Niecodzienny dżem z dyni na jesień. Łączę go z popularnym cytrusem. Tak powstaje idealne smarowidło do chrupiących naleśników

Anna Daniluk
Domowy dżem z dyni to świetne połączenie kremowej konsystencji warzywa, orzeźwiającego smaku pomarańczy i korzennych przypraw.
Domowy dżem z dyni to świetne połączenie kremowej konsystencji warzywa, orzeźwiającego smaku pomarańczy i korzennych przypraw. freepik.com/azerbaijan_stockers/zdjęcie ilustracyjne
Domowy dżem z dyni to wyjątkowy przysmak na jesienny podwieczorek. Można zrobić go w większej ilości na zimę. Dzięki temu w spiżarni zawsze będzie czekać porcja pysznego smarowidła. Tradycyjne przetwory z dyni wymieszaj z sokiem z pomarańczy, który nada smaku z reguły mdłej dyni. Zobacz przepis na dżem z dyni dla całej rodziny.

W skrócie:

Pyszny dżem z dyni to oryginalny przysmak na deser. Sprawdzi się jako dodatek do gofrów, naleśników albo do porannej jesiennej owsianki. Dżem z dyni będzie znakomitym wypełnieniem drożdżowych bułek, ale można go też podać do tradycyjnego ciasta drożdżowego z kruszonką. Urozmaici smak zwykłych porannych tostów na chlebie pszennym.

Dżem z dyni i pomarańczą – prosty przepis na deser

Liczba porcji: 2 słoiki
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1,3 kg dyni (ważona przed obraniem),
  • 2 pomarańcze,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 300 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 2 goździki.

Jak zrobić dżem z dyni?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dynię należy obrać, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę.
  2. Następnie dynię trzeba zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny do momentu, aż wypuści sok.
  3. Pomarańczę należy dokładnie umyć, obrać ze skórki, usunąć białe błonki i pokroić w kostkę.
  4. Dynię należy przełożyć do garnka o grubym dnie, a następnie połączyć z drobno pokrojoną pomarańczą.
  5. Dynię z pomarańczą należy doprawić mielonym cynamonem, anyżem, goździkami i imbirem.
  6. Dżem z dyni należy gotować na małym ogniu do momentu, aż 1/3 soku wyparuje, a dynia wyraźnie się rozpadnie.
  7. W tym momencie należy dolać sok z cytryny, aby zrównoważyć słodki smak przetworów z dyni.
  8. Przed przelaniem dżemu do słoików zachęcamy do wyjęcia z niego anyżu i goździków.
  9. Gorący dżem z dyni i pomarańczy należy przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, a następnie pasteryzować w piekarniku lub w garnku.

Domowy dżem z dyni i jabłek

Jeżeli nie przepadacie za połączeniem dyni i pomarańczy, to polecamy zrobić konfiturę z dyni i jabłek. Pektyny zawarte w jabłkach zagęszczą dynię, tworząc przyjemny w smaku dżem o konsystencji musu jabłkowego. W sezonie warto także zrobić dżem z dyni i gruszek.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni