Domowy mus jabłkowy idealny do szarlotki. Poznaj przepis na aromatyczny przecier z cynamonem. Po prostu rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczny mus jabłkowy na zimę można użyć do szarlotki, do przełożenia naleśników lub jako deser dla dzieci.
Aromatyczny mus jabłkowy na zimę można użyć do szarlotki, do przełożenia naleśników lub jako deser dla dzieci. Anna Daniluk
Mus jabłkowy nie musi się kojarzyć jedynie z deserkiem dla dzieci. Chociaż z pewnością im także można zaproponować porcję. Tradycyjny mus jabłkowy powinien się gotować przez godzinę na małym ogniu, a dopiero gdy jabłka się rozpadną, można dodać korzenne przyprawy. Zobacz przepis na pyszny mus z jabłek, który będziecie wyjadać prosto ze słoika.

W skrócie

Domowy mus jabłkowy można doprawić według swojego upodobania. Jednak zachęcamy, aby trzymać się dwóch klasycznych przypraw, czyli zmielonego cynamonu i zmielonych goździków. Właśnie te dwie przyprawy szczególnie kojarzą się łasuchom ze smakiem szarlotki. Własnoręcznie przyrządzone słoiczki z musem jabłkowym będą także świetnym prezentem dla rodziny i dla znajomych. Ozdobione estetyczną etykietą staną się niezapomnianym upominkiem np. na imieniny. Wypróbuj przepis na prosty mus jabłkowy do szarlotki.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć mus jabłkowy

Mus jabłkowy – prosty przepis

Liczba porcji: 4 mniejsze słoiki lub 1 średniej wielkości.
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 6 średniej wielkości jabłek np.: papierówki lub szare renety,
  • 250 ml wody,
  • 70 g cukru np.: trzcinowego,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 3 g mielonego kardamonu,
  • 3 g mielonych goździków,
  • 3 g startej gałki muszkatołowej.

W naszej galerii możecie zobaczyć tradycyjny mus jabłkowy

Jak zrobić mus jabłkowy do szarlotki?

Przygotowanie:

  1. Jabłka należy dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Owoców nie trzeba obierać ze skórki. Nie muszą być też pokrojone w idealną kostkę.
  2. Owoce należy wsypać do garnka o grubym dnie i zalać wodą. Jabłka należy gotować pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. Od czasu do czasu można je wymieszać.
  3. Gdy jabłka się rozpadną i nabiorą jednolitej konsystencji, można je zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę.
  4. Do dopełnienia tradycyjnej metody przyrządzenia można skorzystać z ręcznego przecieraka do warzyw i owoców.
  5. Jabłka należy ponownie zagotować i dodać do nich cukier trzcinowy.
  6. Następnie do musu jabłkowego należy dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Mus jabłkowy należy wymieszać i gotować przez jeszcze 30 minut.
  7. Jeżeli wolicie gęstszą konsystencję musu, to możecie gotować go przez kolejne 30 minut.
  8. Gorący mus jabłkowy należy wlać do wyparzonych i wysuszonych słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Zastosowanie musu jabłkowego

Domowy mus jabłkowy to świetne nadzienie do domowych naleśników, pankejków lub jako dodatek do porannej owsianki. Domowy przecier z jabłek będzie świetnie smakować z ugotowanym na mleku ryżem, a także z kromką świeżo upieczonego chleba. Mus jabłkowy będzie znakomicie smakować jako składnik szarlotki królewskiej. Aromatyczny mus można także wykorzystać do przełożenia puszystego biszkoptu lub jako składnik wilgotnego ciasta czekoladowego.

Smak musu jabłkowego można wzbogacić zmielonymi na proszek suszonymi jabłkami.

Aromatyczny mus jabłkowy na zimę można użyć do szarlotki, do przełożenia naleśników lub jako deser dla dzieci.

Domowy mus jabłkowy idealny do szarlotki. Poznaj przepis na ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!