Zrobiłam bakłażana z piekarnika z wyjątkowym sosem. Wypróbuj przepis na marynatę do bakłażana. Nawet sceptycy poproszą o więcej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszny bakłażan z miso z piekarnika to proste danie, które nabiera wyrazistego smaku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania bakłażana z piekarnika.
Pyszny bakłażan z miso z piekarnika to proste danie, które nabiera wyrazistego smaku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania bakłażana z piekarnika. Anna Daniluk
Bakłażan to pyszne warzywo, choć bez odpowiednich przypraw może być mdłe. Bakłażan z piekarnika zyskuje głęboki smak i kremową konsystencję. Przygotowałam do niego prostą marynatę z sosu sojowego, pasty miso i masła orzechowego. Zobacz przepis na prostą przystawkę lub dodatek do obiadu.

W skrócie

Bakłażan z pastą miso to prosty przepis, który można zrobić z łatwo dostępnych składników. Pastę miso można kupić w popularnych dyskontach spożywczych lub wyspecjalizowanych sklepach z żywnością azjatycką. Zamiast masła orzechowego możesz użyć pasty sezamowej tahini, która nadaje daniu orzechowego smaku. Jeśli lubisz słodko-słone smaki, to do marynaty możesz dodać łyżeczkę miodu. Poznaj prosty przepis na bakłażana z piekarnika.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania bakłażana z piekarnika

Bakłażan z piekarnika – przepis z sosem sojowym

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka pasty miso,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.

Jak zrobić bakłażana z piekarnika?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik włączyłam i nastawiłam nagrzewanie do 200° Celsjusza z termoobiegiem.
  2. Bakłażany umyłam i pokroiłam na plastry o grubości około 2 cm. Następnie nacięłam je skośnie, tworząc kratkę.
  3. Blaszkę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim plastry bakłażana.
  4. Bakłażany posmarowałam olejem rzepakowym i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut.
  5. W czasie, gdy bakłażany się pieką, zrobiłam szybką marynatę. W małej misce połączyłam sos sojowy, pastę miso i masło orzechowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
  6. Podpieczone bakłażany wyjęłam z piekarnika, posmarowałam marynatą i ponownie wstawiłam do piekarnika na 10 minut.
  7. Na suchej patelni wsypałam ziarna sezamu i prażyłam do uzyskania lekko brązowego koloru i uzyskania przyjemnego zapachu.
  8. Szczypiorek pokroiłam na drobne kawałki. Upieczone kawałki bakłażana rozłożyłam na 4 talerze. Warzywo posypałam uprażonym sezamem i posypałam szczypiorkiem.
  9. Przed podaniem można danie posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sposób podania bakłażana z pastą miso

Taki bakłażan z piekarnika to znakomita zdrowa przekąska. Może być podawany z ugotowanym brązowym ryżem i kawałeczkami tofu zmieniającego życie. Świetnie smakuje z purée ziemniaczanym lub domowymi frytkami i gulaszem z indyka. Zamiast szczypiorku wierzch bakłażana można posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki. Znakomitą przystawką jest bakłażan z miso położony na rozsmarowanym jogurcie greckim i posypany posiekaną miętą.

Pyszny bakłażan z miso z piekarnika to proste danie, które nabiera wyrazistego smaku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania bakłażana z piekarnika.

Zrobiłam bakłażana z piekarnika z wyjątkowym sosem. Wypróbuj...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!