Chrupiące ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi to prawdziwy rarytas. Zrób je nie tylko w karnawale. Znikają do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Domowe ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi to idealny wypiek, jeśli szukasz zdrowszych wypieków niż te ze sklepu.
Domowe ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi to idealny wypiek, jeśli szukasz zdrowszych wypieków niż te ze sklepu. freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Przyjemny zapach roztopionej czekolady miesza się z chrupiącą teksturą płatków owsianych. Jeśli marzysz o domowych ciastkach, które są jednocześnie pyszne, sycące i proste w przygotowaniu, to ten przepis jest dla ciebie. Ciastka czekoladowe owsiane to idealna przekąska na każdą okazję. Pochrup ją do popołudniowej kawy lub na drugie śniadanie. Zakasaj rękawy i przygotuj pyszne ciastka czekoladowe w 30 minut.

W skrócie:

Czasami nadchodzi taki dzień, że masz ochotę na kawałek czekolady w formie domowych ciasteczek. Ten przepis to połączenie słodyczy i zdrowych składników, które sprawią, że nawet największy łasuch poczuje się mniej winny po sięgnięciu po kolejną porcję. Gwarantuję, że są one idealne na deser po drugim śniadaniu lub do popołudniowej kawy. Dorzuć posiekane orzechy laskowe, a zyskasz obłędny zapach.

Ciastka czekoladowe – przepis z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych,

  • 100 g mąki pszennej,

  • 100 g gorzkiej czekolady minimum 70 procent kakao,

  • 120 g masła,

  • 100 g cukru trzcinowego,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • szczypta soli.

Jak zrobić ciastka czekoladowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku w rondelku roztop masło, a następnie odstaw je do lekkiego przestudzenia.

  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną i sól.

  3. Następnie do suchych składników dodaj cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy oraz jajko.

  4. Na końcu wlej przestudzone masło i dokładnie wymieszaj.

  5. Bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach gorzką czekoladę i wmieszaj ją do ciasta. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać odrobinę kakao lub cynamonu.

  6. Przy pomocy zmoczonej w wodzie łyżki nakładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ale umieść je w odstępach. Podczas pieczenia ciastka odrobinę się rozpłyną.

  7. Ciastka czekoladowe piecz w temperaturze 180°C przez około 12 minut, aż brzegi ciastek lekko się zarumienią.

  8. Po wyjęciu z piekarnika przełóż ciastka czekoladowe na metalową kratkę i zostaw do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu odparują i staną się idealnie chrupiące.

Takie czekoladowe ciastka owsiane to sprawdzony przepis na prosty deser, który zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Są chrupiące, pełne smaku i świetnie sprawdzają się jako zdrowa alternatywa dla deserów ze sklepu. Cukier możesz też zastąpić erytrolem. Myślę, że do tego przepisu wrócisz nie raz. Smacznego!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni