Spis treści
Wigilijny barszcz na zakwasie z uszkami to tradycyjna potrawa, która gości w święta Bożego Narodzenia niemal w każdym domu. Jej podstawą jest pyszny farsz z kapustą i leśnymi grzybami. Mamy najlepszy przepis na ten przysmak.
Bardzo ważnym składnikiem jest woda z gotowania grzybów. Nie wylewaj jej! Dodana do kapusty sprawi, że całość będzie miała jeszcze lepszy smak i piękny zapach.
Przepis na farsz do uszek
czas przygotowania: ok. 2 godziny
duża porcja na ok. 140 uszek
poziom trudności: średni

Składniki:
- 800 g kapusty kiszonej,
- 50 g grzybów leśnych suszonych,
- 1 średnia cebula,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić farsz do uszek?
- Zacznij od namoczenia grzybów. Zalej je zimną wodą i zostaw na kilka godzin lub na całą noc.
- Odcedź grzyby z wody i wypłucz.
- Ponownie zalej grzyby świeżą wodą i gotuj przez ok. 40 min.
- Po tym czasie grzyby odcedź, zachowując wodę z ich gotowania.
- Kapustę kiszoną odciśnij i spróbuj. Jeśli jest bardzo kwaśna to przepłucz ją wodą i odciśnij.
- Następnie zalej kapustę kiszoną wodą z grzybów, dodaj listek laurowy i 3 ziela angielskie i gotuj do miękkości przez ok. 45 min.
- Odcedź ugotowaną kapustę.
- Gotową kapustę i grzyby przepuść przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach lub bardzo drobno posiekaj nożem.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego.
- Dodaj do cebuli kapustę z grzybami, wymieszaj i podsmażaj ok. 2 minuty.
- Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.
Uszka z kapustą i grzybami - świąteczny przysmak
Uszka z kapustą i grzybami to tradycyjny, świąteczny przysmak, podawany do wigilijnego barszczu. Przygotowuje się je z lekkiego ciasta pierogowego i farszu z kapustą kiszoną i leśnymi grzybami.
Zobacz: Jak zrobić ciasto na uszka? Dokładne wskazówki
Przygotowanie uszek zajmuje dużo czasu, dlatego warto zrobić je wcześniej i zamrozić. Najlepiej układać je pojedynczą blaszce, mrozić, a później przełożyć do innego pojemnika i ponownie schować do zamrażarki.
Jak zrobić farsz do uszek? Ważny jest jeden nieoczywisty skł...
Sprawdź także inne świąteczne przepisy ze Strony Kuchni:
Suszarki do warzyw i owoców
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?