Kulinarny trik na chrupiącą kruszonkę do ciasta lub deseru. Przepis na owoce z taką kruszonką cię zachwyci. Nigdy nie zrobisz inaczej

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Deser z idealną kruszonką. Zamiast jabłek dobrze sprawdzą się także morele, brzoskwinie czy wiśnie.
Deser z idealną kruszonką. Zamiast jabłek dobrze sprawdzą się także morele, brzoskwinie czy wiśnie. Katarzyna Puczyńska
Kruszonka pachnąca masłem i wanilią to prawdziwy przysmak. Zwykle jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, a nie zawsze się udaje. Co zrobić, by kruszonka po upieczeniu była pyszna i chrupiąca? Jest na to prosty sposób. Wypróbuj nasz kulinarny trik na idealną kruszonkę do ciast i deserów. Zobacz też, jak zrobić boskie owoce pod kruszonką. Niebo w gębie!

W skrócie

Kulinarny trik na chrupiącą kruszonkę

Kruszonka to pyszny dodatek do ciast drożdżowych, szarlotki z bezą oraz kruchych placków z owocami. Tradycyjnie przygotowuje się ją z mąki, cukru i zimnego masła. Składniki delikatnie rozgniata się palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek.

Zwykle czynność ta wymaga nieco czasu i precyzji. Jednak jest na to prostszy sposób. Mam dla ciebie genialny trik, dzięki któremu szybko przygotujesz pyszną kruszonkę, która po upieczeniu będzie idealnie chrupka i maślana.

Trik na kruszonkę idealną:

  1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem.
  2. Rozpuść masło i zalej nim mąkę z cukrem, jednocześnie mieszając łyżką, aż nie będzie widać oddzielnej mąki. Schowaj do lodówki na 15 minut.
  3. Posyp ciasto kruszonką, rozgniatając ją rękami na drobne grudki.

Taki sposób na kruszonkę jest prosty i szybki. Ciepłe masło sprawi, że cukier dobrze połączy się z mąką, a po upieczeniu kruszonka nie będzie twarda tylko chrupiąca i rozpływająca się w ustach.

Przepis na kruszonkę do ciast i deserów

Piecz całość ok 35 minut w 170 stopniach.
Piecz całość ok 35 minut w 170 stopniach. Katarzyna Puczyńska

Przygotowując kruszonkę warto pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji masła, mąki i cukru. Dzięki temu będzie miała ona idealny smak i zachowa odpowiednią chrupkość po upieczeniu.

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 80 g masła,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli.

Kruszonkę warto schłodzić w lodówce i posypać nią ciasto na chwilę przed pieczeniem.

Nasza porada: dla podkreślenia smaku kruszonki dodaj do niej szczyptę soli, a całość wzbogać także cukrem waniliowym lub odrobiną waniliowej esencji.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować idealnie chrupiącą kruszonkę:

Jak zrobić owoce pod kruszonką?

By przygotować pyszny deser na lato potrzebujesz dowolnych owoców i maślanej kruszonki. Taki przysmak możesz podać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Do deseru pasują np.:

  • jabłka,
  • morele,
  • gruszki,
  • brzoskwinie,
  • maliny,
  • borówki,
  • wiśnie.

Owoce umyj i pokrój. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Wierzch posyp kruszonką i piecz całość ok. 35 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Jeśli do deseru używasz jabłek to posyp je odrobiną cynamonu. Dzięki temu będą smakować wyśmienicie np.: jako szarlotka z budyniem.

Dobrym pomysłem jest podanie owoców pod kruszonką z odrobiną bitej śmietany lub gałką waniliowych lodów.

Deser z idealną kruszonką. Zamiast jabłek dobrze sprawdzą się także morele, brzoskwinie czy wiśnie.

Kulinarny trik na chrupiącą kruszonkę do ciasta lub deseru. ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie