Zupa z buraków z ziemniakami na rodzinny obiad. Fenomenalny przepis z warzywami korzeniowymi. To danie robiły nasze babcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Zupa z buraków to proste i rozgrzewające danie na rodzinny obiad. We wschodniej Polsce zupę buraczaną podaje się z ugotowaną fasolą lub z kawałkami twarogu. Każda z tych wersji urozmaica smak słodkich buraków. Zobacz przepis na zupę buraczkową z tartymi burakami.

W skrócie

Najprostsza zupa z buraków to rozgrzewające i sycące danie dla całej rodziny. Stare przepisy z czasów PRL-u często wzbogacały smak zupy buraczkowej przez dodanie do niej pokrojonych ząbków czosnku, albo kwasu z kiszonej kapusty. Smak zupy z buraków może być też w nieoczywisty sposób złagodzony dodatkiem pieczonego jabłka. Zupa buraczkowa może być też ugotowana na mięsie lub wzbogacono dodatkiem mięsa z wcześniej ugotowanego rosołu.

Widok z góry na zupę z buraków podawaną z kleksem kwaśnej śmietany.
Tradycyjną zupę z buraków można przygotować na bazie wcześniej ugotowanych i startych warzyw. 123rf.com/lenyvavsha/zdjęcie ilustracyjne

Zupa z buraków – przepis na pożywny obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych buraków,
  • 1,5 l wody, rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki białej fasoli perłowej,
  • 1/4 małej główki białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1/4 selera korzeniowego,
  • 4 ziemniaki.

Do smaku:

  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 liść laurowy,
  • sok z cytryny.

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki śmietany lub mleka,
  • 10 g mąki,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Czytaj także: Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i bardzo pożywna

Jak zrobić zupę z buraków?

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i obrane buraki należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolę należy opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Marchewkę, seler korzeniowy, por i kapustę należy obrać, umyć i odpowiednio zetrzeć na grubej tarce lub poszatkować.
  3. Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę.
  4. Wszystkie składniki, oprócz ziemniaków, należy umieścić w garnku i zalać wrzątkiem. Powinno być go tyle, aby przykryć warzywa.
  5. Następnie należy dodać wszystkie przyprawy, poza sokiem z cytryny i całość gotować przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Do zupy z buraków trzeba dodać ziemniaki i gotować jeszcze przez 10-15 minut.
  7. Po tym czasie do zupy z buraków można dodać fasolę i opcjonalnie można zaprawić ją mlekiem lub śmietaną wymieszaną z mąką pszenną.
  8. Przed podaniem zupę z buraków warto doprawić sokiem z cytryny i udekorować posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.