Spis treści
Wiele osób z sentymentem wspomina dziś biedne i szare czasy PRL-u, ponieważ kojarzą się im z dzieciństwem i młodością. Na sklepowych półkach brakowało niemal wszystkiego, a towary były na kartki. Niektóre marki, takie jak Tymbark, Hortex czy Wedel, przetrwały do dziś. Ale jest też wiele produktów spożywczych, znanych w PRL-u, których produkcja została wstrzymana.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć zdjęcia produktów z PRL-u, których już nie ma
Herbata popularna i wyborowa
Jednym z produktów, które dla wielu osób były symbolem PRL-u, jest herbata popularna. Była to herbata granulowana, która mogła być sprzedawana na kilogramy lub w tekturowych opakowaniach. Innym produktem Spółdzielnię Spożywczą „Społem” była herbata wyborowa sprzedawana w torebkach do zalewania.
Wyrób czekoladopodobny
Czekolada była za komuny nie lada rarytasem. Szczególnie w okresie stanu wojennego. Monika Milewska w książce „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia” pisała, że to charakterystyczny produkt dla czasów kryzysu.
- W stanie wojennym Zakłady Przemysłu Cukierniczego „22 Lipca” (dawniej E. Wedel) wypuściły serię wyrobów czekoladopodobnych z krzepiącym napisem: „I w kryzysie nie damy się”. To nieliczne wyjątki. PRL do dziś kojarzy się z etykietami i opakowaniami zastępczymi, w których gubili się nie tylko klienci, ale i sama semantyka produktu, oraz beznadziejnie szarym, wyzutym z wszelkiej treści papierem pakowym – pisała Monika Milewska.
Zobacz jak zrobić blok czekoladowy.
Landryny w puszce
W okresie PRL-u wierzono, że cukier dodaje energii, zgodnie z hasłem popularnej reklamy: „Cukier krzepi!” Władza chciała pokazać, że w państwie panuje dostatek, a obywateli stać na słodycze. Dodatkowo metalowa puszka, ozdobiona grafiką jagód i truskawek przypadła do gustu wielu paniom. Landrynki były produkowane przez Zakład Fabryczny „Odra”.
Polo cockta
Oryginalna polo cockta była produkowana do lat 90. XX wieku. Napój bezalkoholowy miał być komunistyczną odpowiedzią na coca colę, która postrzegana była jako zły, zachodni produkt. Polo cockta była produkowana według różnych przepisów przez Spółdzielnię Spożywczą „Społem”. Napój pojawił się też jako istotny element fabuły filmu „Kingsajz” Juliusza Machulskiego. Kierując się sentymentem, w 2015 r. wprowadzono do oferty jednego z dyskontów napój o tej nazwie. Jednak wiele osób zauważa, że nie smakuje on tak samo jak kiedyś.
Cytronada, czyli napój cytrynowy
Napój cytrynowy sprzedawany w sklepikach szkolnych sprzedawany był w foliowej torebce ze słomką. Niemal obowiązkowo kupowany był na przerwach.
Szampan mleczny
Dzisiaj mało kto słyszał o napoju określanym mianem „serwowit”. Szampan mleczny, bo o nim mowa, produkowany był do lat 80. XX wieku. Był to sfermentowany napój mleczny o kwaśnym smaku. Zawierał śladowe ilości alkoholu. Brzmi egzotycznie nieco egzotycznie, prawda?
Zobacz w galerii produkty spożywcze znane z PRL-u, które nie są już produkowane
Źródło:
- „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia” Monika Milewska, Państwowy Instytut Wydawniczy
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Urodziny Roberta Makłowicza. Najlepsze momenty z programów. Zobacz ciekawostki
- Batman i Myszka Miki do zjedzenia. Pani Agata tworzy jadalne dzieła sztuki na talerzu
- Jak zrobić tradycyjne włoskie risotto? Przepis od słynnego mistrza kuchni z Mediolanu
- Sałatka z pomidorów i moreli na lato. Przepis Doroty Szelągowskiej i Gosi Molskiej
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?