Wyrazista marynata do kurczaka na grilla. Zobacz przepis na dodanie charakteru mięsu. Proste składniki idealny smak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Mięso kurczaka można marynować w różnorodny sposób. Proponujemy przepis na marynatę z wykorzystaniem octu jabłkowego.
Mięso kurczaka można marynować w różnorodny sposób. Proponujemy przepis na marynatę z wykorzystaniem octu jabłkowego. Anna Daniluk
Jednym z łatwo dostępnych mięs na grilla jest kurczak. Warto przygotować do niego wyrazistą marynatę na bazie aromatycznych przypraw i to bez dodatku sztucznych składników. Ponadto domowa marynata sprawi, że mięso skruszeje i będzie miało delikatniejszy smak. Zobacz przepis na marynatę do udek z kurczaka.

W skrócie

Prosta i szybka marynata do kurczaka może być przygotowana na sucho lub na mokro. Na sucho mięso posypuje się jedynie mieszanką przypraw i odstawia do lodówki do przejścia ich zapachem i smakiem. Efektywniejsza jest marynata na bazie maślanki lub kefiru. Zawarty w nich kwas mlekowy zmiękcza mięso i dzięki temu kawałki drobiu rozpływają się w ustach. Do takiej marynaty warto dodawać czosnek i słodką paprykę. Podpowiadamy, jak zrobić szybką marynatę do kurczaka na grilla.

Marynata do kurczaka – przepis na grilla

Liczba porcji: na 500 g mięsa/dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + minimum 2 godziny marynowania.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 20 ml octu jabłkowego,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 20 ml oleju (może być aromatyzowany np.: bazylią, chili lub czosnkiem),
  • 5 g suszonej natki pietruszki,
  • 5 g suszonego oregano,
  • 5 g suszonego czosnku w proszku lub 3 ząbki,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • opcjonalnie: 3 g słodkiej wędzonej papryki.

Jak zrobić marynatę do kurczaka?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy wymieszać w słoiku lub wlać do dużej torebki strunowej. Ząbki czosnku trzeba drobno posiekać i dodać do marynaty.
  2. Następnie do dużego naczynia lub torebki z marynatą trzeba włożyć kawałki filetu z kurczaka, lub pokrojone w kostkę mięso.
  3. Jeśli mięso jest w misce, trzeba zalać je marynatą ze słoika i dokładnie posmarować płynem.
  4. Kurczak w marynacie powinien się macerować przynajmniej 2 godziny, ale najlepiej odstawić je na całą noc.

Czytaj także:

Jakie mięso kurczaka używać do grillowania?

Najlepiej wybrać kawałki mięsa, które najbardziej wam smakują. Do grillowania najbardziej nadaje się filet z piersi kurczaka, udka lub skrzydełka. W podobny sposób można marynować także mięso indyka w postaci sznycli.

Alternatywne składniki marynaty

Jeżeli nie przepadacie za smakiem octu jabłkowego, to do marynaty do kurczaka świetnie sprawdzi się sok wyciśnięty ze świeżej cytryny. Osoby lubiące kontrastujące smaki mogą do zalewy dodać 1/2 łyżeczki miodu lub ciemnej melasy. Zamiast sosu sojowego można użyć tradycyjnej soli kuchennej. Wystarczy hojna szczypta, która podkreśli słodycz mięsa.

Marynata do kurczaka na grilla może być też wykorzystana do przyrządzenia mięsa na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub upieczenia w piekarniku z funkcją grillowania. Mamy nadzieję, że ten sposób przyda się nie tylko na majówkę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni