Spis treści
Lekka sałatka z cieciorką – sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na lekki obiad lub przekąskę? Proponuję przepis na pyszną sałatkę z ciecierzycą, makrelą i jajkiem. Wyjątkowy aromat i smak dania zapewnia sos z ziołami prowansalskimi i ostrą musztardą, a pestki dyni dodają mu chrupkości. Taką sałatkę przygotujesz w 15 minut. Proponuje zrobić ją w dwóch oddzielnych porcjach, na dużych talerzach, choć równie dobrze możesz wymieszać całość w salaterce.
Zobacz w galerii, jak zrobić sałatkę z ciecierzycą.
Przepis na sałatkę z ciecierzycą, makrelą i jajkiem
czas przygotowania: ok. 15 minut,
porcja: dla 2 osób,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- ok. 70 g ciecierzycy z puszki,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- ok. 100 g roszponki,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 170 g filetów makreli w oleju (z puszki, można dodać także makrelę wędzoną),
- 4 łyżki pestek z dyn.
sos:
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka musztardy ostrej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz.
Jak zrobić sałatkę z ciecierzycą, makrelą i jajkiem?
- Umyj i osusz roszponkę. Podziel na porcje i przełóż na dwa duże talerze.
- Jajka obierz i pokrój na kawałki.
- Makrelę odcedź z oleju i podziel na dwie porcje.
- Ogórki kiszone posiekaj.
- Ciecierzycę odcedź z zalewy.
- Wszystkie składniki dodaj do roszponki.
- Sałatkę polej sosem przygotowanym z podanych składników i posyp pestkami z dyni podprażonymi w piekarniku, ew. na patelni. Smacznego!
Sałatka na obiad
Odpowiednio przygotowana sałatka może stanowić nie tylko smaczny, ale i bardzo pożywny obiad. Powinna składać się z solidnej porcji warzyw, a także takich elementów, jak białko, zdrowy tłuszcz oraz naturalne źródło węglowodanów złożonych.
Komponując zdrową sałatkę, pamiętaj:
- zacznij od wyboru jej bazy, tzn. warzyw zielonych, może to być np. rukola, roszponka, szpinak lub kapusta pekińska,
- następnie dodaj białko, czyli np. tuńczyka, kurczaka, tofu, biały ser, jajka czy fasolę,
- możesz dorzucić produkt bogaty w węglowodany, np. ugotowaną komosę ryżową, brązowy ryż albo makaron z semoliny,
- dodaj ulubione warzywa lub owoce,
- całość dopraw sosem na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego.
Do sałatki warto dodać także coś do chrupania, np. podprażone pestki dyni czy słonecznika, albo orzechy.
Lekka sałatka z ciecierzycą, makrelą i jajkiem. Wyjątkowy sm...
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?