Na sycącą kolację ugotuj zupę meksykańską. Rozgrzejesz się nim w mroźny dzień. Poznaj jednogarnkowe danie na ostro

Zupa meksykańska to nie tylko sycące i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, ale to jednogarnkowa potrawa szybka w przygotowaniu.
Zupa meksykańska to nie tylko sycące i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, ale to jednogarnkowa potrawa szybka w przygotowaniu. foodandmore/123RF/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na rozgrzewającą zupę? Właśnie takim daniem jest zupa meksykańska. Polecam tą jednogarnkową potrawę, którą na dodatek możesz szybko przygotować. Ta aromatyczne danie możesz podać na obiad i na kolację. Może też być świetną „potrawą na ciepło” przyrządzaną na imprezę w gronie znajomych lub rodziny. Wypróbuj sprawdzony przepis na zupę meksykańską.

W skrócie:

Zupa meksykańska – przepis na sycące danie

Liczba porcji: 6 talerzy zupy.
Czas przygotowania: 30 minut + 50 minut gotowanie zupy.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 i 1/4 l gorącego bulionu lub rosołu,
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki,
  • sól, pieprz, szczypta cukru.

Zobacz także: Quesadilla na obiad inspirowana Meksykiem. Przepis Tomasza Jakubiaka

Jak zrobić zupę meksykańską?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj szeroki garnek, najlepiej z grubym dnem. Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij ją w garnku na łyżce oliwy.
  2. Obierz czosnek i dorzuć go do cebuli.
  3. Cebulę i czosnek przesuń na bok garnka, a na drugiej połowie na drugiej łyżce oliwy podsmaż mięso mielone.
  4. Mięso, cebulę i czosnek wymieszaj, całość dopraw przyprawami.
  5. Marchewkę pokrój w półplasterki i dorzuć do garnka. Następnie całość zalej szklanką bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
  6. Dołóż pomidory z puszki i dopraw je lekko solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj wszystko w garnku i gotuj ok. 5 minut.
  7. Następnie odsącz czerwoną fasolę i kukurydzę oraz dorzuć wszystko do garnka. Dolej resztę bulionu i gotuj wszystko razem ok. 25 minut.

Z czym podawać zupę meksykańską?

Zupa z tyloma składnikami jest bardzo sycąca i pożywna, ale żeby jeszcze bardziej urozmaicić jej smak i wygląd, można ją serwować ze startym serem, np. mozzarellą. Na wierzch każdego talerza można dorzucić trochę świeżej kolendry lub natkę pietruszki. Jeśli jeszcze bardziej chcecie wzbogacić smak zupy, można do niej dodać też puszkę białej fasoli.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zupa meksykańska z kurczakiem

Ta pożywna i rozgrzewająca zupa może być przyrządzana na wiele sposobów, w zależności od upodobań. Jeśli nie przepadasz za mięsem wieprzowym lub wołowym, możesz je zastąpić mięsem drobiowym, czyli filetami z kurczaka. Zupa meksykańska ugotowana w ten sposób, jest bardziej delikatna w smaku.

Zupa meksykańska to danie, które przypadnie do gustu fanom pożywnych zup, ale również tym, którzy przepadają za ostrzejszymi potrawami. Wystarczy, że do zupy dosypiecie ostrą paprykę, a ta przyprawa skutecznie zaostrzy smak potrawy.

Zobacz także: Przepis na chili con carne

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne przepisy na zupy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni