Zniewalający torcik bezowy z kawowym kremem. Przepis na idealnie chrupiące beziki z kremem. Twoi goście będą zachwyceni

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mały torcik bezowy z pysznym, intensywnie kawowym kremem. Zobacz, jak przygotować taki smakołyk. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Mały torcik bezowy z pysznym, intensywnie kawowym kremem. Zobacz, jak przygotować taki smakołyk. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Torcik bezowy z pysznym, kawowym kremem, oprószony odrobiną kakao, to pomysł na idealny deser na każdą okazję. Podpowiadam, jak krok po kroku przygotować taki smakołyk. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis na torcik bezowy.

W skrócie:

Mały torcik bezowy przekładany kremem kawowym to znany i lubiany deser. Chrupiąca, słodka beza w połączeniu z lekkim, intensywnie kawowym kremem smakuje wybornie. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Określiłam jego trudność jako średnią, ponieważ, trzeba nieco wprawy i praktyki, by beza wyszła idealnie chrupiąca. Ale nie zniechęcaj się, tylko czytaj i realizuj kolejne wskazówki, a z pewnością się uda. Twoi goście będą zachwyceni!

Zobacz, jak przygotować małe torciki bezowe z kawowym kremem

Przepis na torciki bezowe z kremem kawowym

czas przygotowania: 30 minut + 1,5 godziny na pieczenie małych bezików
porcja na ok. 12 bezików
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 3 białka,
  • 180 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,

krem kawowy:

  • 250 g sera mascarpone,
  • 300 g śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • kakao do dekoracji.

Jak zrobić torciki bezowe z kawowym kremem?

  1. Białka przelej do miski i zacznij ubijać mikserem.
  2. Gdy piana zacznie robić się jasna i gęstsza zacznij stopniowo dosypywać cukier. Całe ubijanie powinno zając około 15 minut. Beza ma być lśniąca, gęsta i bez widocznych drobinek cukru.
  3. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze minutę.
  4. Formuj małe beziki za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w 110 stopniach przez półtorej godziny.
  6. Gdy bezy się pieką, przygotuj krem: do miski przełóż serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i kawę rozpuszczalną. Zmiksuj, aż całość się połączy.
  7. Wystudzoną bezę smaruj kawowym kremem i przykryj drugim bezikiem. Wierzch oprósz kakao.
Mały torcik bezowy z pysznym, intensywnie kawowym kremem. Zobacz, jak przygotować taki smakołyk. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Zniewalający torcik bezowy z kawowym kremem. Przepis na idea...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni