Przepyszny torcik bezowy z kremem kawowym. Poznaj przepis na idealnie chrupiące ciastka. Twoi goście będą zachwyceni

Mały torcik bezowy z pysznym, intensywnie kawowym kremem. Zobacz, jak przygotować taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Mały torcik bezowy z pysznym, intensywnie kawowym kremem. Zobacz, jak przygotować taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Torcik bezowy z pysznym, kawowym kremem, oprószony odrobiną kakao, to pomysł na idealny deser na każdą okazję. Podpowiadam, jak krok po kroku przygotować taki smakołyk. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis na torcik bezowy.

W skrócie:

Mały torcik bezowy przekładany kremem kawowym to znany i lubiany deser. Chrupiąca, słodka beza w połączeniu z lekkim, intensywnie kawowym kremem smakuje wybornie. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Określiłam jego trudność jako średnią, ponieważ, trzeba nieco wprawy i praktyki, by beza wyszła idealnie chrupiąca. Ale nie zniechęcaj się, tylko czytaj i realizuj kolejne wskazówki, a z pewnością się uda. Twoi goście będą zachwyceni!

Zobacz, jak przygotować małe torciki bezowe z kawowym kremem

Przepis na torciki bezowe z kremem kawowym

Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 godziny na pieczenie małych bezików.
Porcja na ok. 12 bezików.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 3 białka,
  • 180 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,

Krem kawowy:

  • 250 g sera mascarpone,
  • 300 g śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • kakao do dekoracji.

Jak zrobić torciki bezowe z kawowym kremem?

Sposób przygotowania:

  1. Białka przelej do miski i zacznij ubijać mikserem.
  2. Gdy piana zacznie robić się jasna i gęstsza zacznij stopniowo dosypywać cukier. Całe ubijanie powinno zając około 15 minut. Beza ma być lśniąca, gęsta i bez widocznych drobinek cukru.
  3. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze minutę.
  4. Formuj małe beziki za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w 110 stopniach Celsjusza przez półtorej godziny.
  6. Gdy bezy się pieką, przygotuj krem: do miski przełóż serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i kawę rozpuszczalną. Zmiksuj, aż całość się połączy.
  7. Wystudzoną bezę smaruj kawowym kremem i przykryj drugim bezikiem. Wierzch oprósz kakao.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Mały torcik bezowy z pysznym, intensywnie kawowym kremem. Zobacz, jak przygotować taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Przepyszny torcik bezowy z kremem kawowym. Poznaj przepis na...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni