Żydzi i Arabowie walczą o prawa do tego przepisu. Przysmakiem z Bliskiego Wschodu zajada się cały świat

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Falafel to kotlecik zrobiony z mielonej ciecierzycy. Przepis popularny jest w kuchni żydowskiej i arabskiej.
Falafel to kotlecik zrobiony z mielonej ciecierzycy. Przepis popularny jest w kuchni żydowskiej i arabskiej. materiały prasowe Wydawnictwo Słowne
Falafel to rodzaj kotlecików zrobionych ze zmielonej ciecierzycy. Aromatu dodają mu egzotyczne przyprawy takie jak kmin rzymski i kolendra. Na Bliskim Wschodzie od dekad trwają debaty nad pochodzeniem falafela. O prawa do przepisu walczą Żydzi i Arabowie. Sama receptura najprawdopodobniej pojawiła się najpierw w Egipcie. Podpowiadamy, jak zrobić falafel według przepisu z książki „Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic” autorstwa Nidala Kersha.

W skrócie

Książka „Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic” autorstwa Nidala Kersha, opublikowana przez Wydawnictwo Słowne, to podróż po bliskowschodnich smakach. Autor we wstępie wspomina, że zainteresował się gotowaniem dopiero wtedy, gdy opuścił dom rodzinny.

- Zawsze pomagałem w kuchni, ale ograniczałem się wyłącznie do zmywania. Nie sądzę, bym przed wyprowadzką kiedykolwiek szatkował cebulę, lecz mimo to czas spędzony w kuchni, na zmywaku, wywarł na mnie duży wpływ. Musiałem bezwiednie zanotować, że tato często używał trzech patelni do każdej potrawy, miotał się po kuchni jak huragan i wytwarzał chaos, a jednocześnie powstawało w niej danie za daniem. Moi przyjaciele zawsze powtarzali, że w naszym domu pachnie jedzeniem, i z pewnością tak było. Jeśli istniało cokolwiek, czego nam nie brakowało, było to właśnie jedzenie. Ja i moi bracia nigdy nie musieliśmy pytać, czy któreś z naszych przyjaciół może z nami zjeść. Zawsze gotowano u nas tyle, że wystarczało dla kilku dodatkowych osób – wspominał autor.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć falafela

Z czego zrobiony jest falafel?

We wstępie do przepisu na falafela czytamy, że danie to z czasem rozprzestrzeniło się na świecie i przyrządza się je albo z ciecierzycy, albo z bobu, albo z mieszanki jednego z drugim. Jeśli chcecie zjeść falafela poza domem, to trzeba nauczyć się wskazówek ułatwiających rozpoznanie pysznego posiłku. Falafel powinien być smażony na poczekaniu. Najlepsze podawane są z sosem tahini (pasta z sezamu) albo z sosem taratour (na bazie tahini z dodatkiem kuminu, soku z cytryny i czosnku). Falafel z dodatkiem ziół ma z kolei ciemniejszy wygląd.

Falafel – przepis z Jerozlimy

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut + 9-12 godzin namaczania ciecierzycy.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g suchych ziaren ciecierzycy,
  • 3 cebule,
  • 2 główki czosnku,
  • pęczek kolendry,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 1 cebulka dymka,
  • 4 łyżki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka suszonej kolendry,
  • 2 papryczki chili,
  • 1 łyżka soli,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 litry oleju do smażenia.

Przygotuj:

  • maszynkę do mięsa lub robota kuchennego,
  • głęboki garnek do smażenia, lub frytkownicę,
  • metalowy cedzak, lub sito.

Wskazówka! Jeśli chcesz zachować trochę masy na później, możesz ją trzymać w lodówce przez kilka dni albo ją zamrozić.

Jak zrobić falafel?

Przygotowanie:

  1. Mocz ciecierzycę przez całą noc albo 9–12 godzin. Weź pod uwagę, że ziarna zwiększą swoją objętość niemal trzykrotnie, dodaj więc odpowiednią ilość wody. Namoczone ziarna odcedź na durszlaku.
  2. Obierz i posiekaj czosnek i cebulę. Włącz maszynkę do mielenia mięsa i miel na zmianę porcje cieciorki, czosnku i cebuli oraz świeże przyprawy.
  3. Do powstałej masy dodaj przyprawy suche, wodę i sodę. Ta ostatnia sprawi, że kotleciki urosną nieco podczas smażenia.
  4. W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury 185°C. Olej ma wytwarzać bąbelki, gdy tylko włożysz kotlecik, ale niezbyt gwałtownie – wówczas jest za gorący.
  5. Uformuj kotleciki. Jeśli używasz dwóch łyżek, nabierz trochę masy na jedną, a potem przełóż kilka razy z jednej na drugą, po czym ostrożnie przełóż do garnka.
  6. Smaż po kilka falafeli naraz i odczekaj kilka sekund, zanim zamieszasz, żeby się nie rozpadły. Do wyjmowania kotlecików używaj odpornego na wysoką temperaturę cedzaka lub sitka.
  7. Falafele powinny mieć złocisty kolor i twardawą skorupkę. Odsączaj je na papierowym ręczniku i jak najszybciej podawaj.

Sposób podania falafela

Jerozolimski posiłek najczęściej podawany jest ze świeżymi lub kiszonymi warzywami. Można je zjadać z kromką chleba, ale najczęściej napełnia się falafelem pitę, czyli rodzaj pszennego placka. Falafel znakomicie smakuje z:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.

Falafel to kotlecik zrobiony z mielonej ciecierzycy. Przepis popularny jest w kuchni żydowskiej i arabskiej.

Żydzi i Arabowie walczą o prawa do tego przepisu. Przysmakie...

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni