Pyszne ciasto z morelami i kruszonką. Zobacz na filmie, jak zrobić najlepszy domowy wypiek na lato. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Domowe ciasto z morelami i kruszonką to prawdziwy smak lata. Jest niezwykle lekkie, rozpływające się w ustach, puszyste i pysznie owocowe. Dodatkową porcję słodkości zapewnia lukier. Po prostu palce lizać! Taki letni wypiek z pewnością sprawi radość twoim bliskim i każdemu posmakuje. Przekonaj się i wypróbuj przepis na ciasto z morelami.

W skrócie:

Co można zrobić z moreli? Sprawdzony przepis

Morele to pyszne i zdrowe owoce lata, które idealnie nadają się do wypieków, deserów i przetworów. Polecam sprawdzony przepis na ciasto z morelami i kruszonką. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Owoce apetycznie miękną w czasie pieczenia, a ciasto jest wilgotne i cudownie pachnące wanilią i masłem. Do tego chrupiąca kruszonka i słodki lukier. Pyszności! Trudno powstrzymać się od zjedzenia wszystkiego na raz.

Przepis na ciasto z morelami i kruszonką

czas przygotowania: 20 minut + ok. 40 minut pieczenia
porcja na: blaszkę 23 × 28 cm
poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 6 jajek,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • morele (ilość w zależności od wielkości blaszki i upodobania),

kruszonka:

  • 125 g zimnego masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,
  • szczypta soli,

lukier:

  • pół szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • odrobina przegotowanej ciepłej wody.

Jak zrobić szybkie ciasto z owocami na lato?

  1. Umyj morele, przekrój na pół i wyjmij pestki.
  2. W misce wymieszaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia.
  3. W naczyniu do miksowania utrzyj miękkie masło z cukrem.
  4. Nie przerywając miksowania, dodawaj na przemian po 2 łyżki suchych składników i po jednym jajku.
  5. Gdy masa będzie już gładka, przelej ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu ciasta ułóż morele, skórką do dołu.
  7. Składniki kruszonki rozetrzyj w rękach, aż będą wyglądać jak mokry piasek.
  8. Posyp ciasto kruszonką.
  9. Piecz ok. 40 minut w 170 stopniach.
  10. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudz.
  11. Utrzyj składniki na lukier i udekoruj nim wystudzone ciasto.
Przepyszne ciasto z morelami, kruszonką i lukrem. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pyszne ciasto z morelami i kruszonką. Zobacz na filmie, jak ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni