Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i bardzo pożywna. Najlepszy przepis na krem z buraków

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna zupa krem z pieczonych buraków w nowej odsłonie.
Pyszna zupa krem z pieczonych buraków w nowej odsłonie. Katarzyna Puczyńska
Zupa z buraków to samo zdrowie. Pożywi, nasyci, a do tego smakuje rewelacyjnie. Podaj ją na specjalną okazję, a goście będą zachwyceni! Zobacz najlepszy przepis na zupę krem z pieczonych buraków. Pysznie smakuje z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego oraz z pestkami z dyni. Zaskocz bliskich i wypróbuj nasz przepis.

Spis treści

Obecnie popularne są soki z surowych buraków, a wigilijny barszcz to już polska tradycja. Jeśli masz ochotę spróbować zupy z buraków w nowej odsłonie, to mamy dla Ciebie prawdziwy hit – pyszną aksamitną zupę krem z pieczonych buraków. Jej wykonanie zajmuje nieco czasu, ale smak wynagradza włożoną pracę. Zupę możesz podać z podprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi.

Sprawdź przepis na pyszną zupę krem z pieczonych buraków

Przepis na zupę krem z pieczonych buraków

Liczba porcji: na 6 osób.
Czas przygotowania: ok. 90 min. na pieczenie buraków i ok. 1 godziny na przygotowanie zupy.

Składniki:

  • 5 buraków,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 litr bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • pestki dyni.
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach od 60 do 90 minut.
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach od 60 do 90 minut. Katarzyna Puczyńska

Zobacz także: Przepis na surówkę z gotowanych buraków

Jak zrobić zupę krem z pieczonych buraków?

  1. Buraki myjemy. Każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza od 60 do 90 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy od wielkości buraka.
  2. Upieczone buraki obieramy i kroimy w kawałki.
  3. Ziemniaki i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kawałki.
  4. W dużym garnku podsmażamy cebulę na odrobinie oleju. Dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażamy.
  5. Warzywa zalewamy 1 l bulionu i całość gotujemy przez ok. 40 min. Następnie dodajemy buraki i sok z połowy cytryny.
  6. Na koniec zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krem z buraków możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego, pestkami z dyni i natką pietruszki. Smacznego!

Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków

Buraki są pyszne i zdrowe, dlatego powinny często gościć na naszych stołach. Cenimy je nie tylko ze względu na walory organoleptyczne, ale również za wyjątkowe wartości zdrowotne. To skarbnica witamin i związków mineralnych.

Buraki są źródłem:

  • witamin z grupy B,
  • witaminy A,
  • witaminy C,
  • żelaza,
  • potasu,
  • magnezu.

Sprawdź także: Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 12 posiłków

Pyszna zupa krem z pieczonych buraków w nowej odsłonie.

Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i bardzo ...

Zobacz także inne przepisy na Stronie Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

kup najtaniej

Tefal

Tefal Unlimited 20cm G2550272

119,99 zł

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Patelnia Granitex 20 Cm

86,10 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Simple Cook 28 cm B5560653

79,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Ingenio Emotion 28 cm L8970674

115,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie