W skrócie:
Nie przepadasz za karpiem, albo szukasz pomysłu na oryginalną rybę na Boże Narodzenie? Niedawno też się nad tym zastanawiałam. W pewnym momencie mnie olśniło i przypomniałam sobie o mintaju. Być może taką popularną rybę masz akurat w zamrażarce i zainspiruję cię do zrobienia domowego obiadu. To ryba prosta w przygotowaniu, a dzięki upieczeniu nie musisz stać przy patelni. To danie to strzał w dziesiątkę, więc warto je zapamiętać.
Mintaj z piekarnika – przepis nie tylko na Boże Narodzenie
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
4 świeże lub rozmrożone filety mintaja,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 cytryna,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
sól i pieprz do smaku,
200 g marchewki,
1 czerwona cebula,
świeża natka pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić mintaja z piekarnika?
Sposób przygotowania:
Rozmrożone filety z mintaja osusz papierowym ręcznikiem. Dzięki temu ryba będzie idealnie miękka, a przyprawy wnikną do mięsa.
Do małej miski wlej olej rzepakowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, bazylię, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły na emulsję.
Każdy filet mintaja natrzyj przygotowaną marynatą. Pozostaw na około 10 minut, aby ryba nabrała smaku.
Marchewkę obierz i przekrój na plastry, a cebulę pokrój w cienkie piórka. Wyłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Skrop odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem.
Na warzywach ułóż przyprawione filety mintaja. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją góra-dół przez około 20–25 minut.
Wyjmij mintaja z piekarnika i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do mintaja z piekarnika
W czasie wieczerzy wigilijnej mintaj z piekarnika może być podany z tradycyjnymi dodatkami takimi jak ćwikła z chrzanem, sałatka jarzynowa lub ziemniaki w mundurkach. Na co dzień proponuję sięgać po ryż brązowy, pieczone ziemniaki, frytki lub lekką sałatką z kapusty pekińskiej. Wybornie będzie smakować także z sałatką z selera.
Kulinaria

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do przyrządzenia ciekawego dania dla całej rodziny. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!