W skrócie:
Ten prosty makaron w sosie cebulowym inspirowany jest kuchnią francuską. Podobnie, jak przy zupie cebulowej trzeba długo smażyć cebulę, aż zacznie się karmelizować i przyjemnie pachnieć. Potrwa to nawet godzinę. W serwisie społecznościowym TikTok hitem okazał się makaron z sosem z cebuli pieczonej w piekarniku. Oryginalne nagranie na profilu plantyou ma ponad 22 miliony wyświetleń.
Ten przepis nie oszczędza twojego czasu, ale sprawia, że nie musisz stać nad patelnią lub garnkiem, aby co jakiś czas mieszać cebulę, chroniąc ją przed przypaleniem. Korzystam z tego przepisu, uzupełniając go octem balsamicznym i aksamitnym serkiem śmietankowym. Do tego dodaj szczyptę suszonego tymianku i odrobinę suszonego chili w płatkach.
Przepis na domowy serek znajdziesz tu: Aksamitny serek śmietankowy na wyciągnięcie ręki
Makaron w sosie cebulowym – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
3 cebule,
1 główka czosnku,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
1 łyżka suszonych pomidorów w paskach,
3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
1 opakowanie serka śmietankowego,
1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/3 łyżeczki suszonego chili w płatkach,
200 g makaronu.
Jak zrobić makaron w sosie cebulowym?
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz z łupin, umyj pod bieżącą wodą i poszatkuj na równej grubości plastry. Krążki cebuli wrzuć do naczynia żaroodpornego.
Następnie posyp je ziołami, słodką papryką, dorzuć posiekane suszone pomidory wraz z olejem i dokładnie wymieszaj.
Na środku rozłóż serek śmietankowy, główkę czosnku z odciętym wierzchem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na środkową półkę i piecz przez 45 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia zagotuj wodę w garnku i ugotuj makaron al dente.
Gdy cebula będzie złoto-brązowa, a serek przypieczony wyjmij naczynie ze składnikami sosu.
Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z główki, wlej 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu do upieczonej cebuli i całość dokładnie wymieszaj.
Możesz połączyć te składniki przy pomocy trzepaczki, a nawet zmiksować blenderem na gładką masę.
Do sosu dodaj ocet balsamiczny, posiekaną natkę pietruszki i ostrożnie wymieszaj.
Dorzuć odcedzony z wody ugotowany makaron i wymieszaj.
Na koniec posyp szczyptą chili w płatkach i podawaj jeszcze gorące.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do robienia obiadów na każdą kieszeń. Smacznego!