Te placki z serka wiejskiego smakują jak małe serniczki. Poznaj prosty przepis na ekspresowy, domowy deser lub słodkie śniadanie

Błyskawiczne placuszki z serka wiejskiego to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Błyskawiczne placuszki z serka wiejskiego to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz nietypowego pomysłu na placuszki? Proponuję przygotować je z serka wiejskiego. Mam dla ciebie błyskawiczny przepis na taki smakołyk. Placuszki są delikatne, lekko słodkie, a doprawione odrobiną wanilii będą smakować, jak małe, smażone serniczki. Wypróbuj przepis na placki z serka wiejskiego.

W skrócie:

Placuszki z serka wiejskiego to idealny pomysł na szybki deser lub ciepłe śniadanie. Robi się je bardzo prosto i równie szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i usmażyć na złoty kolor. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem i podane z dżemem czy kremem czekoladowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do ciasta pokrojone banany lub jabłka i przygotować serowe placuszki z owocami. Ważne, by serka nie rozgniatać czy miksować. Ma być on dobrze wyczuwalny w naszych placuszkach.

Przepis na placki z serka wiejskiego

czas przygotowania: 10 minut + smażenie placuszków
porcja na ok. 14 placuszków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić placki z serka wiejskiego?

  1. W miseczce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Do drugiej miseczki przełożyłam serek, dodałam cukier, wanilię i roztrzepane widelcem jajka.
  3. Wsypałam mąkę i wymieszałam całość łyżką.
  4. Rozgrzałam olej na patelni, kładłam ciasto łyżką – ok. 2 łyżki na jeden placuszek.
  5. Smażyłam placuszki z obu stron na złoty kolor.
  6. Usmażone placuszki przełożyłam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Błyskawiczne placuszki z serka wiejskiego to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Te placki z serka wiejskiego smakują jak małe serniczki. Poz...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni