Chrupiące kotlety z ciecierzycy z warzywami na obiad. Przepis na apetyczne w stylu falafela. Tak zrobione nigdy się nie rozpadają

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zdrowe kotlety z ciecierzycy można upiec w piekarniku lub beztłuszczowej frytkownicy.
Zdrowe kotlety z ciecierzycy można upiec w piekarniku lub beztłuszczowej frytkownicy. Getty Images/Zolotaosen/zdjęcie ilustracyjne
Domowe kotlety z ciecierzycy to przysmak, który można zrobić z namoczonej i ugotowanej ciecierzycy, z ciecierzycy w puszce lub ze słoika. Warto wymieszać ją z marchewką i korzeniem pietruszki, aby dodać porcji błonnika. Dzięki dodaniu ugotowanej kaszy jaglanej lub soczewicy, gotowe kulki nie będą się rozpadać po upieczeniu. Wypróbuj przepis na pyszne kotlety z ciecierzycy smakujące jak falafel.

W skrócie

Upieczone lub usmażone kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podane na obiad, ale można też zabrać je na lunch do pracy. Wystarczy włożyć je do pełnoziarnistej bułki, zawinąć w tortillę lub wsunąć w przekrojoną pitę z porcją sałatki ze świeżych warzyw i podać jak falafel. Kotlety z ciecierzycy warto połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną lub soczewicą, aby nadać im zwartą konsystencję, która nie będzie rozsypywać się po upieczeniu lub w trakcie smażenia. Masę na chrupiące kotlety z ciecierzycy można także uformować i upiec w beztłuszczowej frytkownicy.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki potrzebne do zrobienia kotletów z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy ze słoika – prosty przepis inspirowany falafelem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej lub 200 g czerwonej soczewicy,
  • 250 g ciecierzycy ze słoika,
  • 1/2 marchewka,
  • 1/2 korzenia pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 40 g bułki tartej,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 5 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g kminu rzymskiego,
  • 5 g kurkumy,
  • 5 g mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta pieprzu cayenne.

Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?

  1. Ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną lub soczewicę należy odcedzić z nadmiaru wody i włożyć do szerokiej szklanej miski.
  2. Następnie należy ciecierzycę odcedzić z aquafaby, przepłukać i wsypać do kaszy jaglanej lub soczewicy. Oba składniki należy zblendować na gładką masę z nieznacznie widocznymi kawałkami strączków.
  3. Marchewkę i korzeń pietruszki trzeba umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  4. Cebulę i czosnek należy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Kolejnym krokiem jest ich zeszklenie na rozgrzanej patelni na łyżce oleju rzepakowego.
  5. Do cebuli należy dodać startą marchewkę z korzeniem pietruszki.
  6. Następnie należy doprawić zawartość patelni solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem, kurkumą i pieprzu cayenne i całość smażyć, do momentu aż cebula się zarumieni, a zapach przypraw będzie wyrazisty.
  7. Do ciecierzycy i kaszy jaglanej lub soczewicy należy dodać zarumienioną cebulę z czosnkiem i następnie dokładnie zblendować.
  8. Do powstałej masy trzeba dodać jajko, 10 g bułki tartej i dokładnie wymieszać.
  9. Zwilżonymi dłońmi należy formować jednakowej wielkości kulki i delikatnie je spłaszczać. Kotlety z ciecierzycy należy obtoczyć w bułce tartej i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Domowe kotlety z ciecierzycy należy posmarować z wierzchu olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza przez 15 minut.

Smażone kotlety z ciecierzycy

Usmażone kotlety z ciecierzycy smakiem będą przypominać falafela. Aby kotlety z ciecierzycy były chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku należy smażyć je na rozgrzanej patelni z olejem sięgającym do połowy wysokości kotlecików. Gdy się zarumienią, można obrócić je na drugą stronę.

Zdrowe kotlety z ciecierzycy można upiec w piekarniku lub beztłuszczowej frytkownicy.

Chrupiące kotlety z ciecierzycy z warzywami na obiad. Przepi...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni