Tradycyjne róże karnawałowe. Wyjątkowy przysmak na karnawał 2024. Są tak pyszne, lekkie i chrupiące, że twoi goście wpadną w podziw

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepszy przysmak na karnawał. Zobacz, jak zrobić pyszne i chrupiące róże karnawałowe. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy przysmak na karnawał. Zobacz, jak zrobić pyszne i chrupiące róże karnawałowe. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Uczcij karnawał 2024 pysznymi słodkościami. Mam dla ciebie przepis na wyśmienite róże karnawałowe. To lekki i idealnie kruchy przysmak osłodzony wiśnią lub wiśniowym dżemem. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. Przekonaj się i wypróbuj przepis na róże karnawałowe.

W skrócie:

Róże karnawałowe to przysmak bardzo podobny do popularnych faworków. Ciasto przygotowuje się niemal identycznie, a następnie wycina krążki i formuje róże. Usmażone na głębokim tłuszczu, oprószone cukrem pudrem i udekorowane wiśnią lub dżemem wyglądają pięknie. To prawdziwie świąteczny smakołyk, idealny na karnawałowe przyjęcia.

Przepis na róże karnawałowe

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Porcja: na ok. 50 róż.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 8 żółtek,
  • 550 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • szczypta soli,
  • konfitura z płatków róży, dżem wiśniowy lub wiśnie kandyzowane,
  • cukier puder,
  • olej lub smalec do smażenia.

Zobacz także: Tradycyjne faworki na karnawał. Niezawodny przepis

Jak zrobić róże karnawałowe?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, żółtka, śmietanę i spirytus.
  2. Zagnieć ciasto, a następnie potłucz go chwilę wałkiem, co jakiś czas składając na pół — dzięki temu ciasto będzie miało więcej pęcherzyków powietrza.
  3. Podziel ciasto na cztery części i każdą owiń folią spożywczą. Odstaw na pół godziny.
  4. Porcje ciasta rozwałkuj bardzo cienko i wycinaj po trzy krążki o różnej średnicy.
  5. Każdy krążek ponacinaj po bokach.
  6. Do miseczki wlej jedno białko.
  7. Palcem zamoczonym w białku posmaruj środek największego krążki, połóż na nim mniejsze, również posmaruj środek i połóż na nim najmniejsze kółko, dociskając środek.
  8. Przygotuj tak wszystkie róże. Przykryj je ściereczką, by nie wyschły.
  9. Rozgrzej olej lub smalec i smaż róże na złoty kolor — kładź je najpierw "do góry nogami", by róża ładnie się podniosła.
  10. Gotowe posyp cukrem pudrem, a na środek połóż wiśnię lub odrobinę wiśniowego dżemu.
Najlepszy przysmak na karnawał. Zobacz, jak zrobić pyszne i chrupiące róże karnawałowe. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Tradycyjne róże karnawałowe. Wyjątkowy przysmak na karnawał ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.