W skrócie
Przepis na domowy kebab z kurczaka można zrobić w półgodziny. Zachęcamy do użycia przypraw, które dodają korzennego, lekko słodkiego smaku. Warto pamiętać, że zamiast mięsa z kurczaka można w ten sposób przygotować jagnięcinę, indyka, a nawet wątróbkę. Ważne, aby goździki i laska cynamonu były najwyższej jakości, aby maksymalnie doprawić kebab. Dzięki temu można maksymalnie zbliżyć się do kuchni tureckiej.
Domowy kebab - przepis z kurczakiem
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka bez kości albo 2 filety z piersi kurczaka,
- 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub 1/2 łyżeczki nasion kuminu,
- 2 ziarna czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 1 cm laski cynamonu,
- 4 całe goździki,
- 1/2 gwiazdki anyżu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki prażonych ziarenek pieprzu syczuańskiego.
Sałatka do kebabu:
- 1/2 pokrojonego ogórka szklarniowego lub gruntowego,
- 1 grubo posiekany pomidor,
- ziarna z ćwiartki granatu,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny.
Sos tahini:
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- 3 łyżki tahini (pasty sezamowej),
- 50 ml zimnej wody,
- oliwa z oliwek.
Do podania:
- 2 chleby pita lub tortilla.
Jak zrobić domowy kebab?
Przygotowanie:
- W moździerzu lub w robocie kuchennym należy rozgnieść przyprawy na proszek. Następnie w dużej misce należy umieścić kurczaka i natrzeć go przyprawami, solą i grillować na rozgrzanej patelni lub w piekarniku z funkcją grilla.
- Grillowanie powinno zająć około 8 minut z każdej strony. Gotowego kurczaka należy pokroić na kawałki i pozostawić w ciepłym miejscu.
- Następnie należy obrać i pokroić w kostkę ogórka, pomidory, czerwoną cebulę i ziarenka granatu. Sałatkę należy doprawić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać.
- Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu tahini. W misce należy rozgnieść czosnek z odrobiną soli, sokiem z cytryny, pastą tahini i łyżką oliwy z oliwek. W trakcie mieszania należy dolewać zimną wodą, aby sos nabrał konsystencji jak gęsta, kwaśna śmietana.
- Chlebki pita należy podgrzać. Następnie trzeba je naciąć do połowy.
- Przed podaniem do pity należy włożyć grillowanego kurczaka, sałatkę i wyrazisty sos tahini.
- Domowy kebab najlepiej smakuje natychmiast po przygotowaniu.
Sposób podania
Taki kebab można też podawać też z domowymi frytkami. Kebab świetnie smakuje podany w domowej bułce np.: kajzerce. Taka opcja szczególnie się sprawdzi, gdy nie ma się dostępu do tradycyjnej pity. Kebab świetnie smakuje doprawiony sosem czosnkowym. Przed podaniem kebab można posypać posiekaną natką pietruszki albo listkami kolendry. Dzięki tym składnikom kebab nabierze jeszcze więcej aromatu.
Domowy kebab z piekarnika
Zamarynowane kawałki kurczaka można także nadziać na namoczone drewniane patyczki do szaszłyków lub metalowe szpady. Następnie można upiec lub grillować w piekarniku. Domowy kebab można też zrobić w podobny sposób jak w tureckich lokalach. Mięso równej wielkości nadziewa się na jedną wykałaczkę do grilla i piecze w piekarniku. Na koniec tak powstała piramida mięsa krojona jest fragmentami i wkładana do pity, bułki lub tortilli.
Sprawdź także: Wyrazista marynata do kurczaka na grilla. Zobacz przepis na dodanie charakteru mięsu. Proste składniki idealny smak
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?