Pożywna zupa z brukwi na gęsinie nakarmi całą rodzinę. Ugotuj ją z tradycyjnego przepisu. Tak gotowały nasze babcie

Anna Daniluk
Przepis na zupę z brukwi na gęsinie pochodzi z ziemi kaszubskiej.
Przepis na zupę z brukwi na gęsinie pochodzi z ziemi kaszubskiej. Dar1930/Getty Images
Zupa z brukwi na gęsinie jest aromatyczna, sycąca i dość tłusta, więc świetnie sprawdzi się jesienią i zimą. Nie brak w niej warzyw i mięsa, dzięki czemu można najeść się już jedną porcją. Jednak trudno na tym poprzestać. Ten przepis warto wypróbować przy okazji 11 listopada, gdy gęsi są najtłustsze. Danie świetnie smakuje także na co dzień. Zobacz, jak zrobić tradycyjną potrawę kuchni polskiej.

W skrócie

Sezon na gęsinę zaczyna się w listopadzie i trwa aż do lutego. Gęś jest tłustym ptakiem, którego mięso jest świetnym składnikiem do zrobienia rosołu. Na Kaszubach zupa z brukwi przyrządzana jest z gęsiną i doprawiana hojną ilością majeranku. Proponujemy przepis na zupę z brukwi z dodatkiem sycącej gęsiny.

Zupa z brukwi – przepis na gęsinie

Czas przygotowania: 1,5 godziny,
Liczba porcji: dla 8 osób,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 brukiew,
  • 1 pietruszka,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 2 l wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 g soli,
  • 5 g czarnego pieprzu,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 200 g gęsiny.

Jak zrobić zupę z brukwi?

Przygotowanie:

  1. Na początku brukiew, pietruszkę, ziemniaki, marchewkę i seler należy obrać, pokroić na kawałki.
  2. W osolonej wodzie należy gotować do miękkości brukiew z liściem laurowym, zielem angielskim i z gęsiną.
  3. Gdy brukiew będzie miękka, należy wyjąć ją łyżką cedzakową.
  4. Następnie ugotowane mięso należy wyjąć, obrać z kości i włożyć do wywaru na zupę.
  5. Do wywaru mięsnego należy dodać pozostałe warzywa i gotować na wolnym ogniu.
  6. Brukiew należy rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, rozdrobnić widelcem lub zblendować na gładką masę. Przecier z brukwi należy dodać do zupy.
  7. Pod koniec gotowania należy dodać świeżo mielony czarny pieprz i suszony majeranek.
  8. Zupa z brukwi na gęsinie jest gotowa do podania.

Jak usunąć gorycz brukwi?

Najsmaczniejsza jest brukiew żółta, która może mieć charakterystyczną gorycz. Jeżeli jest gorzka, to polecamy przemrozić ją w lodówce lub na balkonie. Szybki efekt do spożycia uzyskacie także poprzez sparzenie warzywa wrzątkiem.

Co dodajemy do zupy z brukwi?

Zupa z brukwi najczęściej kojarzy się z tradycyjnymi obchodami Dnia Niepodległości przypadające 11 listopada. Jednak zupę z brukwi można przygotowywać nie tylko na gęsinie. Jesienią i zimą proponujemy gotowanie zupy brukwiowej na:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • kurczaku,
  • żeberkach,
  • kaczce.

Zupa z brukwi to także świetne danie w wersji wegetariańskiej. Taka zupa z brukwi bez mięsa gotowana jest z warzywami korzeniowymi i blendowana na zupę krem. W wersji wegetariańskiej można zabielić zupę śmietaną lub wegańskiej jogurtem sojowym. W każdej z tych wersji zupa będzie sycąca i pożywna.

Brukiew – właściwości odżywcze

Mimo że brukiew jest dość zapomnianym warzywem, to warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie. Sama brukiew ma tylko 37 kalorii w 100 gramach. Przy tym jest cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Osoby dbające o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci powinny włączyć brukiew do swojego menu ze względu na obecność witamin A, E, i K. Jednak warto pamiętać, że są one rozpuszczalne w tłuszczach, więc warto surówkę z brukwi lub wegetariańską zupę brukwiową polać odrobiną ulubionego oleju np.: rzepakowego.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni