Zupa z brukwi na gęsinie. Przepis na tradycyjną potrawę kuchni polskiej. Prosty sposób na rozgrzewającą zupę brukwiową

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zupa z brukwi to sycące i rozgrzewające danie, wpisujące się w kanon tradycyjnej kuchni polskiej.
Zupa z brukwi to sycące i rozgrzewające danie, wpisujące się w kanon tradycyjnej kuchni polskiej. Getty Images/ Wirestock/zdjęcie ilustracyjne
Brukiew najchętniej jedzona jest od listopada do lutego. Właśnie wtedy warto łączyć ją z innymi warzywami korzeniowymi i mięsem w formie pożywnej zupy. Przepis na zupę z brukwi i gęsiny pochodzi z ziemi kaszubskiej. Zobacz, jak zrobić domową zupę z brukwi na gęsinie.

W skrócie

Sezon na gęsinę zaczyna się w listopadzie i trwa aż do lutego. Gęś jest tłustym ptakiem, którego mięso jest świetnym składnikiem do zrobienia rosołu. Na Kaszubach zupa z brukwi przyrządzana jest z gęsiną i doprawiana hojną ilością majeranku. Proponujemy przepis na zupę z brukwi z dodatkiem sycącej gęsiny.

Zupa z brukwi – przepis na gęsinie

Czas przygotowania: 1,5 godziny,
liczba porcji: dla 8 osób,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 brukiew,
  • 1 pietruszka,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 2 l wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 g soli,
  • 5 g czarnego pieprzu,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 200 g gęsiny.

Jak zrobić zupę z brukwi?

Przygotowanie:

  1. Na początku brukiew, pietruszkę, ziemniaki, marchewkę i seler należy obrać, pokroić na kawałki.
  2. W osolonej wodzie należy gotować do miękkości brukiew z liściem laurowym, zielem angielskim i z gęsiną.
  3. Gdy brukiew będzie miękka, należy wyjąć ją łyżką cedzakową.
  4. Następnie ugotowane mięso należy wyjąć, obrać z kości i włożyć do wywaru na zupę.
  5. Do wywaru mięsnego należy dodać pozostałe warzywa i gotować na wolnym ogniu.
  6. Brukiew należy rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, rozdrobnić widelcem lub zblendować na gładką masę. Przecier z brukwi należy dodać do zupy.
  7. Pod koniec gotowania należy dodać świeżo mielony czarny pieprz i suszony majeranek.
  8. Zupa z brukwi na gęsinie jest gotowa do podania.

Jak usunąć gorycz brukwi?

Najsmaczniejsza jest brukiew żółta, która może mieć charakterystyczną gorycz. Jeżeli jest gorzka, to polecamy przemrozić ją w lodówce lub na balkonie. Szybki efekt do spożycia uzyskacie także poprzez sparzenie warzywa wrzątkiem.

Co dodajemy do zupy z brukwi?

Zupa z brukwi najczęściej kojarzy się z tradycyjnymi obchodami Dnia Niepodległości przypadające 11 listopada. Jednak zupę z brukwi można przygotowywać nie tylko na gęsinie. Jesienią i zimą proponujemy gotowanie zupy brukwiowej na:

  • kurczaku,
  • żeberkach,
  • kaczce.

Zupa z brukwi to także świetne danie w wersji wegetariańskiej. Taka zupa z brukwi bez mięsa gotowana jest z warzywami korzeniowymi i blendowana na zupę krem. W wersji wegetariańskiej można zabielić zupę śmietaną lub wegańskiej jogurtem sojowym. W każdej z tych wersji zupa będzie sycąca i pożywna.

Brukiew – właściwości odżywcze

Mimo że brukiew jest dość zapomnianym warzywem, to warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie. Sama brukiew ma tylko 37 kalorii w 100 gramach. Przy tym jest cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Osoby dbające o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci powinny włączyć brukiew do swojego menu ze względu na obecność witamin A, E, i K. Jednak warto pamiętać, że są one rozpuszczalne w tłuszczach, więc warto surówkę z brukwi lub wegetariańską zupę brukwiową polać odrobiną ulubionego oleju np.: rzepakowego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Ciasto salceson

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie