W skrócie:
Mały torcik bezowy przekładany kremem kawowym to znany i lubiany deser. Chrupiąca, słodka beza w połączeniu z lekkim, intensywnie kawowym kremem smakuje wybornie. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Określiłam jego trudność jako średnią, ponieważ, trzeba nieco wprawy i praktyki, by beza wyszła idealnie chrupiąca. Ale nie zniechęcaj się, tylko czytaj i realizuj kolejne wskazówki, a z pewnością się uda. Twoi goście będą zachwyceni!
Zobacz, jak przygotować małe torciki bezowe z kawowym kremem
Przepis na torciki bezowe z kremem kawowym
Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 godziny na pieczenie małych bezików.
Porcja na ok. 12 bezików.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 3 białka,
- 180 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
Krem kawowy:
- 250 g sera mascarpone,
- 300 g śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- kakao do dekoracji.
Jak zrobić torciki bezowe z kawowym kremem?
Sposób przygotowania:
- Białka przelej do miski i zacznij ubijać mikserem.
- Gdy piana zacznie robić się jasna i gęstsza zacznij stopniowo dosypywać cukier. Całe ubijanie powinno zając około 15 minut. Beza ma być lśniąca, gęsta i bez widocznych drobinek cukru.
- Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze minutę.
- Formuj małe beziki za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 110 stopniach Celsjusza przez półtorej godziny.
- Gdy bezy się pieką, przygotuj krem: do miski przełóż serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i kawę rozpuszczalną. Zmiksuj, aż całość się połączy.
- Wystudzoną bezę smaruj kawowym kremem i przykryj drugim bezikiem. Wierzch oprósz kakao.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Przepyszny torcik bezowy z kremem kawowym. Poznaj przepis na...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: