W skrócie
Miłośnicy serialu „Emily w Paryżu” z pewnością zwrócili uwagę na francuskie dania i przekąski zajadane przez młodą Amerykankę. W kulinarnych podbojach towarzyszy jej między innymi przyjaciółka Mindy i mieszkający po sąsiedzku kucharz Gabriele. Przepisy pojawiające się w serialu Netflixa zostaną opublikowane w książce „Emily w Paryżu. Oficjalna książka kucharska” Kim Laidlaw przez wydawnictwo Pascal. Premiera 3. sezonu serialu 21 grudnia, a książki 22 grudnia 2022 roku.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć kadry z serialu „Emily w Paryżu” z croissantami w tle
Ciasto na croissanty – przepis na francuski wypiek
Porcja to 900 g ciasta.
Składniki:
Jak zrobić ciasto na croissanty?
Przygotowanie:
- W małej misce wymieszaj drożdże i 1 łyżkę stołową cukru z ciepłą wodą, aż się rozpuszczą. Odstaw do czasu, gdy pojawi się widoczna piana (10 minut).
- W dużej misce połącz 1 łyżkę stołową cukru, sól, 2 łyżki stołowe roztopionego masła, mleko i 1/2 szklanki mąki. Dodaj rozczyn i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia.
- Powoli wsyp 2 szklanki mąki, mieszając, aż ciasto utworzy klejącą się masę. (Można też wymieszać je mikserem na średnich obrotach, jeśli jest wyposażony w płaskie mieszadło).
- Używając wałka lub nadgarstka, wyrób na blacie 1 szklankę masła, aby je nieco spłaszczyć i podgrzać do ok. 15°C (sprawdź termometrem).
- Posyp pozostałymi 2 łyżkami stołowymi mąki i delikatnie uderzaj je wałkiem, aby wgnieść mąkę.
- Uformuj masło w prostokąt o wymiarach 15 × 20 cm.
- Jeśli będzie zbyt ciepłe, owiń je i włóż do lodówki, by stwardniało, ale nadal było plastyczne (15°C).
- Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem.
- Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 23 × 33 cm. Na dolnej połowie na środku połóż masło.
- Zamknij drugą połówką i naciśnij brzegi, aby zamknąć kieszeń.
- Z zagiętą częścią po twojej lewej stronie, rozwałkuj je do prostokąta o wymiarach 25 × 60 cm.
- Zagnij 1/3 dolnej części (tej krótszej) w górę i ⅓ górnej części w dół, tak jak składa się list. To koniec pierwszego etapu.
- Zawiń ciasto w plastikową folię, umieść na blaszce i wstaw do lodówki na 45 minut.
- Na posypanym lekko mąką blacie połóż ciasto z lodówki i powtórz proces, wałkując je w prostokąt o wymiarach 26 × 60 cm i składając jak list.
- Zawiń w folię i umieść w lodówce na 45 minut.
- Powtórz proces jeszcze dwa razy (łącznie cztery razy).
- Po ostatnim razie chłódź ciasto w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub przez noc.
- (Na tym etapie możesz je zamrozić, jeśli zamierzasz je dłużej przechowywać; zawiń je ciasno w folię spożywczą i zamknij w plastikowej torebce do zamrażania. W zamrażarce można je przechowywać do miesiąca; przed użyciem, po wyjęciu z zamrażarki, należy je włożyć do lodówki).
Maślane croissanty – przepis na francuskie rogaliki
Liczba porcji: 16 croissantów
Składniki: