W skrócie
Kuchnia PRL-u. Chleb z cukrem i wyroby czekoladopodobne
W PRL-u produkty były reglamentowane, brakowało wielu towarów w sklepach, więc trzeba było sobie jakoś radzić. Czekolada, kawa, rodzynki, cytrusy czy kakao były dobrami luksusowymi, za którymi stało się w długich kolejkach. Na sklepowych półkach królowały wyroby czekoladopodobne (nie były na kartki), a zaradne gospodynie domowe kombinowały, jak zrobić coś z niczego. W cenie były przepisy proste i tanie, z łatwo dostępnych produktów, np. konserw (polecamy np. przepis na awanturkę, pastę rybną).
Jeżeli chodzi o słodkości, to przysmakiem był popularny wówczas chleb z cukrem. Posmarowane masłem lub margaryną kromki smażyło się na patelni, a jak się zarumieniły, posypywało solidną porcją cukru. Dziś zapewne niewielu by się na to skusiło, chociaż sami sprawdziliśmy - smakuje nieźle. Z kolei na festynach królowały wata cukrowa, kręcone lody lub na patyku i woda z saturatora z sokiem.
Niektóre desery, jak krem sułtański czy wuzetka, stały się niezwykle modne, czego dowody możemy oglądać w filmach i serialach z tamtego okresu. W słynnym "Misiu" Stanisława Barei kelnerka podchodzi do głównego bohatera Ryszarda Ochódzkiego (w tej roli świetny Stanisław Tym) i jego kochanki w kawiarni i oznajmia: „Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego. Bijemy się o złotą patelnię“.
Zobacz ciasta i desery popularne w PRL-u oraz linki do przepisów. Kliknij w przycisk

Najpopularniejsze desery z PRL-u
Wśród deserów i słodkości PRL-u furorę robiły m.in.:
- zupa nic - mleko zagęszczone i spulchnione żółtkami jaj utartymi lub ubitymi z cukrem, z dodatkiem wanilii lub ewentualnie cynamonu;
- kogel-mogel- deser z surowych żółtek jaj utartych z cukrem. Czasem dodawało się do niego miód, kakao albo bitą śmietanę;
- krem sułtański - a właściwie bita śmietana z pokruszoną bezą, dodatkiem kakao i rodzynkami namoczonymi w rumie;
- wuzetka - rodzaj słodkiego ciastka z dwóch warstw biszkoptów przełożonych marmoladą, bitą śmietaną, wykończonych masą czekoladową i udekorowanych bitą śmietaną. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od budowanej w Warszawie trasy WZ;
- wafle a'la Pischinger - przekładane masą, deser nawiązujący do klasycznego, wiedeńskiego torcika Pischinger;
- bajaderki - słodkie kulki zrobione z resztek ciast, herbatników, a nawet zakalca oraz mleka, cukru, masła i kakao. Obtoczone wiórkami kokosowymi;
- blok czekoladowy - bez czekolady, zwany kryzysowym, deser przygotowywany z margaryny, kakao, cukru i mleka w proszku. Do tego dodawano pokruszone herbatniki, a na święta bakalie;
- napoleonka - deser z dwóch warstw ciasta francuskiego z kremem. Ciastko rozsławił Jan Paweł II, wspominając młodość w Wadowicach na spotkaniu z młodzieżą: "A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki...";
- pleśniak - kruche ciasto z bezą i kwaskowym dżemem;
Zobacz też słynną scenę z "Dziewczyn do wzięcia" Kondratiuka z kremem sułtańskim:
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Miała być malarką, została gwiazdą TV. Los nie zawsze był dla niej łaskawy
- Puszyste jagodzianki pełne owoców. Zobacz triki mistrzów na idealne wypieki
- Smaki dzieciństwa z lat 90. Bransoletki z cukierków, krówki ciągutki i gumy kulki
- Najpopularniejsze bary mleczne w Polsce. Sprawdź, gdzie zjeść tani i smaczny obiad
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Straż Graniczna reaguje na publikację "Gazety Wyborczej". "Niebezpieczna narracja"
- Lista imion zakazanych w Polsce! Urzędnik nie pozwoli ci tak nazwać dziecka!
- Oświadczenie Orlenu ws. rzekomego braku paliwa. Koncern odpowiada na ataki
- Unia szykuje się do wielkiej reformy. „Najgorszy możliwy dla Polski scenariusz”