Na Wielkanoc upiecz babkę na oleju siostry Anastazji. Wygląd prostego ciasta urozmaicisz łatwym trikiem. Poznaj przepis znanej zakonnicy

Anna Daniluk
Na wielkanocny stół proponuję upiec wilgotną babkę na oleju siostry Anastazji, która zawsze się udaje.
Na wielkanocny stół proponuję upiec wilgotną babkę na oleju siostry Anastazji, która zawsze się udaje. jirkaejc/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Najlepsza babka na oleju siostry Anastazji to przepis, który zawsze się udaje. Wilgotna babka z dodatkiem kakao świetnie się prezentuje na stole w trakcie podwieczorku lub w czasie Wielkanocy. Znana zakonnica ma prosty trik, który dodaje ciastu atrakcyjnego wyglądu. Część ciasta miesza z kakao i wlewa ciemną masę, tworząc wewnątrz ciekawie wyglądającą łezkę. Taki przepis na babkę na oleju siostry Anastazji może na dłużej zagościć w twoim kulinarnym repertuarze.

W skrócie:

Babka na oleju siostry Anastazji – prosty wypiek na święta

Liczba porcji: na 12 kromek.

Czas przygotowania: 70 minut (w tym 50 minut pieczenia).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 8 jajek,

  • 300 g mąki pszennej,

  • 350 g cukru kryształu,

  • 1 szklanka oleju,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 2 łyżeczki kakao.

Jak zrobić babkę na oleju siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ubij białka na sztywną pianę.

  2. Dosyp cukier i dalej ubijaj.

  3. Następnie dodaj żółtka, wlej olej i wsyp przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  4. Wylej do foremki 3/4 ciasta. Może to być keksówka o wymiarach 25 cm x 12 cm. Sprawdzi się też forma na babkę z kominem o średnicy 24 cm, która pomoże uzyskać klasyczny wygląd babki wielkanocnej.

  5. Do pozostałej części dodaj kakao, delikatnie wymieszaj i wylej na jasne ciasto.

  6. Babkę na oleju siostry Anastazji piecz przez około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° Celsjusza.

  7. Upieczoną babkę na oleju odstaw do wystudzenia. Przed podaniem możesz ją oblać polewą czekoladową według uznania. Smacznego!

Ciasta siostry Anastazji

Siostra Anastazja znana jest z serwowania przepisów na pomysłowe ciasta. Wśród nich są wypieki o intrygujących nazwach, ciasta z kremami lub tradycyjne, proste ciasta idealne do kawy lub herbaty. Wśród nich jest babka cytrynowa siostry Anastazji, sernik wiśniowy albo serowiec zawijany z wiśniami. Każde z nich uświetni spotkania w rodzinnym gronie, przyjęcia w gronie znajomych lub chwilę wyciszenia przy małym co nieco.

Źródło:

  • Siostra Anastazja Pustelnik FCD, „103 ciasta siostry Anastazji”, Wydawnictwo WAM, 2015 r.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni