Z takimi dodatkami zjesz kebab do ostatniego okruszka. Z nimi zamienisz znany przysmak w majstersztyk. Oto 3 proste propozycje

Anna Daniluk
W kebabie poza dobrze doprawionym i podpieczonym mięsem ważne są dobrze dobrane dodatki. Proponujemy najlepsze produkty, które dodadzą smaku.
W kebabie poza dobrze doprawionym i podpieczonym mięsem ważne są dobrze dobrane dodatki. Proponujemy najlepsze produkty, które dodadzą smaku. 123rf.com/gorkemdemir/zdjęcie ilustracyjne
W każdym kebabie ważną rolę gra opiekane na ruszcie mięso. Dobrze przyprawiona, soczysta i świeżo krojona wieprzowina, baranina lub wołowina gra główną rolę w kebabie. Jednak dobrze dobrane składniki uzupełnią, a nawet przeniosą zjedzenie kebabu na wyższy poziom kulinarnego doświadczenia. Poznaj 3 kluczowe dodatki do kebabu.

W skrócie

Klasyczny kebab to danie pochodzące z kuchni tureckiej, a współczesny fast food spopularyzowali tureccy imigranci w Niemczech. Klasyczny kebab w bułce, picie lub tortill może być wyśmienity, a nawet zdrowy, to jednak dodatki nadają mu wyjątkowości. Zebraliśmy 3 najważniejsze dodatki, które nadają daniu pełni smaku. Wśród nich są zdrowe sałatki, aromatyczne zioła i kremowe sosy. W ten sposób możesz poświętować Światowy Dzień Kebabu przypadający na drugi piątek lipca, czyli w 2024 roku na 12 lipca.

Kebab z warzywami

Świeże i jędrne warzywa są podstawowym dodatkiem do mięsa w kebabie. One dodają chrupkości w postaci ogórka lub sałaty, odrobinę ostrości w przypadku czerwonej cebuli, a nawet słodyczy dojrzałych pomidorów. Do kebabu polecamy dodawać sezonowe warzywa, ale także kiszonki. Może wydawać się dziwnym dodawanie ogórka kiszonego lub kiszonej kapusty, jednak to one dodadzą głębi smaku jesienią i zimą. Warto też dodawać sałatkę z białej kapusty lub amerykańską sałatkę coleslaw.

Sosy do kebabu

Sosy to najważniejszy element, który może całkowicie odmienić smak kebabu. Oblanie mięsa odpowiednim sosem może sprawić, że zwykły kebab stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Możesz wybrać spośród:

  • łagodnego sosu tahini o orzechowym smaku,
  • orzeźwiającego sosu jogurtowego z posiekaną miętą lub koperkiem,
  • inspirowanego grecką kuchnią sosu tzatziki,
  • pikantnego sosu czosnkowego,
  • ostrego sosu harrisa na bazie papryczki chili.

Zioła i przyprawy do kebabu

Pieczone mięso w bułce z warzywami warto też urozmaicić dodatkiem świeżych warzyw. Szczególnie ważna jest świeża kolendra i mięta, które nadają daniu orzeźwiającego smaku. A nawet przełamują smak wołowiny. Oba wymienione zioła dodają daniu lekkości. W Turcji do kebabu dodaje się także sumak, który ma cytrusowy smak i aromat.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Do domowego kebabu polecamy także dodać posiekane orzechy włoskie, uprażone fistaszki lub posiekane pistacje. Zdecydowanie z takim dodatkiem zapamiętacie domowy kebab na długo i będziecie go częściej powtarzać. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni