W skrócie
Zupa meksykańska to danie, które przypadnie do gustu fanom pożywnych zup, ale również tym, którzy przepadają za ostrzejszymi potrawami. Wystarczy, że do zupy dosypiecie ostrą paprykę, a ta przyprawa skutecznie zaostrzy smak potrawy.
Zupa meksykańska – przepis na sycące danie
Liczba porcji: 6 talerzy zupy
Czas przygotowania: 30 minut + 50 minut gotowanie zupy
Składniki:
- 350 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego),
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 i 1/4 l gorącego bulionu lub rosołu,
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki,
- sól, pieprz, szczypta cukru.
Jak zrobić zupę meksykańską?
- Przygotuj szeroki garnek, najlepiej z grubym dnem. Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij ją w garnku na łyżce oliwy.
- Obierz czosnek i dorzuć go do cebuli.
- Cebulę i czosnek przesuń na bok garnka, a na drugiej połowie na drugiej łyżce oliwy podsmaż mięso mielone.
- Mięso, cebulę i czosnek wymieszaj, całość dopraw przyprawami.
- Marchewkę pokrój w półplasterki i dorzuć do garnka. Następnie całość zalej szklanką bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
- Dołóż pomidory z puszki i dopraw je lekko solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj wszystko w garnku i gotuj ok. 5 minut.
- Następnie odsącz czerwoną fasolę i kukurydzę oraz dorzuć wszystko do garnka. Dolej resztę bulionu i gotuj wszystko razem ok. 25 minut.
Z czym podawać zupę meksykańską?
Zupa z tyloma składnikami jest bardzo sycąca i pożywna, ale żeby jeszcze bardziej urozmaicić jej smak i wygląd, można ją serwować ze startym serem, np. mozzarellą. Na wierzch każdego talerza można dorzucić trochę świeżej kolendry lub natkę pietruszki. Jeśli jeszcze bardziej chcecie wzbogacić smak zupy, można do niej dodać też puszkę białej fasoli.
Wypróbuj także: Przepis na aromatyczną zupę grzybową
Zupa meksykańska z kurczakiem
Ta pożywna i rozgrzewająca zupa może być przyrządzana na wiele sposobów, w zależności od upodobań. Jeśli nie przepadasz za mięsem wieprzowym lub wołowym, możesz je zastąpić mięsem drobiowym, czyli filetami z kurczaka. Zupa meksykańska ugotowana w ten sposób, jest bardziej delikatna w smaku.
Zobacz także: Przepis na chili con carne
Zobacz inne przepisy na zupy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?