Zrób sobie dzień z indyjską kuchnią. Proste przepisy na aromatyczne indyjskie dania. W menu fasola, soczewica i Ladoo, słodkie kulki

Justyna Madan
Justyna Madan
Podstawą w kuchni indyjskiej jest to, aby nie żałować przypraw. Ma być intensywnie, aromatycznie i pysznie.
Podstawą w kuchni indyjskiej jest to, aby nie żałować przypraw. Ma być intensywnie, aromatycznie i pysznie. Justyna Madan
Lubicie indyjską kuchnię? A może nie mieliście jeszcze okazji próbować dań z tej części świata? Warto skusić się na nowe smaki, zwłaszcza, że przygotowanie tych potraw wcale nie jest takie trudne, a większości składników nie trzeba szukać w specjalistycznych sklepach. Dlaczego by nie przygotować dnia w indyjskim klimacie? Przedstawiamy przepisy na śniadanie, obiad, kolację i coś słodkiego na miłe zakończenie dnia.

Spis treści

Wiele indyjskich potraw jest ostrych, to prawda, ale będą smakować równie pysznie, jeśli pominiemy papryczkę chilii w przepisie, lub dodamy jej minimum, jedynie dla podkręcenia smaku. Podstawą tych dań jest cebula i pomidory, a w indyjskiej kuchni nie może też zabraknąć kuminu i mielonej kolendry.

Śniadanie – Poha

Poha, to najkrócej rzecz ujmując, płatki ryżowe. Warto wybrać te jak największe, można je znaleźć w większości sklepów spożywczych ewentualnie kupić je w sklepie z indyjską żywnością, płatki będą wtedy jeszcze większe. To danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc pohę można zapakować do pudełka i zabrać do pracy na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 zielona papryczka chilli - pokrojona w plasterki
  • 1 mała czerwona cebula - pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka liści curry ( świeżych lub suszonych)
  • garść orzeszków ziemnych (fistaszków, nie solonych, nie smażonych)
  • 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki ziaren kuminu, 3/4 łyżeczki ziaren musztardowca
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia
Poha, to najkrócej rzecz ujmując, płatki ryżowe. Warto wybrać jak największe, można je znaleźć w większości sklepów spożywczych, ewentualnie kupić je
Poha, to najkrócej rzecz ujmując, płatki ryżowe. Warto wybrać jak największe, można je znaleźć w większości sklepów spożywczych, ewentualnie kupić je w sklepie z indyjską żywnością Justyna Madan

Płatki ryżowe przekładamy na sitko i zalewamy sporą ilością wody, płuczemy je. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy fistaszki i prażymy aż się zrumienią. Odkładamy na bok.

Na tej samej patelni dodajemy jeszcze trochę oleju, kiedy będzie gorący wrzucamy kumin, musztardowiec, liście curry i papryczkę chilli. Mieszamy ok pół minuty i dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, co jakiś czas mieszając aż będzie szklista, dodajemy kurkumę i smażymy jeszcze 2 minuty. Dokładamy orzeszki oraz płatki ryżowe, delikatnie ale dokładnie mieszamy i przykrywamy na ok. 3 minuty. Solimy, polewamy sokiem z cytryny, znów dokładnie mieszamy i gotowe!

Obiad – Rajma Chawal, czyli fasola po indyjsku

To danie jest tak aromatyczne i pełne smaku, że w kilka chwil przeniesie nas kilka tysięcy kilometrów stąd. Zarówno pachnie i smakuje jak Indie. Do tego dania można spokojnie użyć czerwonej fasoli, ważne jednak, aby wybrać suchą, a nie z puszki. W tym przypadku to ma znaczenie, jest nam bowiem potrzebna woda z gotowania fasoli.

Składniki:

  • 1 większy kubek suchej kidney beans (jak na zdjęciu) / czerwonej fasoli
  • 3 średnie czerwone cebule (pokrojone w piórka)
  • 4 spore pomidory (zblendowane na purée)
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (wystarczy dokładnie rozgnieść 3-4 ząbki czosnku i ok. 2 cm kawałek imbiru)
  • Przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka chilli (może być mniej), 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka soli, 1,5 łyżeczki suszonej kozieradki.
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
  • olej do smażenia

Fasolę moczymy przez całą noc, następnie gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości. Uwaga! Nie wylewamy wody z fasoli, tylko odcedzając przelewamy ją do miski!

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Kiedy będzie złocista, przekładamy ją na ręcznik papierowy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie blendujemy pomidory na puree. Kiedy cebula wystygnie, wrzucamy ją do blendera, zalewamy 100 ml wody i blendujemy na pastę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pastę czosnkowo-imbirową, podsmażamy chwilę, dodajemy pastę pomidorową, ok. pół łyżeczki soli i smażymy pod przykryciem 15 minut co jakiś czas mieszając.

Dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę i chilli oraz cebulową pastę. Dokładnie mieszamy i znów gotujemy pod przykryciem 20 minut, co jakiś czas mieszając. Teraz jest czas na fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Gotujemy jeszcze 20 minut. Pod koniec ugniatamy lekko fasolę, tak żeby część została w całości, a część była rozgnieciona.

Przyprawiamy solą do smaku, garam masala, suszoną kozieradką i świeżą kolendrą. Mieszamy. Jemy z ryżem, sałatką z ogórka i ulubionymi piklami.

Kolacja – Dal

To danie ma wiele wersji, każdy robi je trochę inaczej. Może być podawane zarówno w formie zupy, jak i gęstego sosu. Dal, to nic innego jak soczewica. Jest to danie, które robi się szybko i zawsze dobrze smakuje.

Składniki:

  • 2/3 szklanki żółtej soczewicy i tyle samo czerwonej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały pomidor
  • 1 czerwona, suszona papryczka chilli
  • 1 czubata łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • Kawałek suszonego tamaryndowca (3-4 cm)
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki ziaren kuminu, kilka listków curry, 1/2 łyżeczki chilli.
To danie ma wiele wersji, każdy robi je trochę inaczej. Może być podawane zarówno w formie zupy, jak i gęstego sosu.
To danie ma wiele wersji, każdy robi je trochę inaczej. Może być podawane zarówno w formie zupy, jak i gęstego sosu. Justyna Madan

Obie soczewice dokładnie myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy. Tamaryndowiec zalewamy połową szklanki gorącej wody i odstawiamy. Owoc warto przemieszać, odcisnąć i usunąć pestki (pulpę zostawiamy). Cebulę i pomidor kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, nie żałujemy go, nie jesteśmy na diecie. Dodajemy ziarna kminu, mieszamy, aż zaczną wydzielać aromat i dodajemy cebulę oraz papryczkę chilli. Kiedy cebula zacznie się lekko rumienić dodajemy liście curry, mieszamy, a kiedy cebula się całkowicie zarumieni wrzucamy pomidory i przyprawy (chilli, kurkuma, mielona kolendra). Smażymy 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta pasta.

Dodajemy obie soczewice i około 1,5 szklanki wody. Jeśli danie będzie za gęste wlewamy jeszcze pół szklanki. Po kilku minutach wlewamy wodę wraz z namoczonym tamaryndowcem. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Podajemy z ryżem.

Coś na deser – Kokosowe Ladoo

Ladoo to popularne, indyjskie, słodkie kulki. Podstawą zazwyczaj jest mąka (np. besan), tłuszcz i cukier. Czasami dodaje się do nich orzechy czy suszone owoce. Ale tak naprawdę wersji tego specjału jest miliony, zazwyczaj podawane są podczas świąt, festiwali czy ślubów.

Składniki:

  • 4 łyżki masła lub ghee
  • 200 g wiórków kokosowych + 100 g do obtaczania
  • 1 szklanka mleka zwykłego lub w puszcze
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru (jeśli używamy zwykłego mleka, jeśli w puszcze, wystarczą 2 łyżki)
Ladoo to popularne, indyjskie, słodkie kulki. Podstawą zazwyczaj jest mąka (np. besan), tłuszcz i cukier, zazwyczaj podawane są podczas świąt, festiwali
Ladoo to popularne, indyjskie, słodkie kulki. Podstawą zazwyczaj jest mąka (np. besan), tłuszcz i cukier, zazwyczaj podawane są podczas świąt, festiwali czy ślubów. Justyna Madan

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy kilka minut, aż dokładnie połączą się z tłuszczem. Dolewamy mleko i cały czas mieszamy aż powstanie gładka, wilgotna masa - jeśli będzie za sucha, dolejcie jeszcze trochę mleka. Teraz dodajemy mleko w proszku i cukier. Mieszamy, pilnując aby wiórki się nie przypaliły. Masa powinna być elastyczna, miękka, lekko tłusta, jednolita, bez odznaczających się wiórków kokosowych. Przygotowywanie jej na patelni zajmie ok. 10-12 minut.

Przekładamy kokosową masę do miski, czekamy aż odrobinę ostygnie. Z wciąż ciepłego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (powinny formować się bez problemu, nie rozpadać i nie kruszyć) obtaczamy w wiórki kokosowe i układamy na talerzu. Gotowe, będą dobre przez co najmniej tydzień. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera