Gotowały na granicy polsko-ukraińskiej. Dorota Szelągowska i Gosia Molska wydały e-booka z wegetariańskimi przepisami. Oto przepis na lato

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Znana projektantka wnętrz Dorota Szelągowska i producenta programów kulinarnych Gosia Molska stworzyły e-booka o kuchni wegetariańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia z książki i sałatkę na lato.
Znana projektantka wnętrz Dorota Szelągowska i producenta programów kulinarnych Gosia Molska stworzyły e-booka o kuchni wegetariańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia z książki i sałatkę na lato. materiały prasowe Gosia Molska
Dorota Szelągowska to popularna dziennikarka telewizyjna, która zyskała sympatię widzów, pokazując w programie „Totalne remonty Szelągowskiej” pomysły na aranżację wnętrz. Gosia Molska to dziennikarka kulinarna, która produkuje i reżyseruje programy kulinarne. Obie panie połączyły siły, tworząc e-booka o kuchni wegetariańskiej „Nieznośna lekkość jedzenia”. Dzięki uprzejmości autorek dzielimy się przepisem na sałatkę w pełni lata.

W skrócie

Dorota Szelągowska i Gosia Molska – wyjątkowe spotkanie

Gosia Molska i Dorota Szelągowska znają się już od dłuższego czasu. Jednak o łączącej je przyjaźni zaczęły mówić dopiero, od czasu wspólnego wolontariatu, gdy gotowały dla uchodźców na granicy polsko-ukraińskiej. Obie panie gotowały przez 3 miesiące przy przejściu granicznym, a także karmiły potrzebujących, tworząc tym samym jedną z największych plenerowych „darmowych” restauracji w tej części Europy.

- To niezwykle mocne i potrzebne doświadczenie bardzo nas zbliżyło, a późniejsze wyjazdy z konwojami humanitarnymi do Ukrainy pokazało nam, że razem możemy wiele. Obie kochamy gotować i godziny spędzane w kuchni to dla nas relaks – wspominała Gosia Molska, która jest wieloletnią wegetarianką.

Dorota Szelągowska zaczęła niedawno przygodę z wegetarianizmem. Po prostu obudziła się po narkozie i przestała mieć ochotę na jedzenie mięsa. Następnie wprowadziła do swojego życia więcej aktywności fizycznej i zaczęła sięgać po więcej sezonowych produktów.

- Postawcie się w mojej sytuacji – ja – królowa steków, tatara, kurczaka faszerowanego wątróbką, kaczki w pomarańczach i schabu z tapenadą ze śliwki, gardząca warzywami, dla której owoce mogłyby nie istnieć, patrząca na wegetarian ze współczuciem, a nawet pewną wyższością, nagle wstępuję w ich szeregi. Być może gdybym nie kochała jedzenia, traktowała je jako niezbędne paliwo, a nie jedną z największych życiowych przyjemności, przeszłabym nad tym do porządku dziennego. A tu? Mam zaczynać od początku? Wtedy właśnie Molska zaprosiła mnie na kolację. I zwariowałam. Okazało się, że tam też jest życie! Gośka odkryła przede mną zupełnie nowy świat kulinarny, a moje kubki smakowe całkiem eksplodowały – opowiadała we wstępie do książki Dorota Szelągowska.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć Dorotę Szelągowską i Gosię Molską w trakcie pracy nad e-bookiem

„Nieznośna lekkość jedzenia” – przepisy wegetariańskie

Publikacja „Nieznośna lekkość jedzenia” jest udokumentowaniem kilku czerwcowych dni, podczas których panie wspólnie gotowały i tworzyły e-booka. W książce znajdują się przepisy na:

  • letnie śniadania,
  • letnie obiady,
  • zupy na lato,
  • dania na ciepłe lato,
  • letnie wieczory przy stole.

Proponowane dania wegetariańskie można robić przez całe lato. Niektóre z nich są klasycznymi daniami znanymi z kuchni mam i babć np.: placuszki z cukinią albo kotlety z kalafiora. Inne dania są dopasowane do diety wegetariańskiej. Kolejne receptury są propozycjami odświeżenia dobrze znanych przepisów. Stąd w surówce z kapustą można znaleźć takie składniki jak olej sezamowy lub posiekane papryczki chilli.

Jak powstała wspólna książka?

Gosia Molska zdradziła nam, że decyzja o napisaniu e-booka zrodziła się spontanicznie. Siedziały wspólnie przy jednej ze wspólnych kolacji i pomysł musiały przekuć w czyn.

- Wspólne wakacje spędzone na Warmii, warzywa z ogrodu, owoce z sadu, świeże zioła i nieco przypraw sprawiły, że od rana do nocy siedziałyśmy w kuchni, wymyślając, „freestyle’ując”, bawiąc się smakami, kolorami i formą. Wszystkie przepisy testowałyśmy na rodzinie i przyjaciołach. Do e-booka weszły tylko te z najwyższymi notami. Chciałyśmy, żeby było pysznie, kolorowo, lekko i prosto. Chyba właśnie tak jest. Mamy nadzieję, że czytelniczki docenią ten styl, będą jadły pięknie, a może nawet nieco schudną z uśmiechem i najedzone. – dodała współautorka „Nieznośnej lekkości jedzenia” Gosia Molska.

Sałatka z pomidorów i moreli
materiały prasowe Gosi Molskiej

Przepis na sałatkę w pełni lata

Sałatka w pełni lata
Składniki:

  • 4 mięsiste czerwone pomidory,
  • 2 pomidory pomarańczowe,
  • garść żółtych pomidorków koktajlowych,
  • 5 moreli,
  • garść natki,
  • garść koperku,
  • garść mięty,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól do smaku,
  • 1 kulka mozzarelli.

Jak zrobić sałatkę na lato?

  1. Zioła przesiekaj niedbale i wrzuć do blendera. Dodaj ocet, oliwę i sól. Zblenduj. Morele pokrój w grube plastry i ułóż na mocno rozgrzanej patelni o nieprzywierającym dnie.
  2. Jak się lekko skarmelizują, przełóż na drugą stronę (będzie to trwało nie więcej niż 3 minuty).
  3. Pomidory pokrój w plastry i rozłóż na talerzu. Rzuć na nie morele, pokruszoną w dłoniach mozzarellę i całość dopraw zieloną, ziołową salsą. Pyszna jest ta sałatka, serio!

Przepis z e-booka „Nieznośna lekkość jedzenia” udostępniamy dzięki uprzejmości Gosi Molskiej i Doroty Szelągowskiej.

Znana projektantka wnętrz Dorota Szelągowska i producenta programów kulinarnych Gosia Molska stworzyły e-booka o kuchni wegetariańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia z książki i sałatkę na lato.

Gotowały na granicy polsko-ukraińskiej. Dorota Szelągowska i...

Dodaj firmę Autopromocja

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072242

73,50 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Minutnik kuchenny stalowy JABŁKO

19,00 zł

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Obieraczka zielona 7.6075.4

19,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie