyna. Matka dziewczyny szybko zmarła, a wdowiec niezwłocznie zawarł kolejne małżeństwo. Macocha miała okazać się okropną kobietą, która dokuczała swojej pasierbicy. Pewnego dnia Katarzyna miała zobaczyć kota czarownicy z myszą w pysku. Dziewczyna miała dobre serce i odratowała gryzonia. Macocha widziała jej pomoc i za to wyrzuciła ją z domu. Katarzyna znalazła schronienie w klasztorze benedyktynek w Toruniu i pracowała jako pomoc kuchenna. Kilka lat później w mieście pojawiła się klęska głodu. Pewnego dnia Katarzyna usłyszała, że ktoś ją woła. Był to gryzoń, którego uratowała. Okazał się królem myszy. W ramach wdzięczności gryzoń zaprowadził ją do piwnicy wypełnionej leżakującym ciastem na pierniki. Nazajutrz mniszki zaczęły piec pierniki. W ten sposób nakarmiły mieszkańców Torunia. Torunianie w ramach podziękowania nazwali ciastka katarzynkami.

Przepis pochodzi z e-booka „Polski stół”, który udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Publikację „The polish table” można za darmo pobrać ze strony bunkatura.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!