W skrócie:
Babka na oleju siostry Anastazji – prosty wypiek na święta
Liczba porcji: na 12 kromek.
Czas przygotowania: 70 minut (w tym 50 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
8 jajek,
300 g mąki pszennej,
350 g cukru kryształu,
1 szklanka oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao.
Jak zrobić babkę na oleju siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku ubij białka na sztywną pianę.
Dosyp cukier i dalej ubijaj.
Następnie dodaj żółtka, wlej olej i wsyp przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylej do foremki 3/4 ciasta. Może to być keksówka o wymiarach 25 cm x 12 cm. Sprawdzi się też forma na babkę z kominem o średnicy 24 cm, która pomoże uzyskać klasyczny wygląd babki wielkanocnej.
Do pozostałej części dodaj kakao, delikatnie wymieszaj i wylej na jasne ciasto.
Babkę na oleju siostry Anastazji piecz przez około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° Celsjusza.
Upieczoną babkę na oleju odstaw do wystudzenia. Przed podaniem możesz ją oblać polewą czekoladową według uznania. Smacznego!
Ciasta siostry Anastazji
Siostra Anastazja znana jest z serwowania przepisów na pomysłowe ciasta. Wśród nich są wypieki o intrygujących nazwach, ciasta z kremami lub tradycyjne, proste ciasta idealne do kawy lub herbaty. Wśród nich jest babka cytrynowa siostry Anastazji, sernik wiśniowy albo serowiec zawijany z wiśniami. Każde z nich uświetni spotkania w rodzinnym gronie, przyjęcia w gronie znajomych lub chwilę wyciszenia przy małym co nieco.
Źródło:
Siostra Anastazja Pustelnik FCD, „103 ciasta siostry Anastazji”, Wydawnictwo WAM, 2015 r.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
