Na święta podaj mintaja z piekarnika. Tak zrobiona delikatna ryba urozmaici tradycyjne świętowanie. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka

Anna Daniluk
Upieczonego mintaja możesz podać z liśćmi szpinaku lub sałatką ze świeżych warzyw.
Upieczonego mintaja możesz podać z liśćmi szpinaku lub sałatką ze świeżych warzyw. gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Filety z mintaja z piekarnika pieczone z warzywami to prosty i szybki sposób na zdrowy obiad lub niecodzienny bożonarodzeniowy przysmak. Wyrazisty smak ryby połączony z orzeźwiającym smakiem cytryny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Takim mintajem bez ości możesz nawet poczęstować starsze dzieci. Poznaj przepis na mintaja w piekarniku.

W skrócie:

Nie przepadasz za karpiem, albo szukasz pomysłu na oryginalną rybę na Boże Narodzenie? Niedawno też się nad tym zastanawiałam. W pewnym momencie mnie olśniło i przypomniałam sobie o mintaju. Być może taką popularną rybę masz akurat w zamrażarce i zainspiruję cię do zrobienia domowego obiadu. To ryba prosta w przygotowaniu, a dzięki upieczeniu nie musisz stać przy patelni. To danie to strzał w dziesiątkę, więc warto je zapamiętać.

Mintaj z piekarnika – przepis nie tylko na Boże Narodzenie

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 świeże lub rozmrożone filety mintaja,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 cytryna,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 200 g marchewki,

  • 1 czerwona cebula,

  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić mintaja z piekarnika?

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożone filety z mintaja osusz papierowym ręcznikiem. Dzięki temu ryba będzie idealnie miękka, a przyprawy wnikną do mięsa.

  2. Do małej miski wlej olej rzepakowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, bazylię, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły na emulsję.

  3. Każdy filet mintaja natrzyj przygotowaną marynatą. Pozostaw na około 10 minut, aby ryba nabrała smaku.

  4. Marchewkę obierz i przekrój na plastry, a cebulę pokrój w cienkie piórka. Wyłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Skrop odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem.

  5. Na warzywach ułóż przyprawione filety mintaja. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją góra-dół przez około 20–25 minut.

  6. Wyjmij mintaja z piekarnika i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dorsz pieczony na ciemnym talerzu
Tak jak mintaja możesz upiec równie popularnego dorsza.
gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Dodatki do mintaja z piekarnika

W czasie wieczerzy wigilijnej mintaj z piekarnika może być podany z tradycyjnymi dodatkami takimi jak ćwikła z chrzanem, sałatka jarzynowa lub ziemniaki w mundurkach. Na co dzień proponuję sięgać po ryż brązowy, pieczone ziemniaki, frytki lub lekką sałatką z kapusty pekińskiej. Wybornie będzie smakować także z sałatką z selera.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do przyrządzenia ciekawego dania dla całej rodziny. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni