W skrócie:
Piernik przekładany powidłami i udekorowany czekoladą to tradycyjne ciasto, które często gości w moim domu. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, nie jest bardzo słodki i długo zachowuje świeżość. To przysmak, który wymaga leżakowania, można go zrobić nawet na tydzień przed podaniem. Szczególnie lubię przygotowywać taki piernik na kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia. W Wigilię wystarczy go jedynie oblać polewą czekoladową i pokroić.
Ciasto możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. A jeśli nie przepadasz za korzennymi przyprawami, to zachęcamy do upieczenia miodownika.
Przepis na piernik z powidłami
czas przygotowania: 30 minut + pieczenie ok. 1 godzina
porcja: na małą blachę ( 20x 23 cm)
poziom trudności: średni
Składniki:
- 125 g masła,
- 4 łyżki miodu,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół szklanki mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 3 łyżki przypraw do piernika (1 opakowanie),
- 8 łyżek powideł śliwkowych,
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 1 łyżka zimnego masła.
Zobacz także: powidła śliwkowe według babcinego przepisu.
Jak zrobić piernik z powidłami?
- W garnuszku rozpuść masło, cukier i miód.
- Do gorącej masy dodaj kakao i przyprawy do piernika. Wymieszaj, wlej mleko i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.
- Utrzyj dwa jajka na jasną masę.
- Wlewaj do jajek przestudzoną miodową masę.
- Nie przerywając ucierania dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko tyle, by składniki się połączyły.
- Przełóż gęste ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach przez około 1 godzinę.
- Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj powidłami.
- Zawiń piernik szczelnie w folię spożywczą i odstaw na minimum trzy dni ( najlepiej na pięć lub nawet cały tydzień).
- Przed podaniem piernik oblej rozpuszczoną z 1 łyżką masła czekoladą.
Jak przygotować domową przyprawę do piernika?
Piernik to tradycyjne, ciężkie ciasto pachnące korzennymi przyprawami. W sklepach można kupić wiele gotowych mieszanek takich przypraw, ale równie dobrze można stworzyć własną, unikalną kompozycję.
By zrobić przyprawę do piernika przygotuj szczelny pojemnik lub słoik, do którego przesypiesz gotową mieszankę, a także moździerz, blender lub elektryczny młynek do rozdrobnienia wybranych przypraw.
Utrzyj i połącz przyprawy:
- cynamon - 6 łyżeczek mielonego cynamonu,
- goździki - 4 goździki, należy je rozgnieść w moździerzu,
- imbir - 3 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru,
- anyż - ziarenka z 1 gwiazdki, rozgniecione w moździerzu,
- kardamon - 2 łyżeczki mielonego kardamonu, lub kilka wyłuskanych i rozgniecionych nasion,
- ziele angielskie - 1 łyżeczka zmielonej przyprawy lub 2 ziarenka rozgniecione,
- gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki startej gałki,
- pieprz - 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu.
Proporcję poszczególnych przypraw warto dobrać do własnego upodobania i smaku. Taka mieszankę można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Zobacz także przepisy na pierniki i pierniczki ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?