W skrócie
Niemal w każdym francuskim bistro można znaleźć wołowiny po burgundzku, czyli boeuf bourguignon. Dzięki gotowaniu w winie wołowina zaczyna rozpływać się w ustach. Wiejski charakter dania podkreślony zostaje poprzez dodanie leśnych grzybów. Wołowina po burgundzku najlepiej smakuje podana z purée ziemniaczanym, makaronem jajecznym lub chrupiącym francuskim chlebem, który można zanurzać w winnym sosie. Przepis na to danie również podbił podniebienie Emily Cooper, głównej bohaterki serialu „Emily w Paryżu”. Data premiery 3. sezonu serialu to 21 grudnia 2022 roku na platformie Netflix, a książki – 22 grudnia 2022 r.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię
Wołowina po burgundzku – przepis na francuski obiad
Liczba porcji: dla 6–8 osób.
Czas przygotowania: około 3,5 godziny.
Składniki:
- 2 kg antrykotu bez kości, pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm,
- drobna sól morska,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej,
- 170 g grubych plastrów bekonu, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm,
- 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w plasterki,
- 1 żółta cebula, równo posiekana,
- 3 szklanki czerwonego wytrwanego wina, np. burgundzkiego pinot noir,
- 20–24 perłowe cebulki,
- 2 ząbki czosnku, posiekanego,
- 1 łyżka stołowa listków świeżego tymianku lub 1 1/2 łyżeczki suszonego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka stołowa pasty pomidorowej,
- 3 łyżki stołowe niesolonego masła i jedna dodatkowo,
- 450 g pieczarek cremini lub białych, oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry,
- liście natki pietruszki płaskolistnej, posiekane.
Jak zrobić wołowinę po burgundzku?
Przygotowanie:
- Obsyp kostki wołowiny z każdej strony przyprawami: 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
- Na duży talerz wysyp mąkę. Każdy kawałek obtaczaj w mące, nadmiar strząsając. Odstaw.
- W żeliwnym rondlu lub innym ciężkim naczyniu na małym ogniu usmaż boczek, od czasu do czasu mieszając, aż zrobi się złoty i chrupiący (4–5 minut).
- Używając łyżki cedzakowej, przenieś go do miski. Zwiększ ogień do średniego i partiami smaż mięso, aż zbrązowieje z każdej strony, odwracając tylko raz (ok. 5 minut).
- Upieczoną wołowinę przenieś do miski z bekonem.
- Podsmaż marchewkę i cebulkę, od czasu do czasu mieszając, aż staną się lekko brązowe – ok. 5 minut. Przenieś je do miski z bekonem i mięsem.
- Wylej tłuszcz z naczynia, zmniejsz ogień do średniego, wlej wino i deglasuj, zdrapując dno patelni drewnianą łyżką, aż odejdą od niego pozostałości usmażonych uprzednio składników.
- Dodaj zawartość miski, cebulki perłowe, czosnek, tymianek, liść laurowy, pastę z pomidorów, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
- Zmniejsz ogień do małego, przykryj i duś, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie bardzo miękkie – 2,5–3 godziny.
W międzyczasie na dużej patelni na średnim ogniu roztop masło. - Gdy pojawi się piana, dodaj pieczarki i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż nabiorą brązowego koloru (4–5 minut). Zdejmij z ognia.
- Gdy wołowina będzie miękka, dodaj grzyby i zamieszaj. Poczekaj, aż wszystko się podgrzeje (ok. 10 minut).
- Używając łyżki cedzakowej, przenieś do miski wszystkie stałe składniki, wyrzuć liść laurowy. Za pomocą dużej metalowej łyżki zbierz tłuszcz z gotującego się płynu.
- Zwiększ ogień do średniego, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn nieco zgęstnieje, przez 1–2 minuty.
- Z powrotem dodaj wszystkie wyłowione składniki, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Nałóż potrawkę do płytkich podgrzanych talerzy, udekoruj pietruszką i podawaj.
Czytaj także: Domowa ogonówka na cielęcinie. Przepis na delikatną zupę z XIX wieku. Idealne danie na wiosenne przesilenie
Kuchnia francuska w serialu „Emily w Paryżu”
W serialu najpopularniejsze dania kuchni francuskiej wielokrotnie zostały wpisane w fabułę serialu. Najważniejsze z nich zostały opublikowane w książce „Emily w Paryżu. Oficjalna książka kucharska” przez wydawnictwo Pascal. Wśród klasycznych przekąsek znalazł się przepis na croissanty, które Emily jadła ze swoją przyjaciółką Mindy we francuskich kawiarniach, a także przepis na sałatkę nicejską. To danie Emily jadła podczas pobytu nad francuskim morzem.
Zobacz także: Ratatuj na obiad. Przepis na danie z kuchni francuskiej. Wegetariański posiłek z bakłażanami, cukinią i papryką
Wołowina po burgundzku z serialu „Emily w Paryżu”. Przepis n...
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?