Piernik z powidłami. Przepis na tradycyjny piernik przekładany powidłami. Możesz go zrobić nawet tydzień przed świętami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny i aromatyczny piernik z powidłami, udekorowany czekoladą. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny i aromatyczny piernik z powidłami, udekorowany czekoladą. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny piernik przełożony powidłami to wyśmienite ciasto pachnące przyprawami korzennymi m.in. cynamonem, imbirem, anyżem, kardamonem i gałką muszkatołową. Najlepiej smakuje tydzień po upieczeniu. Staje się wówczas miękki, wilgotny i rozpływający się w ustach. Idealnie nadaje się na święta i rodzinne uroczystości, które można dużo wcześniej zaplanować. Przekonaj się, jaki jest pyszny i wypróbuj przepis na piernik z powidłami.

W skrócie:

Piernik przekładany powidłami i udekorowany czekoladą to tradycyjne ciasto, które często gości w moim domu. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, nie jest bardzo słodki i długo zachowuje świeżość. To przysmak, który wymaga leżakowania, można go zrobić nawet na tydzień przed podaniem. Szczególnie lubię przygotowywać taki piernik na kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia. W Wigilię wystarczy go jedynie oblać polewą czekoladową i pokroić.

Ciasto możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. A jeśli nie przepadasz za korzennymi przyprawami, to zachęcamy do upieczenia miodownika.

Przepis na piernik z powidłami

czas przygotowania: 30 minut + pieczenie ok. 1 godzina
porcja: na małą blachę ( 20x 23 cm)
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki przypraw do piernika (1 opakowanie),
  • 8 łyżek powideł śliwkowych,
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 1 łyżka zimnego masła.

Jak zrobić piernik z powidłami?

  1. W garnuszku rozpuść masło, cukier i miód.
  2. Do gorącej masy dodaj kakao i przyprawy do piernika. Wymieszaj, wlej mleko i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.
  3. Utrzyj dwa jajka na jasną masę.
  4. Wlewaj do jajek przestudzoną miodową masę.
  5. Nie przerywając ucierania dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko tyle, by składniki się połączyły.
  6. Przełóż gęste ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 170 stopniach przez około 1 godzinę.
  8. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj powidłami.
  9. Zawiń piernik szczelnie w folię spożywczą i odstaw na minimum trzy dni ( najlepiej na pięć lub nawet cały tydzień).
  10. Przed podaniem piernik oblej rozpuszczoną z 1 łyżką masła czekoladą.

Jak przygotować domową przyprawę do piernika?

Piernik to tradycyjne, ciężkie ciasto pachnące korzennymi przyprawami. W sklepach można kupić wiele gotowych mieszanek takich przypraw, ale równie dobrze można stworzyć własną, unikalną kompozycję.

By zrobić przyprawę do piernika przygotuj szczelny pojemnik lub słoik, do którego przesypiesz gotową mieszankę, a także moździerz, blender lub elektryczny młynek do rozdrobnienia wybranych przypraw.

Utrzyj i połącz przyprawy:

  • cynamon - 6 łyżeczek mielonego cynamonu,
  • goździki - 4 goździki, należy je rozgnieść w moździerzu,
  • imbir - 3 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru,
  • anyż - ziarenka z 1 gwiazdki, rozgniecione w moździerzu,
  • kardamon - 2 łyżeczki mielonego kardamonu, lub kilka wyłuskanych i rozgniecionych nasion,
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka zmielonej przyprawy lub 2 ziarenka rozgniecione,
  • gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki startej gałki,
  • pieprz - 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu.

Proporcję poszczególnych przypraw warto dobrać do własnego upodobania i smaku. Taka mieszankę można przechowywać nawet kilka miesięcy.

Zobacz także przepisy na pierniki i pierniczki ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Schab po cygańsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie