Tradycyjna zupa jarzynowa według przepisu Ćwierczakiewiczowej. Przepis na pożywne danie dla całej rodziny. Oszczędna zupa z XIX wieku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa jarzynowa przygotowywana jest ze świeżych lub mrożonych warzyw.
Domowa zupa jarzynowa przygotowywana jest ze świeżych lub mrożonych warzyw. 123rf.com/margouillat/zdjęcie ilustracyjne
Zupa jarzynowa to klasyczne danie kuchni polskiej. W lecie gotowana jest ze świeżych, sezonowych warzyw, a zimą z mrożonki. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka książki „365 obiadów za pięć złotych” zachęcała do gotowania zupy z jarzyn jesienią. Uważała, że wtedy jest ich największa obfitość. Podpowiadamy sposób na tanią zupę jarzynową jak za dawnych lat.

W skrócie

Zupa jarzynowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej była daniem sezonowym. Popularna kucharka z XIX wieku zachęcała do gotowania zupy z marchewki, kalarepy, brukwi, selera, korzenia pietruszki, ziemniaków oraz innych dostępnych w tym okresie warzyw. Kucharka obrane warzywa przelewała gorącą wodą, a następnie gotowała w garnku z zimną wodą. Miękkie warzywa przecierała przez durszlak. Autorka książki „365 obiadów za pięć złotych” zachęcała, aby gotować z warzywami także „kostki z jakiego bądź mięsa”, aby dodać smaku. Na koniec znawczyni kuchni polskiej radziła, aby zupę jarzynową zaprawiać masłem utartym z żółtkami, następnie zagotować i podawać zupę nalaną do talerza. Ku ozdobie stosowała posiekaną natkę pietruszki.

Zupa jarzynowa – przepis inspirowany Lucyną Ćwierczakiewiczową

Ilość porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 por,
  • 3 ziemniaki,
  • 5 g soli,
  • 5 g świeżo mielonego pieprzu,
  • 10 g masła,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • 20 g natki pietruszki lub koperku,
  • 2 (około 240 g) udka kurczaka,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie.

Jak zrobić pyszną zupę jarzynową?

Przygotowanie:

  1. Mięso trzeba umyć, zalać w garnku zimną wodą i gotować 20 minut od momentu pierwszego wrzenia razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. W czasie gotowania się mięsa należy umyć, obrać i pokroić warzywa w kostkę i dorzucić do mięsa.
  3. Zupę jarzynową należy doprawić według smaku solą, pieprzem i gotować przez 15 minut.
  4. Gdy mięso i jarzyny są miękkie, kurczaka należy wyjąć z garnka, obrać z kości, podzielić na kawałki i położyć w talerzach.
  5. Gotową zupę jarzynową należy zabielić zahartowaną śmietaną.
  6. Następnie mięso zalewa się gorącą zupą jarzynową i posypuje posiekaną natką pietruszki lub koperku.

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw

Poza sezonem na świeże warzywa świetnym rozwiązaniem jest zrobienie zupy jarzynowej z mrożonki. Można skorzystać z gotowych mieszanek dostępnych w sklepach spożywczych lub w sezonie podzielić warzywa na porcje. Dzięki temu wykorzysta się domowe zapasy z zamrażalnika. Jak zrobić jarzynową z mrożonki? Do gotującego się wywaru mięsnego należy wrzucić mrożone warzywa i pokrojone ziemniaki. Można korzystać z mrożonek zawierających różyczki kalafiora lub brukselkę. Wybór zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Następnie należy postępować jak w przypadku zupy jarzynowej ze świeżych warzyw.

Przyprawy do zupy jarzynowej

Poza liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem warto sięgać po zioła nadające smak jarzynowej. Znakomicie sprawdza się suszony tymianek, majeranek i lubczyk. Smaku zupie dodaje też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Miłośnicy ostrzejszych, korzennych aromatów zupę jarzynową przyprawiają startą gałką muszkatołową lub odrobiną ostrej papryki. Jarzynowa z dodatkiem brukselki lub kapusty znakomicie smakuje z dodatkiem zmielonego kminku.

Sposób podania

Zupę jarzynową można podawać z drobnym makaronem lub z kluskami lanymi. Zupa jarzynowa świetnie smakuje z grzankami z bułki pszennej. Warto je podawać w oddzielnej salaterce lub w miseczkach. Szczególnie gdy do zupy nie dodaje się ziemniaków.

Źródło:

  • „365 obiadów za pięć złotych” Lucyna Ćwierczakiewiczowa - polona.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie