Zdrowe ciastka owsiane z bakaliami. Wypróbuj przepis bez glutenu i bez grama cukru. Znikają do ostatniego okruszka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciastka z płatków owsianych i z dużą ilością bakalii. Zobacz, jak przygotować taką pyszną przekąskę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciastka z płatków owsianych i z dużą ilością bakalii. Zobacz, jak przygotować taką pyszną przekąskę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszne ciastka owsiane z bakaliami to pomysł na sycącą i wartościową przekąskę. Proponuję sprawdzony przepis na takie chrupiące ciasteczka, po które możesz sięgać nie tylko na deser. Zrobisz je bez mąki pszennej i bez cukru. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj prosty przepis.

W skrócie:

Ciasteczka z płatków owsianych to pyszna przekąska będąca źródłem błonnika. Mam dla ciebie przepis na taki smakołyk w nieco bardziej sycącej wersji, tzn. z dużą porcją bakali. Ciasteczka z wierzchu są dość chrupiące, ale dodatek jabłka zapewni im apetyczne, miękkie i nieco wilgotne wnętrze. Są także wystarczająco słodkie dzięki dodaniu do nich rodzynek, suszonej żurawiny i odrobiny miodu.

Zobacz zdjęcia w galerii i sprawdź, jak łatwo można przygotować ciasteczka owsiane z bakaliami.

Przepis na ciastka owsiane z bakaliami

Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie 20 minut.
Porcja na 16 ciasteczek.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych,
  • 100 g mąki bezglutenowej np. owsianej lub opcjonalnie zwykłej mąki pszennej, ale wtedy nie będą to już ciasteczka bezglutenowe,
  • 1 jajko,
  • 50 g masła,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 50 g rodzynek,
  • 30 g migdałów np. w słupkach,
  • 30 g słonecznika,
  • 30 g żurawiny suszonej,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 jabłko,
  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasteczka owsiane z bakaliami?

  1. Mleko i masło umieść w garnuszku i zagotuj.
  2. Płatki przesyp do miski i zalej gorącym mlekiem z masłem. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż płatki wchłoną niemal cały płyn.
  3. Jajko roztrzep widelcem.
  4. Do płatków wsyp mąkę, dodaj jajko, miód, wszystkie bakalie (rodzynki, żurawinę, słonecznik, migdały i wiórki kokosowe) i szczyptę soli. Wymieszaj.
  5. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kładź po łyżce ciasta, lekko rozpłaszcz.
  7. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku na 170 stopni przez 20 minut.
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciastka z płatków owsianych i z dużą ilością bakalii. Zobacz, jak przygotować taką pyszną przekąskę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Zdrowe ciastka owsiane z bakaliami. Wypróbuj przepis bez glu...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni