Znakomity kokosowy pleśniak. Zobacz na filmie, jak przygotować taki smakołyk. Przepis na pyszne ciasto z kokosową bezą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pleśniak to wyśmienite i popularne ciasto, które w latach PRL gościło niemal w każdym domu. Proponuję przepis na nieco inną wersję tego wypieku wzbogaconą kokosową bezą. Taki pyszny kokosowy pleśniak możesz zrobić bez problemu i podać na każdą okazję. Delikatne kruche waniliowe i kakaowe ciasto świetnie łączy się z dżemem i delikatną bezą z wiórkami kokosowymi. Smakuje rewelacyjnie. Wypróbuj przepis na ciasto kokosowy pleśniak i zobacz film, jak go przygotować.

W skrócie:

Ciasto z wiórkami kokosowymi — sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na sprawdzony i niezawodny wypiek? Polecam przepis na kokosowy pleśniak. To nieco inna wersja znanego ciasta, które bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja babcia najbardziej lubiła i najczęściej robiła go właśnie w takiej kokosowej wersji. To waniliowe i kakaowe ciasto, smarowane powidłami lub dżemem i pieczone z delikatną bezą z wiórkami kokosowymi. Gorąco polecam taki smakołyk. Jest naprawdę pyszny!

Zobacz w galerii, jak zrobić kokosowy pleśniak.

Przepis na kokosowy pleśniak

czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia ok. 50 minut
porcja na: dużą blaszkę
poziom trudności: średni

Kruche ciasto z dżemem i kokosową bezą
Przepis na kokosowy pleśniak nie jest bardzo trudny do zrobienia. Trzeba zagnieść ciasto i zrobić bezę z wiórkami kokosowymi. Na kolejnych zdjęciach zobaczysz krok po kroku, jak przygotowywałam ten smakołyk. Katarzyna Puczyńska

Składniki:
ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 czubata łyżka kakao,

beza:

  • 5 białek,
  • 250 g cukru,
  • 200 g wiórków kokosowych,

dodatki:

  • 6 łyżek dżemu np. morelowego.

Jak zrobić ciasto kokosowy pleśniak?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem.
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię, proszek do pieczenia i zagnieć kruche ciasto — staraj się szybko zlepić ciasto, by nie rozgrzać go za bardzo rękami.
  3. Podziel ciasto na pół. Jedną połówkę przedziel jeszcze raz na pół. Do takiej małej ćwiartki dodaj kakao i zagnieć, najłatwiej to zrobić w miseczce.
  4. Schowaj duży kawałek ciasta do lodówki, a mniejsze do zamrażarki.
  5. Zrób kokosową bezę: zacznij ubijać białka mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana zrobi się już biała i gęsta, wsyp porcjami cukier. Miksuj około 10 minut. Na koniec wsyp wiórki i wymieszaj łyżą lub mikserem na małych obrotach.
  6. Włącz piekarnik na 170 stopni.
  7. Dużą porcję ciasta rozwałkuj i przełóż na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmaruj ciasto dżemem i zetrzyj na nie schłodzone kakaowe ciasto.
  9. Wyłóż kokosową bezę.
  10. Na koniec zetrzyj ostatnią porcję zimnego jasnego ciasta.
  11. Piecz kokosowy pleśniak ok. 50 minut.
  12. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź. Smacznego!
To ciasto jest przepyszne! Zobacz, jak zrobić kokosowy pleśniak. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Znakomity kokosowy pleśniak. Zobacz na filmie, jak przygotow...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie