To kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką rozpływa się w ustach. Przepis jest dziecinnie prosty. Jak zrobić kruche ciasto?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jeśli nie lubisz budyniu śmietankowego ani waniliowego, możesz użyć dowolnego budyniu w sowim ulubionym smaku. Ciekawym połączeniem jest rabarbar z budyniem toffi.
Jeśli nie lubisz budyniu śmietankowego ani waniliowego, możesz użyć dowolnego budyniu w sowim ulubionym smaku. Ciekawym połączeniem jest rabarbar z budyniem toffi. Katarzyna Pyczyńska
Udostępnij:
Smak lata? Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem waniliowym oraz kruszonką zachwyci gości. Jest aromatyczne, delikatne oraz pyszne. W dodatku bardzo proste do przygotowania. Sprawdź nasz niezawodny przepis i zobacz, jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem krok po kroku.

Na skróty

Ciasto z rabarbarem - smak lata

Planujesz w weekend spotkanie z rodziną czy znajomymi? Przygotowaliśmy kilka propozycji oraz przepisów na ciasta, które są szybkie w wykonaniu, a jednocześnie smakują rewelacyjnie. Z pewnością zachwycisz nimi swoich gości.

Polecane przepisy na ciasto:

Szybkie desery i ciastka, które zrobisz w kilka minut:

Przygotowując ciasto korzystaj z sezonowych przysmaków. Obecnie możemy kupić m.in. świeży rabarbar.

Mamy dla ciebie najlepszy przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Jego przygotowanie nie jest bardzo trudne. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i zrobić prosty budyń.

Warto przed pieczeniem schłodzić ciasto w lodówce. Dzięki temu będzie bardziej kruche. Proponujemy użyć budyń waniliowy lub śmietankowy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić to ciasto z budyniem w innym smaku, który bardziej lubimy np. czekoladowym czy toffi.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem. Kliknij w przycisk:

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

(czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia: ok. 1 godzina)

Wyjmij porcję ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce na większych, tzw. jarzynowych oczkach. Taką kruszonką posyp równomiernie wierzch ciasta.
Wyjmij porcję ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce na większych, tzw. jarzynowych oczkach. Taką kruszonką posyp równomiernie wierzch ciasta. Katarzyna Pyczyńska

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy (1 opakowanie 16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łodygi rabarbaru (ok. 500 g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru ( do budyniu)
  • 750 ml mleka
  • do dekoracji: cukier puder

Jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem i budyniem krok po kroku?

  1. Przygotowanie wypieku zacznij od zagniecenia ciasta. Na stolnice przesiej mąkę pszenną i dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki.
  2. Posiekaj mąkę z masłem.
  3. Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka.
  4. Zagnieć ciasto. pamiętaj, że to ciasto kruche, więc należy zagniatać je jak najszybciej, by nie ogrzało się za bardzo od naszych dłoni. Podziel ciasto na pół i zawiń w folię spożywczą. Jedną połówkę schowaj do lodówki na minimum 30 minut, a drugą do zamrażarki.
  5. Rabarbar umyj i osusz. Pokrój go na kawałki i przełóż do miseczki.
  6. Zrób budyń: z 750 ml mleka odmierz szklankę, a resztę zagotuj z cukrem ( 4 łyżki). W odłożonym mleko rozpuść proszek budyniowy i wlej całość do gotującego się mleka, mieszaj, aż ponownie się zagotuje i zdejmij z ognia.
  7. Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Porcję ciasta z lodówki rozwałkuj na kształt prostokątna i wylep nim dno blaszki.
  9. Na ciasto wyłóż rabarbar i całość zalej jeszcze ciepłym budyniem.
  10. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce porcję ciasta z zamrażarki.
  11. Piecz ok. 1 godzinę w 170 stopniach.
  12. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem dla dekoracji.

Ciasto gotowe. Życzymy smacznego!

Jeśli nie lubisz budyniu śmietankowego ani waniliowego, możesz użyć dowolnego budyniu w sowim ulubionym smaku. Ciekawym połączeniem jest rabarbar z budyniem toffi.

To kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką rozpływa się w ust...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie