Zupa z brukwi na gęsinie. Przepis na tradycyjną potrawę kuchni polskiej. Prosty sposób na rozgrzewającą zupę brukwiową

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zupa z brukwi to sycące i rozgrzewające danie, wpisujące się w kanon tradycyjnej kuchni polskiej.
Zupa z brukwi to sycące i rozgrzewające danie, wpisujące się w kanon tradycyjnej kuchni polskiej. Getty Images/ Wirestock/zdjęcie ilustracyjne
Brukiew najchętniej jedzona jest od listopada do lutego. Właśnie wtedy warto łączyć ją z innymi warzywami korzeniowymi i mięsem w formie pożywnej zupy. Przepis na zupę z brukwi i gęsiny pochodzi z ziemi kaszubskiej. Zobacz, jak zrobić domową zupę z brukwi na gęsinie.

W skrócie

Sezon na gęsinę zaczyna się w listopadzie i trwa aż do lutego. Gęś jest tłustym ptakiem, którego mięso jest świetnym składnikiem do zrobienia rosołu. Na Kaszubach zupa z brukwi przyrządzana jest z gęsiną i doprawiana hojną ilością majeranku. Proponujemy przepis na zupę z brukwi z dodatkiem sycącej gęsiny.

Zupa z brukwi – przepis na gęsinie

Czas przygotowania: 1,5 godziny,
liczba porcji: dla 8 osób,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 brukiew,
  • 1 pietruszka,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 2 l wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 g soli,
  • 5 g czarnego pieprzu,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 200 g gęsiny.

Jak zrobić zupę z brukwi?

Przygotowanie:

  1. Na początku brukiew, pietruszkę, ziemniaki, marchewkę i seler należy obrać, pokroić na kawałki.
  2. W osolonej wodzie należy gotować do miękkości brukiew z liściem laurowym, zielem angielskim i z gęsiną.
  3. Gdy brukiew będzie miękka, należy wyjąć ją łyżką cedzakową.
  4. Następnie ugotowane mięso należy wyjąć, obrać z kości i włożyć do wywaru na zupę.
  5. Do wywaru mięsnego należy dodać pozostałe warzywa i gotować na wolnym ogniu.
  6. Brukiew należy rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, rozdrobnić widelcem lub zblendować na gładką masę. Przecier z brukwi należy dodać do zupy.
  7. Pod koniec gotowania należy dodać świeżo mielony czarny pieprz i suszony majeranek.
  8. Zupa z brukwi na gęsinie jest gotowa do podania.

Jak usunąć gorycz brukwi?

Najsmaczniejsza jest brukiew żółta, która może mieć charakterystyczną gorycz. Jeżeli jest gorzka, to polecamy przemrozić ją w lodówce lub na balkonie. Szybki efekt do spożycia uzyskacie także poprzez sparzenie warzywa wrzątkiem.

Co dodajemy do zupy z brukwi?

Zupa z brukwi najczęściej kojarzy się z tradycyjnymi obchodami Dnia Niepodległości przypadające 11 listopada. Jednak zupę z brukwi można przygotowywać nie tylko na gęsinie. Jesienią i zimą proponujemy gotowanie zupy brukwiowej na:

  • kurczaku,
  • żeberkach,
  • kaczce.

Zupa z brukwi to także świetne danie w wersji wegetariańskiej. Taka zupa z brukwi bez mięsa gotowana jest z warzywami korzeniowymi i blendowana na zupę krem. W wersji wegetariańskiej można zabielić zupę śmietaną lub wegańskiej jogurtem sojowym. W każdej z tych wersji zupa będzie sycąca i pożywna.

Brukiew – właściwości odżywcze

Mimo że brukiew jest dość zapomnianym warzywem, to warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie. Sama brukiew ma tylko 37 kalorii w 100 gramach. Przy tym jest cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Osoby dbające o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci powinny włączyć brukiew do swojego menu ze względu na obecność witamin A, E, i K. Jednak warto pamiętać, że są one rozpuszczalne w tłuszczach, więc warto surówkę z brukwi lub wegetariańską zupę brukwiową polać odrobiną ulubionego oleju np.: rzepakowego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie