W skrócie
Kapuśniak znany jest w kuchniach wielu krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Zupę do niego podobną podaje się w Czechach, na Słowacji, Ukrainie i Litwie. W Polsce tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na wędzonych żeberkach. Podpowiadamy, jak ugotować domową zupę.
Kapuśniak – przepis z kuchni polskiej
Czas przygotowania: 1 godzina,
liczba porcji: dla 4 osób.
Składniki:
- 250 g kiszonej kapusty,
- 1 litr domowego rosołu,
- 2 duże ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 50 g wędzonych żeberek,
- 1 liść laurowy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- do smaku: sól, pieprz, cukier.
Zobacz także: Zupa ogórkowa jak za dawnych lat. Przepis na kwaśną zupę z ziemniakami. Najważniejszy jest jeden składnik
Jak zrobić kapuśniak?
Przygotowanie:
- Wędzone żeberka i obraną cebulę z marchewką trzeba pokroić w kostkę. Następnie zarumienić w garnku z grubym dnem na łyżce oleju.
- Kapustę kiszoną należy pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z żeberkami i cebulą przez około 3 minuty.
- Do garnka należy wlać około 100 ml rosołu. Wszystkie składniki należy dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
- Ziemniaki trzeba obrać, pokroić w większą kostkę i gotować do miękkości we wrzątku przez 10 minut.
- Po tym czasie można dodać ziemniaki do kapusty z cebulą i żeberkami.
- Wywar należy doprawić czosnkiem, solą, liściem laurowym, kminkiem, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie cukrem.
- Zupę uzupełnić resztą rosołu i gotować przez kolejne 20 minut.
- Kapuśniak jest gotowy do podania.