Prawdziwe pastrami z wołowiny. Przepis na mięso idealne na kanapki. Sekret smaku tkwi w doborze przypraw

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Przepis na aromatyczne pastrami można wykorzystać do zrobienia klasycznej kanapki raubena.
Przepis na aromatyczne pastrami można wykorzystać do zrobienia klasycznej kanapki raubena. Bartek Kieżun/materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann
Wołowe pastrami to przysmak, który nieodłącznie kojarzy się z knajpkami serwującymi kanapki w Nowym Jorku. Jednak przepis na pastrami wywodzi się z kuchni żydowskiej. Bartek Kieżun w książce „Jerozolima do zjedzenia” przybliża tajniki przygotowania soczystej i aromatycznej wołowiny na kanapki.

W skrócie

Bartek Kieżun po raz kolejny zabiera czytelników w kulinarną podróż. Tym razem w książce „Jerozolima do zjedzenia” oprowadza smakoszy po wyjątkowej. Podróżnik po wizycie w siedzibie amerykańskiego YMCA (Chrześcijańskie Stowarzyszenie Młodych Mężczyzn), jako danie główne, zaproponował pastrami. Po podziwianiu wyjątkowej architektury i niesamowitego widoku rozciągającego się z budynku, autor książki postanowił pozostać w amerykańskim klimacie. Wybrał się na pastrami, czyli marynowaną wołowinę przyrządzaną przez Żydów i wprowadzoną przez emigrantów do kuchni Stanów Zjednoczonych. Bartek Kieżun zdradza, że pierwotnie był to sposób na przyrządzanie piersi z gęsi, ale w Nowym Jorku przerzucono się na tańszy mostek wołowy.

Pastrami – przepis na marynowaną wołowinę

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 5 godzin + 10 dni marynowania mięsa.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • Około 1,5 kg mostka wołowego

Marynata:

  • 4 ząbki pokrojonego bardzo drobno czosnku,
  • 3 łyżki soli peklującej,
  • 1 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki kolendry,
  • 2 łyżeczki ziaren jałowca,
  • łyżeczka papryki z Aleppo,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • 4 łyżeczki pieprzu.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej.

Jak zrobić pastrami?

Przygotowanie:

  1. Ziarna pieprzu i jałowca rozbijamy w moździerzu. Łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszamy dokładnie.
  2. Nacieramy mięso, owijamy je szczelnie folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 10 dni. Bez obaw, nic złego się nie stanie, choć też zachodziłem w głowę, jak to możliwe…
  3. Po tym czasie mostek dokładnie płuczemy i przygotowujemy marynatę po raz drugi, ale — to ważne — bez soli peklującej i z połowy składników. Dodajemy za to obie musztardy.
  4. Po osuszeniu wołowiny znów nacieramy mięso przyprawami, układamy na blasze, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza.
  5. Po tym czasie układamy mięso na kratce, kratkę umieszczamy na blaszce z wodą, całość przykrywamy brytfanną, tak by parująca woda cyrklowała wokół mięsa. Pieczemy 2 godziny w tej samej temperaturze.
  6. Tak przygotowane mięso wystarczy już tylko naparować. W tym celu na dużym garnku umieszczamy durszlak. Wlewamy wodę, dodajemy do niej łyżeczkę wędzonej papryki. Zagotowujemy wodę.
  7. Mięso układamy delikatnie w durszlaku, przykrywamy szczelnie pokrywką i parujemy przez kolejne 2 godziny, pilnując, by ogień pod garnkiem był jak najmniejszy.

Jak jeść pastrami?

Bartek Kieżun poleca zjeść kanapkę z pastrami. Najsmaczniejsza według niego będzie wersja domowego nowojorskiego reubena. Autor książki „Jerozolima do zjedzenia” zachęca, aby kawałki pastrami wrzucić również do pity z piklami. Jednak przestrzega przed użyciem w pastrami tartego chrzanu, który zabija smak mięsa.

Przepis z książki „Jerozolima do zjedzenia” udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni