To kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką rozpływa się w ustach. Przepis jest dziecinnie prosty. Jak zrobić kruche ciasto?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jeśli nie lubisz budyniu śmietankowego ani waniliowego, możesz użyć dowolnego budyniu w sowim ulubionym smaku. Ciekawym połączeniem jest rabarbar z budyniem toffi.
Jeśli nie lubisz budyniu śmietankowego ani waniliowego, możesz użyć dowolnego budyniu w sowim ulubionym smaku. Ciekawym połączeniem jest rabarbar z budyniem toffi. Katarzyna Pyczyńska
Smak lata? Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem waniliowym oraz kruszonką zachwyci gości. Jest aromatyczne, delikatne oraz pyszne. W dodatku bardzo proste do przygotowania. Sprawdź nasz niezawodny przepis i zobacz, jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem krok po kroku.

Na skróty

Ciasto z rabarbarem - smak lata

Planujesz w weekend spotkanie z rodziną czy znajomymi? Przygotowaliśmy kilka propozycji oraz przepisów na ciasta, które są szybkie w wykonaniu, a jednocześnie smakują rewelacyjnie. Z pewnością zachwycisz nimi swoich gości.

Polecane przepisy na ciasto:

Szybkie desery i ciastka, które zrobisz w kilka minut:

Przygotowując ciasto korzystaj z sezonowych przysmaków. Obecnie możemy kupić m.in. świeży rabarbar.

Mamy dla ciebie najlepszy przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Jego przygotowanie nie jest bardzo trudne. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i zrobić prosty budyń.

Warto przed pieczeniem schłodzić ciasto w lodówce. Dzięki temu będzie bardziej kruche. Proponujemy użyć budyń waniliowy lub śmietankowy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić to ciasto z budyniem w innym smaku, który bardziej lubimy np. czekoladowym czy toffi.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem. Kliknij w przycisk:

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

(czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia: ok. 1 godzina)

Wyjmij porcję ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce na większych, tzw. jarzynowych oczkach. Taką kruszonką posyp równomiernie wierzch ciasta.
Wyjmij porcję ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce na większych, tzw. jarzynowych oczkach. Taką kruszonką posyp równomiernie wierzch ciasta. Katarzyna Pyczyńska

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy (1 opakowanie 16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łodygi rabarbaru (ok. 500 g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru ( do budyniu)
  • 750 ml mleka
  • do dekoracji: cukier puder

Jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem i budyniem krok po kroku?

  1. Przygotowanie wypieku zacznij od zagniecenia ciasta. Na stolnice przesiej mąkę pszenną i dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki.
  2. Posiekaj mąkę z masłem.
  3. Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka.
  4. Zagnieć ciasto. pamiętaj, że to ciasto kruche, więc należy zagniatać je jak najszybciej, by nie ogrzało się za bardzo od naszych dłoni. Podziel ciasto na pół i zawiń w folię spożywczą. Jedną połówkę schowaj do lodówki na minimum 30 minut, a drugą do zamrażarki.
  5. Rabarbar umyj i osusz. Pokrój go na kawałki i przełóż do miseczki.
  6. Zrób budyń: z 750 ml mleka odmierz szklankę, a resztę zagotuj z cukrem ( 4 łyżki). W odłożonym mleko rozpuść proszek budyniowy i wlej całość do gotującego się mleka, mieszaj, aż ponownie się zagotuje i zdejmij z ognia.
  7. Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Porcję ciasta z lodówki rozwałkuj na kształt prostokątna i wylep nim dno blaszki.
  9. Na ciasto wyłóż rabarbar i całość zalej jeszcze ciepłym budyniem.
  10. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce porcję ciasta z zamrażarki.
  11. Piecz ok. 1 godzinę w 170 stopniach.
  12. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem dla dekoracji.

Ciasto gotowe. Życzymy smacznego!

Jeśli nie lubisz budyniu śmietankowego ani waniliowego, możesz użyć dowolnego budyniu w sowim ulubionym smaku. Ciekawym połączeniem jest rabarbar z budyniem toffi.

To kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką rozpływa się w ust...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj zawsze doskonałe wypieki!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie