W skrócie
Na początku przepisu na tiramisu malinowe Matteo Brunetti przyznaje, że chciał czytelników książki zaskoczyć tym przepisem. Klasyczne tiramisu według niego jest przepyszne. Jednak to niecodzienne z malinami zasługuje na miano słodko-kwaśnej rozkoszy. Co więcej, popularny twórca internetowy nazywa je wprost petardą. Deser przyrządza się tak jak tradycyjny deser na podłużnych biszkoptach savoiardi.
Przepis na malinowe tiramisu
Liczba porcji: na 6 porcji.
Czas przygotowania: 30 minut + 3 godziny chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g malin mrożonych + kilka do dekoracji,
- 100 g cukru pudru,
- 80 ml wody,
- 1 cytryna,
- 1 limonka,
- 5 żółtek,
- 6 łyżek cukru,
- 750 g mascarpone,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- biszkopty savoiardi (całe opakowanie).
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić tiramisu malinowe?
Sposób przygotowania:
- Na dużą patelnię wsyp lodowate (jak serce Twojego byłego) maliny i cukier puder.
- Dodaj wodę, skórkę z cytrusów i wyciśnięty z nich sok.
- Gotuj całość na średnim ogniu aż powstanie malinowa papka. Następnie przełóż wszystko do blendera i blenduj do momentu, aż uzyskasz bardzo gładki sos.
- Do dużej miski wlej żółtka i wsyp cukier. Całość ubij.
- Powinna powstać jasna i puszysta masa.
- Dodaj mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i dalej ubijaj do momentu otrzymania gładkiej
- konsystencji.
- Wszystkie biszkopty zamocz po kolei w zblendowanych malinach. Połowę z nich ułóż na spodzie brytfanki.
- Wylej na nie połowę jasnej masy, a następnie polej ½ łyżki sosu malinowego.
- Całość przykryj pozostałymi biszkoptami, wylej pozostałą część jasnej masy i rozsmaruj ją równo.
- Na koniec wlej pozostały sos malinowy.
- Odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Po wyciągnięciu możesz udekorować wierzch pozostałymi malinami. I bum!
Buon appetito!
Przepis udostępniamy z książki „Włoska uczta” Matteo Brunettiego dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?