Sałatka nicejska na lekki lunch. Francuski przepis z serialu „Emily w Paryżu”. Sałatka z tuńczykiem i oliwkami na pyszny obiad

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczna sałatka nicejska to jedno z ulubionych dań Emily Cooper, głównej bohaterki serialu „Emily w Paryżu”.
Klasyczna sałatka nicejska to jedno z ulubionych dań Emily Cooper, głównej bohaterki serialu „Emily w Paryżu”. Waterbury Publications/materiały prasowe wydawnictwo Pascal
Sałatka nicejska pochodzi z południa Francji. Danie jest równie popularne w paryskich kawiarniach i bistrach. Bohaterka serialu „Emily w Paryżu” często ją zamawia podczas spotkań z przyjaciółką lub podczas lunchu z kolegami z pracy. Zobacz przepis na sałatkę nicejską.

W skrócie

Tuńczyk do sałatki nicejskiej powinien być zatopiony w najlepszej oliwie z oliwek. Do tego dodaje się francuskie oliwki, pomidory, zieloną fasolkę, ziemniakami, a także ugotowane na twardo jajka. Składniki sałatki nicejskiej układane są na liściach sałaty i doprawiane aromatycznym sosem winegret. Przepis na sałatkę nicejską pochodzi z książki „Emily w Paryżu. Oficjalna książka kucharska”. Trzeci sezon serialu „Emily w Paryżu” pojawił się 21 grudnia 2022 na platformie Netflix, a premiera książki przewidziana jest na 22 grudnia 2022 roku.

Sałatka nicejska – przepis na francuski lunch

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 450 g małych żółtych lub czerwonych ziemniaków,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 450 g zielonej fasolki, z obciętymi końcówkami,
  • 1 główka sałaty masłowej, podzielonej na liście,
  • 4 pomidory, pokrojone na ćwiartki,
  • 2 puszki (ok. 200 g) odsączonego tuńczyka w oliwie z oliwek,
  • 1/2 szklanki oliwek nicejskich,
  • 8 filetów anchois w oliwie z oliwek (opcjonalnie).

Winegret:

  • 2 łyżki stołowe octu winnego z czerwonego wina,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1/4 szklanki oliwy extra virgin,
  • pokrojone liście świeżego estragonu, do przybrania (opcjonalnie).

Jak zrobić sałatkę nicejską?

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Wybierz w tym celu odpowiednio duży garnek i zalej je zimną wodą, tak by przykrywała je na ok. 2,5 cm.
  2. Gotuj je przez ok. 8 minut od momentu zagotowania się wody, a następnie zdejmij naczynie z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.
  3. Przygotuj miskę z lodowatą wodą. Po 15 minutach wyjmij jajka z garnka, zanurz je w lodowatej wodzie i pozostaw do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie do drugiego rondelka włóż ziemniaki, zalej je wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli.
  5. Zagotuj na dużym ogniu, a potem zmniejsz płomień na średni i gotuj, aż po nakłuciu widelcem będą miękkie (ok. 20 minut).
  6. Zdejmij z ognia i za pomocą łyżki do odcedzania włóż je do durszlaka i przelej zimną wodą, aż będą na tyle chłodne, że można je wziąć do ręki.
  7. Przenieś je na deskę do krojenia i przekrój na połówki lub ćwiartki.
  8. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć zieloną fasolkę i gotuj ją, aż będzie delikatnie chrupiąca – 3–4 minuty. Odcedź fasolkę, przelej zimną wodą i dobrze odsącz.
  9. Obierz ugotowane jajka i przekrój wzdłuż na połówki.
  10. Ułóż liście sałaty na każdym z talerzy.
  11. Fasolkę, ziemniaki, pomidory, tuńczyka, oliwki oraz jajka rozłóż na i wokół sałaty, rozdzielając wszystkie składniki po równo między talerze.
  12. Na ziemniakach ułóż po 2 filety anchois, jeśli chcesz je dodać.
  13. Aby zrobić winegret, w małej misce zmieszaj ocet winny i musztardę; dodaj oliwę, aż zacznie się tworzyć emulsja. Dopraw solą i pieprzem.
  14. Skrop sałatkę sosem i dopraw. Ozdób estragonem, jeśli masz ochotę.

„Emily w Paryżu” – klasyczne francuskie przepisy

Książka kucharska zainspirowana serialem „Emily w Paryżu” zebrała wiele potraw znanych z kuchni francuskiej. Każde z nich zostało opisane i umiejscowione w fabule serialu. Wśród przekąsek nie mogło zabraknąć przepisu na chrupiącego croissanta, a także pożywną wołowinę po burgundzku. Fani serialu i kuchni francuskiej będą zachwyceni możliwością zjedzenia paryskich przysmaków na wzór Emily Cooper.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni