Tradycyjna zupa jarzynowa według przepisu Ćwierczakiewiczowej. Przepis na pożywne danie dla całej rodziny. Oszczędna zupa z XIX wieku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa jarzynowa przygotowywana jest ze świeżych lub mrożonych warzyw.
Domowa zupa jarzynowa przygotowywana jest ze świeżych lub mrożonych warzyw. 123rf.com/margouillat/zdjęcie ilustracyjne
Zupa jarzynowa to klasyczne danie kuchni polskiej. W lecie gotowana jest ze świeżych, sezonowych warzyw, a zimą z mrożonki. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka książki „365 obiadów za pięć złotych” zachęcała do gotowania zupy z jarzyn jesienią. Uważała, że wtedy jest ich największa obfitość. Podpowiadamy sposób na tanią zupę jarzynową jak za dawnych lat.

W skrócie

Zupa jarzynowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej była daniem sezonowym. Popularna kucharka z XIX wieku zachęcała do gotowania zupy z marchewki, kalarepy, brukwi, selera, korzenia pietruszki, ziemniaków oraz innych dostępnych w tym okresie warzyw. Kucharka obrane warzywa przelewała gorącą wodą, a następnie gotowała w garnku z zimną wodą. Miękkie warzywa przecierała przez durszlak. Autorka książki „365 obiadów za pięć złotych” zachęcała, aby gotować z warzywami także „kostki z jakiego bądź mięsa”, aby dodać smaku. Na koniec znawczyni kuchni polskiej radziła, aby zupę jarzynową zaprawiać masłem utartym z żółtkami, następnie zagotować i podawać zupę nalaną do talerza. Ku ozdobie stosowała posiekaną natkę pietruszki.

Zupa jarzynowa – przepis inspirowany Lucyną Ćwierczakiewiczową

Ilość porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 por,
  • 3 ziemniaki,
  • 5 g soli,
  • 5 g świeżo mielonego pieprzu,
  • 10 g masła,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • 20 g natki pietruszki lub koperku,
  • 2 (około 240 g) udka kurczaka,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie.

Jak zrobić pyszną zupę jarzynową?

Przygotowanie:

  1. Mięso trzeba umyć, zalać w garnku zimną wodą i gotować 20 minut od momentu pierwszego wrzenia razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. W czasie gotowania się mięsa należy umyć, obrać i pokroić warzywa w kostkę i dorzucić do mięsa.
  3. Zupę jarzynową należy doprawić według smaku solą, pieprzem i gotować przez 15 minut.
  4. Gdy mięso i jarzyny są miękkie, kurczaka należy wyjąć z garnka, obrać z kości, podzielić na kawałki i położyć w talerzach.
  5. Gotową zupę jarzynową należy zabielić zahartowaną śmietaną.
  6. Następnie mięso zalewa się gorącą zupą jarzynową i posypuje posiekaną natką pietruszki lub koperku.

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw

Poza sezonem na świeże warzywa świetnym rozwiązaniem jest zrobienie zupy jarzynowej z mrożonki. Można skorzystać z gotowych mieszanek dostępnych w sklepach spożywczych lub w sezonie podzielić warzywa na porcje. Dzięki temu wykorzysta się domowe zapasy z zamrażalnika. Jak zrobić jarzynową z mrożonki? Do gotującego się wywaru mięsnego należy wrzucić mrożone warzywa i pokrojone ziemniaki. Można korzystać z mrożonek zawierających różyczki kalafiora lub brukselkę. Wybór zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Następnie należy postępować jak w przypadku zupy jarzynowej ze świeżych warzyw.

Przyprawy do zupy jarzynowej

Poza liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem warto sięgać po zioła nadające smak jarzynowej. Znakomicie sprawdza się suszony tymianek, majeranek i lubczyk. Smaku zupie dodaje też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Miłośnicy ostrzejszych, korzennych aromatów zupę jarzynową przyprawiają startą gałką muszkatołową lub odrobiną ostrej papryki. Jarzynowa z dodatkiem brukselki lub kapusty znakomicie smakuje z dodatkiem zmielonego kminku.

Sposób podania

Zupę jarzynową można podawać z drobnym makaronem lub z kluskami lanymi. Zupa jarzynowa świetnie smakuje z grzankami z bułki pszennej. Warto je podawać w oddzielnej salaterce lub w miseczkach. Szczególnie gdy do zupy nie dodaje się ziemniaków.

Źródło:

  • „365 obiadów za pięć złotych” Lucyna Ćwierczakiewiczowa - polona.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.