Zrób sobie dzień z indyjską kuchnią. Proste przepisy na aromatyczne indyjskie dania. W menu fasola, soczewica i Ladoo, słodkie kulki

Justyna Madan
Justyna Madan
Podstawą w kuchni indyjskiej jest to, aby nie żałować przypraw. Ma być intensywnie, aromatycznie i pysznie.
Podstawą w kuchni indyjskiej jest to, aby nie żałować przypraw. Ma być intensywnie, aromatycznie i pysznie. Justyna Madan
Lubicie indyjską kuchnię? A może nie mieliście jeszcze okazji próbować dań z tej części świata? Warto skusić się na nowe smaki, zwłaszcza, że przygotowanie tych potraw wcale nie jest takie trudne, a większości składników nie trzeba szukać w specjalistycznych sklepach. Dlaczego by nie przygotować dnia w indyjskim klimacie? Przedstawiamy przepisy na śniadanie, obiad, kolację i coś słodkiego na miłe zakończenie dnia.

Spis treści

Wiele indyjskich potraw jest ostrych, to prawda, ale będą smakować równie pysznie, jeśli pominiemy papryczkę chilii w przepisie, lub dodamy jej minimum, jedynie dla podkręcenia smaku. Podstawą tych dań jest cebula i pomidory, a w indyjskiej kuchni nie może też zabraknąć kuminu i mielonej kolendry.

Śniadanie – Poha

Poha, to najkrócej rzecz ujmując, płatki ryżowe. Warto wybrać te jak największe, można je znaleźć w większości sklepów spożywczych ewentualnie kupić je w sklepie z indyjską żywnością, płatki będą wtedy jeszcze większe. To danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc pohę można zapakować do pudełka i zabrać do pracy na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 zielona papryczka chilli - pokrojona w plasterki
  • 1 mała czerwona cebula - pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka liści curry ( świeżych lub suszonych)
  • garść orzeszków ziemnych (fistaszków, nie solonych, nie smażonych)
  • 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki ziaren kuminu, 3/4 łyżeczki ziaren musztardowca
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia
Poha, to najkrócej rzecz ujmując, płatki ryżowe. Warto wybrać jak największe, można je znaleźć w większości sklepów spożywczych, ewentualnie kupić je
Poha, to najkrócej rzecz ujmując, płatki ryżowe. Warto wybrać jak największe, można je znaleźć w większości sklepów spożywczych, ewentualnie kupić je w sklepie z indyjską żywnością Justyna Madan

Płatki ryżowe przekładamy na sitko i zalewamy sporą ilością wody, płuczemy je. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy fistaszki i prażymy aż się zrumienią. Odkładamy na bok.

Na tej samej patelni dodajemy jeszcze trochę oleju, kiedy będzie gorący wrzucamy kumin, musztardowiec, liście curry i papryczkę chilli. Mieszamy ok pół minuty i dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, co jakiś czas mieszając aż będzie szklista, dodajemy kurkumę i smażymy jeszcze 2 minuty. Dokładamy orzeszki oraz płatki ryżowe, delikatnie ale dokładnie mieszamy i przykrywamy na ok. 3 minuty. Solimy, polewamy sokiem z cytryny, znów dokładnie mieszamy i gotowe!

Obiad – Rajma Chawal, czyli fasola po indyjsku

To danie jest tak aromatyczne i pełne smaku, że w kilka chwil przeniesie nas kilka tysięcy kilometrów stąd. Zarówno pachnie i smakuje jak Indie. Do tego dania można spokojnie użyć czerwonej fasoli, ważne jednak, aby wybrać suchą, a nie z puszki. W tym przypadku to ma znaczenie, jest nam bowiem potrzebna woda z gotowania fasoli.

Składniki:

  • 1 większy kubek suchej kidney beans (jak na zdjęciu) / czerwonej fasoli
  • 3 średnie czerwone cebule (pokrojone w piórka)
  • 4 spore pomidory (zblendowane na purée)
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (wystarczy dokładnie rozgnieść 3-4 ząbki czosnku i ok. 2 cm kawałek imbiru)
  • Przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka chilli (może być mniej), 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka soli, 1,5 łyżeczki suszonej kozieradki.
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
  • olej do smażenia

Fasolę moczymy przez całą noc, następnie gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości. Uwaga! Nie wylewamy wody z fasoli, tylko odcedzając przelewamy ją do miski!

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Kiedy będzie złocista, przekładamy ją na ręcznik papierowy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie blendujemy pomidory na puree. Kiedy cebula wystygnie, wrzucamy ją do blendera, zalewamy 100 ml wody i blendujemy na pastę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pastę czosnkowo-imbirową, podsmażamy chwilę, dodajemy pastę pomidorową, ok. pół łyżeczki soli i smażymy pod przykryciem 15 minut co jakiś czas mieszając.

Dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę i chilli oraz cebulową pastę. Dokładnie mieszamy i znów gotujemy pod przykryciem 20 minut, co jakiś czas mieszając. Teraz jest czas na fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Gotujemy jeszcze 20 minut. Pod koniec ugniatamy lekko fasolę, tak żeby część została w całości, a część była rozgnieciona.

Przyprawiamy solą do smaku, garam masala, suszoną kozieradką i świeżą kolendrą. Mieszamy. Jemy z ryżem, sałatką z ogórka i ulubionymi piklami.

Kolacja – Dal

To danie ma wiele wersji, każdy robi je trochę inaczej. Może być podawane zarówno w formie zupy, jak i gęstego sosu. Dal, to nic innego jak soczewica. Jest to danie, które robi się szybko i zawsze dobrze smakuje.

Składniki:

  • 2/3 szklanki żółtej soczewicy i tyle samo czerwonej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały pomidor
  • 1 czerwona, suszona papryczka chilli
  • 1 czubata łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • Kawałek suszonego tamaryndowca (3-4 cm)
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki ziaren kuminu, kilka listków curry, 1/2 łyżeczki chilli.
To danie ma wiele wersji, każdy robi je trochę inaczej. Może być podawane zarówno w formie zupy, jak i gęstego sosu.
To danie ma wiele wersji, każdy robi je trochę inaczej. Może być podawane zarówno w formie zupy, jak i gęstego sosu. Justyna Madan

Obie soczewice dokładnie myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy. Tamaryndowiec zalewamy połową szklanki gorącej wody i odstawiamy. Owoc warto przemieszać, odcisnąć i usunąć pestki (pulpę zostawiamy). Cebulę i pomidor kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, nie żałujemy go, nie jesteśmy na diecie. Dodajemy ziarna kminu, mieszamy, aż zaczną wydzielać aromat i dodajemy cebulę oraz papryczkę chilli. Kiedy cebula zacznie się lekko rumienić dodajemy liście curry, mieszamy, a kiedy cebula się całkowicie zarumieni wrzucamy pomidory i przyprawy (chilli, kurkuma, mielona kolendra). Smażymy 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta pasta.

Dodajemy obie soczewice i około 1,5 szklanki wody. Jeśli danie będzie za gęste wlewamy jeszcze pół szklanki. Po kilku minutach wlewamy wodę wraz z namoczonym tamaryndowcem. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Podajemy z ryżem.

Coś na deser – Kokosowe Ladoo

Ladoo to popularne, indyjskie, słodkie kulki. Podstawą zazwyczaj jest mąka (np. besan), tłuszcz i cukier. Czasami dodaje się do nich orzechy czy suszone owoce. Ale tak naprawdę wersji tego specjału jest miliony, zazwyczaj podawane są podczas świąt, festiwali czy ślubów.

Składniki:

  • 4 łyżki masła lub ghee
  • 200 g wiórków kokosowych + 100 g do obtaczania
  • 1 szklanka mleka zwykłego lub w puszcze
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru (jeśli używamy zwykłego mleka, jeśli w puszcze, wystarczą 2 łyżki)
Ladoo to popularne, indyjskie, słodkie kulki. Podstawą zazwyczaj jest mąka (np. besan), tłuszcz i cukier, zazwyczaj podawane są podczas świąt, festiwali
Ladoo to popularne, indyjskie, słodkie kulki. Podstawą zazwyczaj jest mąka (np. besan), tłuszcz i cukier, zazwyczaj podawane są podczas świąt, festiwali czy ślubów. Justyna Madan

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy kilka minut, aż dokładnie połączą się z tłuszczem. Dolewamy mleko i cały czas mieszamy aż powstanie gładka, wilgotna masa - jeśli będzie za sucha, dolejcie jeszcze trochę mleka. Teraz dodajemy mleko w proszku i cukier. Mieszamy, pilnując aby wiórki się nie przypaliły. Masa powinna być elastyczna, miękka, lekko tłusta, jednolita, bez odznaczających się wiórków kokosowych. Przygotowywanie jej na patelni zajmie ok. 10-12 minut.

Przekładamy kokosową masę do miski, czekamy aż odrobinę ostygnie. Z wciąż ciepłego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (powinny formować się bez problemu, nie rozpadać i nie kruszyć) obtaczamy w wiórki kokosowe i układamy na talerzu. Gotowe, będą dobre przez co najmniej tydzień. Smacznego!

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie