Aromatyczne owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z owocami. Kulinarny trik na idealnie chrupiącą kruszonkę

Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszne owoce pod kruszonką to znany i lubiany smakołyk, który można podawać na ciepło i zimno. Idealnie sprawdzą się na deser, zamiast ciasta. Są tak proste i szybkie do zrobienia, że możesz je podać także na ciepłe śniadanie. Co zrobić, by kruszonka po upieczeniu była pyszna i chrupiąca? Jest na to prosty sposób. Wypróbuj kulinarny trik na idealną kruszonkę do ciast i deserów.

W skrócie:

Owoce pod pyszną, maślano-waniliową kruszonką to prawdziwy smakołyk. Idealny deser na każdą porę roku. Możesz wybrać ulubione owoce np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, maliny czy truskawki. Przygotowując kruszonkę warto pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji masła, mąki i cukru. Dzięki temu będzie miała ona idealny smak i zachowa odpowiednią chrupkość po upieczeniu.

Dodatkowo podpowiadam mój sprawdzony trik na idealnie chrupiącą kruszonkę czyli dodanie do mąki i cukru rozpuszczonego masła. Taki sposób na kruszonkę jest prosty i szybki. Ciepłe masło sprawi, że cukier dobrze połączy się z mąką, a po upieczeniu kruszonka nie będzie twarda tylko chrupiąca i rozpływająca się w ustach.

Zobacz w galerii, jak łatwo zrobić owoce pod kruszonką.

Przepis na owoce pod kruszonką

czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie kruszonki ok. 15 minut + pieczenie ok. 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 80 g masła,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • dowolne owoce,
  • opcjonalnie odrobina cynamonu.

Jak zrobić owoce pod kruszonką?

  1. Zaczęłam od odmierzenia wszystkich potrzebnych składników.
  2. Masło rozpuściłam w rondelku.
  3. Mąkę wymieszałam z cukrem, wanilią i solą. Wlałam rozpuszczone masło.
  4. Wymieszałam kruszonkę łyżką lub rękami.
  5. Schowałam kruszonkę do lodówki.
  6. Owoce umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  7. Przełożyłam owoce do naczynia żaroodpornego. Możesz posypać je odrobiną cynamonu.
  8. Na koniec posypałam owoce kruszonką, rozgniatając ją w palcach na małe kawałeczki.
  9. Piekłam ok. 30 minut w 180 stopniach.
Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Aromatyczne owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z o...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni