Wyśmienity pleśniak z wiśniami. Oto najlepszy przepis na łatwe do zrobienia ciasto na lato. Zjesz je do ostatniego okruszka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak przygotować wyśmienite ciasto pleśniak z wiśniami i bezą. To łatwiejsze niż się wydaje! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak przygotować wyśmienite ciasto pleśniak z wiśniami i bezą. To łatwiejsze niż się wydaje! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na pleśniaka z wiśniami. To wyśmienite ciasto na lato, które przygotujesz bez problemu. Dla mnie to niezawodny wypiek, który smakuje wszystkim. Słodka i chrupiąca beza, do tego kwaśne wiśnie i pachnące wanilią ciasto tworzą idealne połączenie smaków. Naprawdę trudno nie poprosić o dokładkę. Sprawdź i wypróbuj przepis na pyszne kruche ciasto z wiśniami.

W skrócie:

Ciasto z wiśniami – najlepszy deser na lato

Szukasz pomysłu na letni deser? Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pleśniaka z wiśniami. To domowe, pyszne kruche ciasto z owocami i bezą, które smakuje lepiej niż z cukierni. Pasuje na każdą okazję. Jego przygotowanie nie wymaga wałkowania i wycinania. Wystarczy ubić bezę z białek, wydrylować wiśnie i zetrzeć ciasto na tarce wprost do blaszki. Prawdziwy smak lata na talerzu!

Przepis na ciasto pleśniak z wiśniami

Czas przygotowania: ok. 30 minut + ok. 50 minut pieczenia.
Porcja na: dużą blaszkę np. 23 × 28 cm.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kaszy manny do posypania,
  • 1 kg wiśni,

beza:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić najlepsze ciasto z wiśniami na lato?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę lub deskę, dodaj zimne masło i posiekaj całość nożem.
  2. Dodaj cukier, wanilię, żółtka i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto.
  4. Podziel ciasto na dwie części: większą na spód i mniejszą na kruszonkę.
  5. Obie części ciasta owiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki.
  6. Czereśnie umyj i wyjmij z nich pestki.
  7. Białka zacznij ubijać mikserem. Po chwili wsypuj porcjami cukier.
  8. Gdy piana będzie już dobrze ubita, wlej sok z cytryny i dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze 2 minuty.
  9. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Większą część ciasta zetrzyj na spód blaszki i lekko wyrównaj rękami.
  11. Posyp ciasto kaszą manną.
  12. Ułóż na cieście warstwę wiśni.
  13. Na wiśnie wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta.
  14. Wstaw pleśniaka z wiśniami do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz ok. 50 minut.
  15. Gotowe ciasto wystudź w blaszce. Smacznego!
Zobacz, jak przygotować wyśmienite ciasto pleśniak z wiśniami i bezą. To łatwiejsze niż się wydaje! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyśmienity pleśniak z wiśniami. Oto najlepszy przepis na łat...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.